Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Zapocony kapsel zakrywający łożysko

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od jakiegoś czasu borykam się z piszczeniem tylnego lewego koła. Po ruszeniu piszczy w momencie muśnięcia pedału hamulca przestaje, po puszczeniu hamulca dalej popiskuje z tym że to takie bardziej jakby piszczenie wyjące i ciche takie od niechcenia. Wydawało mi się że to zapieczony zacisk nie cofa tłoczka ale ostatnio miałem auto uniesione złapałem za tylne koło i zauważyłem że ma ono jakby delikatny luz (na łożysku) i po średnicy kładąc dłonie na oponach czuć puknięcia. Na dodatek kapsel zakrywający piastę/łożyska wydaje się być zapocony. Czy możliwe że łożysko wyrzuca smar przez trochę pogięty kapsel? Jeżeli w czasie jazdy łożysko nie wyje tak jak zazwyczaj to bywa podczas zużytego łożyska to jest szansa że trzeba je tylko jakoś dokręcić? Łożyska tył mają przejechane około 25-30tys.

Opublikowano

skasuj minimalnie luz na łożysku (dokręcając delikatnie ...nie za mocno..) możesz wymienić kapsel (jak to nazwałeś )na nowy ,odkręć przy okazji zacisk i przesmaruj prowadnice ..odpowiednim smarem

Opublikowano

Smar w łożysku jest stały więc jak się poci kapsel to znaczy że smar się nagrzewa i wypływa. Sprawdź czy nie trzymają ci delikatnie hamulce. Jak będą lekko tarły piasta będzie się nagrzewać i smar stanie się płynny będzie wypływał z kapsla.

Opublikowano
  • Autor

".Pablo." - KONKRET ODPOWIEDZ

Dziękuję zaraz idę badać do garażu dam znać co było..[br]Dopisany: 18 Grudzień 2011, 20:05_________________________________________________Trafiony zatopiony. Wypływał smar z łożyska. Zdjąłem kapsel, zew łożysko i napaćkałem świeżego smaru. Teraz kolejne pytanie wew klocek jest wytarty do zera a zew wygląda jak nówka (wymieniane pół roku temu). Gdzie szukać przyczyny? Zacisk się pocił przy ręcznym, siedzi wkręcony w imadło i czeka na czyszczenie i założenie nowych uszczelek. Czy zużycie wewnętrznego klocka to jego wina? Zauważyłem że górna prowadnica w jarzmie normalnie sprężynuje a dolnej nie można ruszyć - obraca się tylko nakrętka kontrująca do przykręcania zacisku, ale nie da się jej wcisnąć poprzecznie tak jak górnej. Czy to normalne?

Opublikowano

powinny się ścierać równo. Wyczyść i nasmaruj prowadnice te co siedza w jażmie. One jak sa zapieczone to tnie nie równo klocki i może sie przegrzewać. Ale jak masz klocek wywalony prawie do 0 to wymień a to się zmienia dwa na raz

Opublikowano

Zacisk musi chodzić płynnie na jarzmie. obie prowadnice powinny lekko wchodzi i wychodzić. Rozbierz wyczyść nasmaruj w razie potrzeby wymień prowadnice. Jeden klocek starł się przez to bo pracował tylko on cała siła docisku szła na niego. Jak zrobisz zaciski OBA to problem z zapoconym capslem łożyska też zniknie. Pozdrawiam Pablo