Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Świadectwo kwalfikacji- wpis do prawa jazdy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam... Mogę zacząć pracę jako kierowca posiadając orzeczenie psychologiczne, badania lekarskie, świadectwo kwalifikacji a nie mam jeszcze wpisu w prawie jazdy?

Kat. mam wpisaną natomiast nie mam jeszcze kwalifikacji.

PS. chodzi o kat D

Opublikowano

nie nie możesz. jestem dokładnie na tym samym etapie tzn, ja czekam na odbiór prawka z wpisem.

zasada jest taka.. robiąc kwalifikacje wstępną.. pierw robisz psychotesty, lekarza a dopiero na końcu zdajesz egzamin ....

potem zanosisz to do wydziału komunikacji i Ci wydadzą prawko z wpisem.. jeżdżąc jako kierowca nie wozisz tych papierów przy sobie tylko masz konkretną adnotacje w prawku... policja patrzy na to dość skrupulatnie

przepis mówi dokładnie : kierowca który nie ma adnotacji o ukończeniu kursu na przewóz rzeczy/osób nie może wykonywać pracy zarobkowej pojazdem pow. 3,5T

Opublikowano
  • Autor

Właśnie zdałem egzamin i pozałatwiałem w urzędzie, jednak prawo jazdy Pani powiedziała że otrzymam za 10 dni. A chciałbym już zacząć pracować.

Opublikowano

nie wiem czy to was zainteresuje ale swojego czasu robiąc kat D zapisałem sie na kur przewóz osób i a tym kursie wydali papier że mam przewóz osób, kat D też dostałem ale nie zgrało się i wydany dokument przewozu osób był na kat B dowiadując się co i jak wyszło ze mając przewóz ludzi był ważny przy przedstawieniu prawka D i ważne w badaniach wpis że mozna prowadzić pojazdy w kat D a że robiłem też taxi mam wpis że wg kategorii prawka jakoś tak było ponad rok , ach ta polska w uk nie ma czegoś takiego jak kurs na przewóz osób /rzeczy byłem jezdziłem wiem

Opublikowano

marcin248 mylisz się w całej UE są potrzebne kwalifikacje zawodowe jeśli chcesz pracować jako zawodowy kierowca bo to jest wymóg Unijny.... :cool1:

W Belgi i podobnie chyba w UK nie było to wymagany jeśli się zrobiło prawko przed końcem 2009 roku i podjęło pracę. Teoretycznie to pracodawca miał obowiązek cie przeszkolić i automatycznie ten kurs był wpisywany w papiery.

Coś jak w Polsce kiedyś kurs na przewóz rzeczy/osób można było sobie kupić za 500-700 zł.

Dzisiaj każdy obywatel UE musi zdać egzamin państwowy i te kwalifikacje są akceptowane w całej UE... :hi:

Właśnie zdałem egzamin i pozałatwiałem w urzędzie, jednak prawo jazdy Pani powiedziała że otrzymam za 10 dni. A chciałbym już zacząć pracować.

Możesz zacząć pracę było tylko poprosić panią w wydziale komunikacji o wystawienia zaświadczenia że oczekujesz na wpis i wymianę prawa jazdy... :hi:

Opublikowano

Dzisiaj każdy obywatel UE musi zdać egzamin państwowy i te kwalifikacje są akceptowane w całej UE...

w UK możesz prowadzić minibusy (np Transity jak te http://www.autotrader.co.uk/classified/advert/201149433389250/sort/priceasc/usedcars/model/transit_torneo/make/ford/quicksearch/true/page/2/radius/1500/postcode/ne661lp?logcode=p)

na kat B,czyli osobówki i prowadzić pojazdy takiego typu

http://vans.autotrader.co.uk/bodytype/luton-van/makemodel/make/ford/stock-item-id/at8a6a91933387d084013388a1104908d4/advert

http://vans.autotrader.co.uk/stock-item-id/at8a6a050234140de70134289aba994b6a/advert

-nie wiem, jak to się fachowo określa w PL-też na kat B

Opublikowano

Tak zgadza się Dominik... :cool1:

Ale jeśli chcesz pracować jako zawodowy kierowca C,C+E,D,D+E od 2010 roku musisz przejść badania lekarskie,psychotesty i później zdać państwowy egzamin kwalifikacji zawodowych.

Opublikowano

Tak zgadza się Dominik... :cool1:

Ale jeśli chcesz pracować jako zawodowy kierowca C,C+E,D,D+E od 2010 roku musisz przejść badania lekarskie,psychotesty i później zdać państwowy egzamin kwalifikacji zawodowych.

możesz pracować zawodowo w firmie kurierskiej, lub np w piekarni jako kierowca i prowadzić takie pojazdy, ewentualnie pracować na etacie kierowcy dowożącego ludzi do pracy i również możesz prowadzić takie minibusy-wszystko na prawku na osobówki-wiem, bo przynajmniej raz w tygodniu prowadziłem takiego minibusa, a takie Transity Lutony prowadzę w firmie codziennie :wink4:

oczywiście mam Prawko tylko na auta :wink4:

Opublikowano

W Niemczech na kategorię B możesz jechać solówką do 6,5t,lub osobówką ciągnąć przyczepę do 6,5t całego zestawu,więc jeżdżą wielkimi Kamperam,czy ciągną przyczepy z dwiema osiami hamowanymi za C-klasą, na kategorii B...

Świadectwo Kwalifikacji jest dla prawek z po wrześniu 2009,a Szkolenie Okresowe dla z przed września 2009.

Różnica jest w ilości godzin,kasie i egzaminie,którego nie ma po okresówce.

Okresówka jest co 5 lat dla każdego zawodowego+badania+psychotesty+wymiana prawka :hi:

Opublikowano

Panowie chodzi mi o to że jeśli dzisiaj ktoś robi kurs na C,C+E,D,D+E i chce jeździć zawodowo musi zrobić kwalifikacje

Opublikowano

Szkolenie wstępne i okresowe jest teraz tak samo wymagane ....

a co do zaświadczenia, że oczekuje sie na wyrobienie dokumentów ... po 1. tego Ci nikt nie wyda a po drugie policji to nie interesuje. Prawo wyraźnie mówi, że w dokumencie prawa jazdy masz mieć adnotacje o ukończonym kursie. nie żaden dodatkowy dokument..

robiłem kurs z kruszywem i mnie capneli a nie miałem wpisanej adnotacji o kwalifikacji... jedynie tłumaczenie pomogło, że jechałem ciężarówką kolegi bo mnie prosił... a kruszywo jest od niego z placu.... :gwizdanie:

Opublikowano

Panowie chodzi mi o to że jeśli dzisiaj ktoś robi kurs na C,C+E,D,D+E i chce jeździć zawodowo musi zrobić kwalifikacje

no dobra, ale zawodowo-co innego oznacza w PL, a co innego w UK, bo w Uk możesz prowadzić minibusy, mając tylko katB, ale jak chcesz pracować w firmie przewożącej ludzi-już musisz mieć kwalifikacje i prawko na autobusy http://www.direct.gov.uk/en/Motoring/DriverLicensing/WhatCanYouDriveAndYourObligations/DG_4022498

to samo w przypadku dużych dostawczaków,traktorów i innych maszyn-w UK, możesz to prowadzić na katB http://www.direct.gov.uk/en/Motoring/DriverLicensing/WhatCanYouDriveAndYourObligations/DG_4022499

w firmie, w której pracujesz-możesz prowadzić każdy pojazd w danej firmie,mając prawko B, o ile pracodawca Ci na to pozwoli-musisz miec odrębne uprawnienia, jeśli pracodawca wypożycza pojazd wraz z kierowcą innej placówce-wtedy musisz mieć dodatkowe uprawnienia np w mojej firmie-mogę używać wszystkich maszyn, vanów, koparek i innych dupereli, ale jeśli szef ma zlecenie od innej firmy-mogę jedynie prowadzić Vany, maszyny typu widlaki,wywrotki itp, bo na to mam uprawnienia :wink4:

Opublikowano

ale nikt tutaj nie pisze, że sytuacja dotyczy UK...

w polsce praca zarobkowa oznacza to, że z danej pracy otrzymujesz wynagrodzenie... i tyle.. nie ważne czy jedziesz busem pow. 3.5 T czy solówką

Opublikowano

w polsce praca zarobkowa oznacza to, że z danej pracy otrzymujesz wynagrodzenie... i tyle.. nie ważne czy jedziesz busem pow. 3.5 T czy solówką

jeśli przepisy obowiązują w całej Unii-to UK również, a to są sprawy dotyczące każdego Kraju-jeśli robisz uprawnienia w PL-są ważne w UK, Belgii i reszcie Państw w Unii, szczegółem są poszczególne regulacje w danych Państwach, dotyczących uprawnień

no a o czym ja rozmawiam z Wypsiem ?
Opublikowano

Jeśli cię zatrzymali i jechałeś pożyczonym autem,to nie jechałeś zarobkowo,więc nie było potrzebne było ŚK.

Opublikowano

marcin248 mylisz się w całej UE są potrzebne kwalifikacje zawodowe jeśli chcesz pracować jako zawodowy kierowca bo to jest wymóg Unijny.... :cool1:

W Belgi i podobnie chyba w UK nie było to wymagany jeśli się zrobiło prawko przed końcem 2009 roku i podjęło pracę. Teoretycznie to pracodawca miał obowiązek cie przeszkolić i automatycznie ten kurs był wpisywany w papiery.

