Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Rzężący alternator

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem z alternatorem, strasznie rzęzi i czasem przestaje chwilowo ładować. Ponadto ruszając za rolkę czuć spory luz w alternatorze. Pasek i napinacz wymieniłem około miecha temu, jednak ten ciągle piszczy. Postanowiłem więc że wymienię alternator na nowy. Problem w tym że nie jestem pewien jaki mam kupić. Jaki rocznik auta itd napisałem, rozrusznik to BOSCH, sa na nim takie numery: 123515003 oraz 028903028, napięcie 14v oraz amp. 70-120A, na plastikowej obudowie jest także nr 764. Zastanawiam sie czy nowy alternator może mieć 12V. Szukam nowego na allegro ale jest mało tych z napieciem 14V. Prosze o podpowiedź, ew. link do aukcji na allegro. Ceny są strasznie rozbieżne i nie wiem co wybrać. Na jednej aukcji nowy BOSCH za 600 zł na innej 350zł, a na jeszcze innej używka za 500 :confused4:

Opublikowano

nie lepiej oddać alternator do naprawy? w moich okolicach wymiana łożysk i szczotek to koszt 50zł + częsci. jeszcze warto sprawdzić sprzegielko na alternatorze

Opublikowano
  • Autor

Tak ,tylko naprawa trwaaaaa.... a ja caly czas potrzeboje auta, wiec myślę aby poprostu kupić nowy. A z tym sprzęgiełkiem to nie pomyslalem, myślisz że to może być przyczyną? Z pod maski dobiega takie rzężenie jakby coś zaraz mialo odpaśc i ten piszczący pasek. Dodam ze jak przygazuje to psaek przestaje piszczeć i swiatła zaczynają swiecic jaśniej, wiec slizga sie na rolce od alternatora. Jalby tego było malo pasek ma straszny luz, nie jest moim zdaniem wystarczająco napięty, a dopiero co była wymiana napinacza i paska. Ps to już 3 napinacz przez rok, nie mam pojecia co jest nie tak :(

Opublikowano

jeżeli szybko pada Ci napinacz to może być uszkodzona rolka alternatora. Sprzęgielko w rolce działa w ten sposób ze w jedna stronę kreci wirnik alternatora a w druga nie. Najłatwiej to sprawdzić zdejmując pasek, potem blokujesz wirnik w alternatorze, np malum śrubokrętem i starasz się kręcić rolka. Jeżeli w obie strony masz opór to sprzęgiełko do wymiany.

A co do samej naprawy alternatora to robią ją na miejscu, jeżeli przyjedziesz z już wymontowanym alternatorem to wymienią łożyska i szczotki w około godzinę.