Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[INNE] Drążek Tiptronic w pozycji P

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Problem dotyczy A6C5 tiptronic. Po przejechaniu ok. 15 kilometrów postawiłem autko pod domem było wszystko OK. Po ok. godzinie postoju nie mogę przestawić lewarka z P na D, w ogóle nie można go ruszyć. Po naciśnięciu pedału hamulca, kontrolka przy lewarku nie gaśnie, czyli jakby to naciśnięcie pedału nic nie dawało. Co to może być...?!

Światła STOPu są, koledzy z A6 Klub Polska sugerowali włącznik świateł stop.

Opublikowano

CZesc,

Szukaj na forum tematu, jesli dobrze pamietam to bedzie problem z wybierakiem tej skrzyni.

Sokram

Opublikowano

spróbuj podłączyć VAG'a

Opublikowano

Jeśli nie dysponujesz vagiem, to zerknij jednak na włącznik stopu - to dość prawdopodobna przyczyna. W przypadku, gdy to nic nie da, przekręć kluczyk o jedną pozycję (nie na zapłon) i zmień położenie lewarka.

Opublikowano

nie sądzę by był to włącznik... i nie ruszy lewarka po zapłonie bo z tego co napisał świeci mu się cały czas lampeczka "nienaciśniętego hamulca" przy lewarku tipa - nawet po naciśnięciu hamulca więc lewarek jest cały czas zablokowany przez elektronikę

Opublikowano

Nie dawno miałem podobny problem w swoim B5... Okazało się, że wybierak do wymiany. Coś tam robiło zwarcie.

Opublikowano

i to jest pierwsza rzecz od której bym zaczął - rozebranie wybieraka i sprawdzenie.... ponieważ ostatnie przesunięcie z D na P mogło coś uszkodzić i stąd objawy "wszystko było ok a tutaj nagle nie mogę ruszyć drążka"

Opublikowano

wybierak do wymiany a ten na allegro :tongue4:

Opublikowano

Panton - napisałem koledze, żeby przekręcił o jedną pozycję, czyli nie na zapłon - wtedy odpuszcza blokada w skrzyni i można przesunąć lewarek :wink4:

Opublikowano
  • Autor

Kolega z A6 podpowiedział, żebym wyjął bezpiecznik nr.31, on jest od blokady elektromagnetycznej drążka. Udało mi się dojechać do mechanika. Odebrałem dziś samochód. Okazało się, że powycierane są magnesy w płytce elektronicznej od lewarka zmiany biegów, coś tam poprawił ale jest do wymiany, nie działa tip, nie wyświetlają się biegi na FISe, zainkasował 200 i tyle. Mam ten cały mechanizm, ale do wymiany prawdopodobnie trzeba opuszczać skrzynię, bo wchodzi od spodu- ok.7 stówek sobie liczy, a samej płytki nie chce wymienić " bo, coś będzie nie działać" i takie tam...

Wymienię sam płytkę i napiszę co i jak.

Dzięki za podpowiedzi :good:

Opublikowano

Kolega z A6 podpowiedział, żebym wyjął bezpiecznik nr.31, on jest od blokady elektromagnetycznej drążka. Udało mi się dojechać do mechanika. Odebrałem dziś samochód. Okazało się, że powycierane są magnesy w płytce elektronicznej od lewarka zmiany biegów, coś tam poprawił ale jest do wymiany, nie działa tip, nie wyświetlają się biegi na FISe, zainkasował 200 i tyle. Mam ten cały mechanizm, ale do wymiany prawdopodobnie trzeba opuszczać skrzynię, bo wchodzi od spodu- ok.7 stówek sobie liczy, a samej płytki nie chce wymienić " bo, coś będzie nie działać" i takie tam...

Wymienię sam płytkę i napiszę co i jak.

Dzięki za podpowiedzi :good:

Ja za samą wymiane drążka miałem zapłacić 450zł... ale okazało się, że jakieś tam łopatki jeszcze do wymiany, olej, filtr itd. Zostałem skasowany po znajomości bez faktury 800zł (normalny koszt byłby 1300zł) :disgust: