Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AEB] Zbyt duże zużycie paliwa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

bardzo Cię proszę o opinię pozdrawiam

Wiesz za wiele nie wynika z tych logów. Masa zasysanego powietrza jest mniejsza niż w logach robionych na przykładzie mojego auta.

Moja fura jak narazie seryjna.

Czas wtrysku ok!

Najlepiej abyś zrobił teraz logi biegu jałowego, tyle że nie pamiętam które to konkretnie kanały były w AEB. Jutro sprawdze i ci napisze.

A co powiecie na to że moja bryka wypala mi w okolicy 11-11,5L na setke :kox:po mieścinie a nawet gdy jestem w samych krótkich trasach tak po 40-50 km to i tak nie mam szans na spalanie poniżej 10-10,5 L na 100ke bez względu na to jak jade nawet jazda ekonomiczna nic nie pomaga już nie wiem co zrobić :shocked:. Co myślicie op regulacji wtrysków. poprostu nie wiem co zrobić. Pozdrawiam.

Każda niesprawność silnika bądz osprzętu silnika przyczynia się do zwiększonego spalania. 11,5/100km to też troche za dużo, chyba że to automat. Moje 1.8T AEB-manual uważam, że jest utrzymywane na bieżąco w dobrym stanie technicznym i spala stale 9l/100km. Jazda na trasie przy prędkościach 160-170km/h 9,6l/100km. Źródło informacji o spalaniu FIS.

Wtysków nie można regulować. Jeśli uważasz, że twoje 1.8T nie chodzi tak jak powinno, a chcesz aby chodziło tak jak powinno konieczna porządna diagnoza. Na odległość nic się nie wywróży.

Opublikowano

Chodzi o to że ja nie mam turbo I NIE JEST TO AUTOMAT dlatego się dziwie tym spalaniem. Nie wiem od czego zacząć bo na kompie nie pokazuje błędów a na prawde jak bym nie jechał to i tak nie spale mniej niż 10l. no to moim zdaniem coś jest na prawde nie tak. CO JA MAM ZROBIć Z TYM AUTKIEM. Jestem zdania że autko musi dostać to co jemu przysługuje nie wiem nigdy mi jakoś specjalnie nie przeszkadzało jego spalanie ale jak porozmawiałem z dwoma kumplami mającymi taki same autka i takie same silniki to doszłem do wniosku że coś jest nie tak bo im one palą w mieście w okolicy 8,5l. na setke no to sory ale moje w takim razie wypala około 2,5/3l. więcej. POZDRAWIAM :th:

Opublikowano

dpast Witam :hi: podłącze się do tematu moje autko po mieścinie pali do 9l/100 (czasem do 10l w zależności od stylu jazdy) w mięszanym tak okolo 8-8,5l/100 na trasie nie miałem okazji sprawdzić. Ogólnie nie oszczędzam mojego :audi: ale też nie katuje. Przebieg 200tyś. kółka 15" opony 195 wydaje mi się że to w granicach normy. Pozdrawiam Tomek

P.S. Mięszany to w moim Przypadku więcej miasto 70%/30%

Opublikowano

jak bym nie jechał to i tak nie spale mniej niż 10l.

To chyba potwierdza się teoria, że 1.8 bez T pali więcej niż z T. To chyba ma się tak samo jak 1.8T po chiptunigu, ma moc większą a spala nawet mniej niż seria.

Na chłopski rozum, większa moc=większe spalanie. Ale to nie tak. Możliwe, że 1.8T osiąga szybciej moment obrotowy i szybciej wkręca się na obroty niż 1.8, w związku z czym nie trzeba go tak długo ciągnąć. Raz turbo załaduje w tym momencie spali więcej ale pózniej już leci na podciśnieniu, kiedy 1.8 trzeba jeszcze ciągnąć.

Taka jest moja teoria.

Opublikowano

Z mojego doświadczenia wiem że dużo zależy od kierowcy i od stylu jazdy (rozpędzanie itd.) W mojej pracy razem z kolego odbieraliśmy nowe samochody na stan obydwa takie same (pojemność, moc, ogumienie, zabudowa) po pół roku jechaliśmy razem w trase na litwe z pełnymi zbiornikami i taki sam tonaż na jednym i drugim aucie. W tej trasie jego auto paliło 3-4 litry więcej na setke chociarz jechaliśmy z takimi samymi prędkościami. :) Pzdr