Coś jak w Polsce kiedyś kurs na przewóz rzeczy/osób można było sobie kupić za 500-700 zł.

Dzisiaj każdy obywatel UE musi zdać egzamin państwowy i te kwalifikacje są akceptowane w całej UE... :hi:

Możesz zacząć pracę było tylko poprosić panią w wydziale komunikacji o wystawienia zaświadczenia że oczekujesz na wpis i wymianę prawa jazdy... :hi:

Kolego a skąd wiesz że się myle ?byłeś pracowałeś czy słyszałeś? byłem w uk ponad 2 lata pracowałem w kilku firmach wszystko legalnie pozwolenie na prace itp , pracowałem też jako bus driver czyli jezdziłem autobusami piętrowymi i nie tylko woziłem ludzi jak w mpk , dzieci z różnych wiosek do szkół rail service czyli zamiast pociągów na weekendach jak nie wie czy się pociągi pier**liły czy im się nie opłacało puszczać miałem wtedy B,D kurs przewóz osób ale ten kurs nie był potrzebny bo nie pracowałem tam sam polaków jezdziło nas trzech i kliku na zajezdni ustawiało , tankowało autobusy każdy kierowca był też sprawdzany w jakieś głównej siedzibie czy nie był karany i że może pracować z dziećmi byłem jestem czysty , nikt nie wysłał mnie na żadne badania jezdziłem na polskim prawku chociaż pare razy supervisor mowił że ja mam polskie i że powinienem wymienić, ja na to że polskie no i europejskie prawko polska w uni jest więc z pewny siebie tak odpowiadałem i dali sobie spokój koleszka jezdził tirem dłuzej też na polskim prawku i tak jak ja nie potrzebne żadne świadectwo na przewóz osób/rzeczy takie popierdolone żeczy tylko w pl i może gdzieś jeszcze byo to w chrabstwie Essex dawna zajezdnia arriva a dokumenty były na burtons coaches , pozdrawiam :)

Opublikowano

Ja swojego czasu pracowałem w Anglii 2004-2006 (http://www.talunjonesltd.co.uk) i wystarczyło tylko prawko C,C+E i w obowiązkach pracodawcy było aby Cię przeuczyć do transportu itp..

Jeśli teraz zrobisz prawko już na nowych zasadach to w całej UE obowiązują Kalifikacje Wstępne na takiej zasadzie jak to opisał Gili .... :cool1:

Więc występują w naszych wypowiedziach jakieś nieporozumienia bo jest kwestia kiedy było zrobione prawko na starych zasadach czy już na nowych .... :hi:

marcin248 widzę że się pienisz bez mydła .... :naughty:

Polecam ....http://prawojazdywuk.com/tag/driver-cpc/

Opublikowano

Więc występują w naszych wypowiedziach jakieś nieporozumienia bo jest kwestia kiedy było zrobione prawko na starych zasadach czy już na nowych .... :hi:

Tomek-ja robiłem Prawko w UK niecałe 5 lat temu- Tu są całkiem inne regulacje-w PL ,żeby prowadzić minibusa-musisz mieć przeszkolenia i inne pierdoły i jeśli tego nie masz-przy kontroli dostajesz mandat za prowadzenie pojazdu bez uprawnień-zgoda, masz rację,

ale w UK do przewozu osób już tego przeszkolenia nie potrzebujesz, jeśli chodzi o kwestię TYLKO poruszania się tym pojazdem i wykonywanie czynności, jaka jest dowóz ludzi do pracy

to samo dotyczy tych dużych Vanów dostawczych -prowadzić je mogę normalne na kat B, do prowadzenia minibusa masz kat B1, ale to dostajesz obligatoryjnie po zdaniu egzaminu na Kat B :wink4:

Opublikowano

Ja swojego czasu pracowałem w Anglii 2004-2006 (http://www.talunjonesltd.co.uk) i wystarczyło tylko prawko C,C+E i w obowiązkach pracodawcy było aby Cię przeuczyć do transportu itp..

Jeśli teraz zrobisz prawko już na nowych zasadach to w całej UE obowiązują Kalifikacje Wstępne na takiej zasadzie jak to opisał Gili .... :cool1:

marcin248 widzę że się pienisz bez mydła .... :naughty:

Polecam ....http://prawojazdywuk.com/tag/driver-cpc/

:decayed: a ja jezdziłem w tej firmie a piana mi poleciała bo w mim przypadku było inaczej :kox:

http://en.wikipedia.org/wiki/Network_Colchester

stronę sobie poprawiają bo była

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Witam ponownie...

Mam już wpis w prawie jazdy kat D i pomyślałem czy by nie zrobić sobie uprawnień kat: C

Wie ktoś może na jakiej zasadzie odbywa się szkolenie kogoś kto odbył już kwalfikacje wstępną ?

Pozdrawiam...