raffik 0 Posted January 4, 2012 Share Posted January 4, 2012 Witam szanowne grono! Zdemontowałem schowek i elegancko od tyłu wypchałem sobie radio Chorus w mojej Audi 2002 rok,bez odpinania kostek. Od tego momentu radio nie gra,na nic nie reaguje-ciemność! Nadmieniam iż prąd do radia dochodzi,bezpieczniki i ten przy radiu ok Proszę o pomoc! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darek62 2 Posted January 4, 2012 Share Posted January 4, 2012 A masa jest? Link to comment Share on other sites More sharing options...
raffik 0 Posted January 4, 2012 Author Share Posted January 4, 2012 To znaczy??? Sprawdziłem prąd wchodzący przez kostkę zasilającą radio prądem - wszystko ok! Jak się domyślam masa jest zasilana też z kostki zasilającej radio prądem,czy bierze ją z jakiegoś innego źródła??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darek62 2 Posted January 4, 2012 Share Posted January 4, 2012 Na kostce zasilającej: 7 pin (+12V) zasilania; 8 pin (-) masa. Zmierz napięcie między 7 i 8 pinem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
domin79 9 Posted January 4, 2012 Share Posted January 4, 2012 ...przytrzymaj dłużej przycisk włączania , jeśli prund dochodzi to zapali Link to comment Share on other sites More sharing options...
raffik 0 Posted January 5, 2012 Author Share Posted January 5, 2012 Prąd na kostce zasilającej (dolnej) do radia dochodzi.Trzymałem dłużej przycisk - nie włącza się. Wytłumaczcie mi koledzy gdzie konkretnie podłączona do mojego radia jest masa (-) ,na której kostce,no chyba że gdzieś indziej????? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darek62 2 Posted January 5, 2012 Share Posted January 5, 2012 Prąd na kostce zasilającej (dolnej) do radia dochodzi.Trzymałem dłużej przycisk - nie włącza się. Wytłumaczcie mi koledzy gdzie konkretnie podłączona do mojego radia jest masa (-) ,na której kostce,no chyba że gdzieś indziej????? Już powyżej pisałem: masa podpięta jest w tej samej kostce co (+)zasilania. 7 pin to (+12V); 8 pin to (-) masa. Zmierz voltomierzem napięcie między 7 i 8 pinem. Jeżeli napięcie będzie, przyczyny uszkodzenia musisz szukać w odbiorniku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
raffik 0 Posted January 5, 2012 Author Share Posted January 5, 2012 I już wszystko jasne!!! W trakcie wypychania na siłę radia od tyłu(za pomocą łyżki do kół),uszkodziłem jedną z płytek.Przerwało się parę ścieżek.Szybkie lutowanie i już jest OK! Emulator podłączony pod gniazdo do zmieniarki CD i teraz za 290zł,na zwykłym radiu kasetowym Audi chorus mam w aucie super granie...! Pięknie kolegą dziękuję i pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darek62 2 Posted January 5, 2012 Share Posted January 5, 2012 Cel uświęca środki :oklaski: Tylko po co od razu psuć radio :bicz3: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts