Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Montaż Navigation Plus na oryginalnej instalacji z przedlifta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Małe pytanie Panowie - kupiłem sobie Navigation Plus z Audi A6 C5, czyli jeszcze nie na CANie, i teraz pytanie - jak wyjmę swojego Concerta (mam przedlifta i w pełni ori instalację BOSE) i będę chciał podpiąć tą Navi, to będzie wszystko działać bez przeróbek? Czy też muszę kupować jakąś przejściówkę, adaptery? Z góry dziękuję za pomoc...

Opublikowano

grac bedzie grało, tylko rns-d musisz miec zakodowane na bose. co do nawi zeby wiadzała to trzeba trochę pokombinowac.

Opublikowano
  • Autor

Navi i tak mi nie czyta płyt z mapami, więc mi na tym nie zależy za bardzo. Chodzi o to, by po prostu chodziło radio i ładnie grało. Kodowanie na Bose to chyba nie powinien być problem ;)

Opublikowano

Kolego nie wiem czy nie będziesz musiał podać do kostki iso tylko nie pamiętam do którego pinu +12 bo inaczej nie pojawią się cyferki umożliwiające wpisanie kodu

Wieczorem podam ci dokładnie na których pinach musi być stałe +12 i przekodować navi na bose i wszystko będzie hulać

Opublikowano
  • Autor

O, będę Ci bardzo wdzięczny. Widziałem na allegro adapter do podłączenia takowej navi, więc wnioskuję, że jednak nie będzie wszystko chodzić p&p. Trudno, najwyżej się kupi przejściówkę :confused4:

Opublikowano

Kolego jak zamierzasz wcisnać duze navi w miejsce małego concerta?

Chciałem zrobic to samo ale wydaje mi sie ze w takim przypadku trzeba dokupić też kosz/konsole? pod takie radio - myle się?

A koszt takiego ustrojstwa mi sie bardzo nie podoba;/[br]Dopisany: 15 Styczeń 2012, 17:06_________________________________________________Mam drugie pytanie - o wiele dla mnie istotniejsze,

W mojej a4 b5 avant też mam system BOSE

W przednich drzwiach mam na dole głosniki sredniotonowe + gwizdki u góry (przy klamkach)

pytanie brzmi czy gwizdki Tobie działąją?

Moje grają tak cicho że słychać je dopiero jak przyłozy sie do nich ucho,

W praktyce mozna powiedzieć że nie grają

(uprzedzajac niektóre pytania: rozbierałem drzwi i z kablami jest wszystko ok, podłaczałem same gwizdki pod zewnetrzne źródło dźwięku i działaja. System bose mam w 100% oryginalny. Wymieniłem nawet kondensator który jest filtrem dla tego tweetera na 2,2uf polipropylenowy - rezultat - prawie zaden)

Na ucho nie ma sie do czego przyczepić ale po co tweeter który w sumie nie działa?

Opublikowano
  • Autor

Kolego, opcję masz dwie co do konsoli. Albo kupujesz sobie graty z polifta, czyli ori konsole 2DIN i wtedy bez problemu wszystko sobie ładnie spasujesz, ale zabawy jest z elektryka, żeby to podłączyć (to mnie głównie odstraszyło od tego rozwiązania). Opcja druga natomiast to rezanie navi w tunelu przedliftowym, czego na forum naszym jeszcze nie ma. Jest rozwiązanie z wkomponowanym radiem Pioneera w wykonaniu mrogala, jest wersja z Concertem II by f16mysliwiec, natomiast Navigation Plus w przedlifcie chyba będę miał pierwszy, chociaż na gratach właśnie od kolegi mrogala :decayed: Tutaj masz fotkę jak to mniej więcej wygląda:

dsc01750v.jpg

Co do tweeterów, na audio to się zbytnio nie znam, ale wydaję mi się, że gwizdki zazwyczaj grają niezbyt głośno, ale mogę się mylić... :gwizdanie:

Opublikowano

Dzieki wielkie,

A co do tych tweeterów - sprawdź prosze jak one u Ciebie grają,

u mnie jest tak cicho że ich obecność nie ma najmniejszego sensu

Opublikowano

no bo one maja grac cicho i wydawac tylko okreslone dziwekki;p a tak btw to musisz kupic adapter na inna kostke do navi :) zeby wlozyc ta navi plus musisz kupic kosz lub przerobic tunel 2din , popielniczke 2 din, i konsole 2 din :) a i climatronic 2 din;p chyba ze zrobisz to tak jak na zdjeciu wyzej :)

Opublikowano

Problem w tym, ze one graja tak cicho, że ich w ogóle nie słychać. W domowych zestawach audio tweeter gra średnio od 2khz do - od 4khz w zależnosci od tego ilodrożna jest kolumna i od stromosci filtrów i w takiej sytuacji jest baaardzo słyszalny.

Na moje ucho w tym bose w b5 tweeter gra od jakichś 15KHz!!!!!! albo wyżej ;/

Wie ktoś coś na ten temat?

Czyżby ten średniotonowiec (13cm?) był na tyle wybitny ze radzi sobie tak dobrze z wysokimi czestotliwosciami?

PRosze posiadaczy bose w b5 o sprawdzenie jak gra im tweeter - mój jest w sumie niesłyszalny nawet jak przyłoze do niego ucho!

Opublikowano

04ff81560a3063a0m.jpg 812697e388fc38afm.jpg

Tak to wygląda w mojej B4 i zapewniam że nie trzeba żadnej przejściówki

Murdzi sory ale dzisiaj nie wyrobiłem czasowo jutro podam dokładną rozpiskę pinów w kostce iso

Opublikowano
  • Autor

KrzysiekPZG, dzisiaj tak się przysłuchiwałem swoim tweeterkom i muszę przyznać, że w sumie też grają dość cicho :gwizdanie: U mnie 100% ori Bose, więc chyba tak jednak powinno być...

D_Y_Z_I_O, B4 kosa w środku :kox: Jak dasz radę podrzucić tą rozpiskę, to będę Ci bardzo wdzięczny.

Opublikowano

ja nie mam bose(ori system nokia) ale moje tweetery grają głośno...słyszę je doskonale...

Opublikowano
  • Autor

Słyszeć to ja swoje też słyszę, ale nie są jakieś przesadnie głośne :)

Opublikowano

Moje tweetery tez graja cicho a mam full Bose :) taze to chyba normalne i nie masz sie czym martwic :)

Opublikowano

Co do moich tweeterów to doszedłem o co chodzi.

Grały tak cicho (ze prawie w ogóle) z tego powodu ze są chłodzone ferrofluidem,

Po 14 latach ten ferrofluid przestał być już 'fluid' - zamienił sie w stałe ciało,

Usunąłem ferrofluid i tweeterki śmigaja aż miło.

Polecam ten zabieg

JAk będą zainteresowani to chetnie opisze co i jak

Dla jasnosci - brak ferrofluidu nie jest czymś złym - ma swoje plusy i minusy (lepsza jakosć, mniejsza moc)

Opublikowano
  • Autor

I jak tam z ta rozpiską pinów kolego, dałbyś rade to podrzucić? Ja na dniach będę miał wyrezaną konsolę, to byłoby miło wiedzieć co i jak...

Opublikowano

Qrcze dzień jest za krótki :wallbash:

Ale jutro choćby miało się walić i palić i tak rozpiskę podrzucę :good:

Opublikowano
  • Autor

Dzięki kolego, należy Ci się piwko za prawidłową postawę :drunk:

Opublikowano

Dobra dzisiaj posiedziałem z miernikiem w ręku i doszedłem do wniosku że musisz podać tylko +12V do pinu Nr5 (SAFE)

Potem włączasz radyjko na wyświetlaczu pojawi się 1000 a nad nim cyfry 12345....itd i pokrętłem lewym kręcisz i wybierasz daną cyfrę i potwierdzasz wciśnięciem lewego pokrętła i tak pozostałe 3 cyfry i jak wpiszesz już 4 cyfrowy kod później pokrętłem najeżdżasz na OK i potwierdzasz wciskając lewe pokrętło i wtedy już radyjko się odpali :>

Aha i taka mała uwaga navi ma tylko 2 wyjścia na głośniki

I warto sobie dokupić taki kabelek http://allegro.pl/iso-out-wzmacniacz-blaupunkt-becker-vdo-mfd-i2023199775.html do sterowania wzmacniaczem i podłączyć głośniki i np jakąs skrzynię przez wzmacniacz bo rewelacji po wyjściu z samej navi nie będzie