Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADP] felgi 17" do mojej niuni - duza strata w osiagach ? testowaliscie ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam A4 z silnikiem 1.6 ADP, obecnie jezdze na aluskach 205/55/R16 maly przeskok od standardu 195/65/R15 roznicy nie odczulem moze deczko lepiej sie prowadzi ;-)

teraz zastanawiam sie czy na lato nie zmienic na felgi gdzies w granicach 215-225/45/R17

i nurtuje mnie pytanie czy mi sie to oplaci, bo nie chce wydac kasy na felgi + opony a pozniej sie zdziwie i bede to musial sprzedac..

jezdzi ktos na takich z takim silnikiem ? wiadomo 1.6 to strasznie malo do tego autka i tutaj jeszcze takie felgi,

sprawdzlaem na kalkulatorach i wychodzi prawie -0.02% roznicy czyli praktycznie bez zmian, a szerokosc ? strasznie przytrzyma ja przy przyspieszaniu ?

Pozdrawiam wszystkich posiadaczy CCCO !!

Opublikowano

byl watek, nie pamietam juz gdzie, kolega zalozyl 18-tki i bodajze profil 235 - silnik mocny a narzekal ze auto nie jedzie

Opublikowano

ja miałem opony 225/50/16 silnik 1,8 i teraz zmieniam na 205 bo 225 są za szerokie słabe przyspieszenie było itp. ale za to na zakrętach ładnie trzymało :>

Opublikowano
  • Autor

czyli lans albo przyspieszenie, ja chyba zostane przy 16", ale czekam na dalsze odpowiedzi forumowiczow ;-)

Opublikowano

jak kupisz S4 to bedziesz mial i jedno i drugie :wink4:

Opublikowano

ja po przesiadce z 205/55R16 na 225/45R17

duzej roznicy w osiagach nie odczulem ( 1.9 tdi AFN 119.3KM )

wiec chyba tragedii nie bedzie ..... i tak 1.6 to nie auto do scigania wiec chyba mozesz zakladac ;p bo wyglad sie poprawi znacznie

Opublikowano
  • Autor

S4 to pewno nie jeden by chcial miec ;-)

Nowak_zg - u Ciebie nie duza roznica ale to raczej ze wzgledu na osiagi twojej niuni 119.3KM 253Nm robi napewno swoje ;-)

Opublikowano

1.6 to i tak nie jest maszyna do latania, więc jeśli jest Ci to obojętne, że będzie jeszcze wolniej, ale za to ładnie będzie wyglądał to zakładaj 17" :P

Opublikowano
  • Autor

gugas - no nie do konca jest mi obojetne, bo zolwia mam, slimaka nie chce :D pewnie jak bys mnie przewiozl swoja to dlugo bym nie chcial wysiasc :D

Opublikowano

gugas - no nie do konca jest mi obojetne, bo zolwia mam, slimaka nie chce :D pewnie jak bys mnie przewiozl swoja to dlugo bym nie chcial wysiasc :D

Więc zostań przy 16" :) i zainwestuj ew. w ładniejsza 16" ORI, bo nie wiem czy masz ORI :P

U mnie przejście z 17" na 18" też poczułem, deczko wolniej się toczy :)

P.S. Mój też jest jak żółw :decayed:

Opublikowano

Przy wyborze dochodzi jeszcze aspekt optyczny - i nie oszukujmy sie wszyscy do audi a4 zeby dobrze wygladala musi byc takie minimum z liczba 17. A do 17stki nie zalozymy przeciez 205tki -a przynajmniej 225/45/17.

Wiadomo gorszy komfort, wiecej pali i glosniejsza.....

wszystko zalezy od tego kto co lubi -bo po co obnizamy zawieszenie? zmieniamy na 17 czy 18" , kupujemy audi a nie daewoo

-dlatego ze nam sie ten samochod podoba i chcemy zeby jeszcze bardziej sie podobal

i do tego niech nikt mi nie powie ze wezsze opony sa lepsze od szerszych , szczegolnie po zakretach i pozamiejskich "odcinkach specjalnych"

po prostu im wieksze i szersze tym bardziej "sportowe", podobnie z zawieszeniem im nizsze i twardsze tym bardziej sportowe

(oczywiscie wszystko z umiarem)

dla mnie akurat audi na 16stkach bylo za miekki, na 17stce jest bardzo dobrze, teraz sie przesiadam na 18" i sie okaze czy dla mnie to za duzo!!!

Dostosujmy wiec felunek pod siebie

Opublikowano

Wojtusania nie wiem jaki masz zawias... ale u mnie przy gwincie na 225/40R18 po zmianie z 225/45R17 jeździ się bajka :D Felga 8" i na koleinach nosi tak samo jak na 17" 7.5" :) Komfort jazdy ten sam. Jedyna różnica to opory toczenia przy ruszaniu, ale bez większego bólu :D

Opublikowano

zawias ori s-line czyli -20mm , nizej nie chce bo mi przyroda nie pozwala, a dokladniej kolki drwniane pod domem, teraz wchodzi na styk

Opublikowano

Robicie OT :kox:

Opublikowano

teraz zastanawiam sie czy na lato nie zmienic na felgi gdzies w granicach 215-225/45/R17

oj 225 zabije V kompletnie .. gdybyś miał Nm jak w dieslach to tak ale w benzynie mozesz mieć problem.

205 to chyba najlepsza opcja

Opublikowano

IMO mają - benzyna 1,6 na 225 R 17 na pewno odczuje to bardziej niż 1,9 131km

Opublikowano

Bo mniejsza moc.... i silnik bez turbo, czyli mniej równy przebieg momentu

no to cały czas tłumacze - skoro słabszy silnik, mniejszy Nm to 225 będzie za dużo ... :hi:

EOT

Opublikowano
  • Autor

Witam,

widze ze pare szkol na ten temat jest, jedne teoretyczne pozniej na chlopski rozum itd,

ja pytalem osobiscie kolegi z forum ktory jezdzi z tym samym silnikiem ktory zalozyl kapcie 225/45 R17 i stwierdza ze roznica jest w jezdzie owszem dziury chopki itd inaczej auto reaguje - twardsze, zakrety - bajka, co do mocy mowil ze praktycznie nie odczul a przeskoczyl z 195/655 R15 wlasnie do 17 takze solidna zmiana a efekt tak jak napisalem,

Pozdrawiam

Opublikowano

Plusy-wygląd, hamulce no i możliwość założenia wiekszych tarcz:)

Minusy-opór toczenia i powietrza co za tym idzie wieksze spalanie a masz 1.6 to raczej przy zakupie na to zwracałeś uwage,

manewry cieżej sie kreci np. na parkingu, no i jeszce zwóc uwage jak ci sie w koleinach bedzie trzymał

No i zależy jak szybko po dziurach jeżdzisz :)

Opublikowano

napewno mniej bedziesz odczuwał dziury na szerokości 225 niż na 195