Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AVG] Wyciek w okolicy drążka zmiany biegów [FOTO]

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Wjechałem ostatnio na kanał i zauważyłem kroplę oleju ze skrzyni biegów wiszącą na śrubie mocującej drążka zmiany biegów. W książce "Audi A4 Sam naprawiam..." śruba ta widnieje opisana numerem 38 jako "śruba (20Nm) samoblokująca, każdorazowo nowa) (strona 144 - foto poniżej).

9c4c6c8c0c5e87dfm.jpg

Śruba sprawia wrażenie znacznie wykręconej. Dokręciłem ją o jakieś pół obrotu bo strasznie ciężko szła (nie chciałem uszkodzić niczego, w szczególności drążka), pewnie dałoby się przekręcić mocniej ale zacząłem się zastanawiać czy to nie jest jakaś śruba regulacyjna i czy ona czasem nie powinna być tak wykręcona. Fotka całej sytuacji poniżej. Nie wiem skąd wyciek, czy spod tej śruby czy z tego - do czego drążek jest tą śrubą przykręcony?

edc2482824c1df72m.jpg

Wiecie co z tym zrobić? [br]Dopisany: 2008-03-31, 11:30:52_________________________________________________ps. widzę, że pytanie na poziomie :)

Opublikowano

więc olej wydostaje się z zimeringa w skrzyni biegów tam gdzie opisałeś mokro :tongue4: teraz masz 2 wyjścia bo nie pamietam jak jest w audi czy zimering zakładany jest od środka czy można założyć go z zewnątrz jeśli to ta pierwsza opcja to wytrzyj to miejsce i obserwuj czy tylko się tam "poci" czy jest to wyciek jeśli się poci to nie warto rozbierać skrzyni żeby go wymienić trzeba tylko kontrolować olej :> ps ta śruba którą dokręciłeś to śruba odpowiedzialna za regulacje drążka :wink4::hi:

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za odpowiedź. Będę nadal obserwował. Wytarłem do sucha. W sobotę znów wjadę na kanał i zobaczę. Wczoraj przyjżałem się i widzę, że faktycznie olej najprawdopodobniej wydostaje się z tej uszczelki gdzie zaznaczyłem "MOKRO". Ta uszczelka chyba powinna być lekko wilgotna z oleju żeby nie było tarcia podczas zmiany biegów.[br]Dopisany: 2008-04-02, 13:28:21_________________________________________________Sprawdziłem - cieknie sobie dalej. Nie wiecie czy tą gumę da sie jakoś wymienić bez rozbierania auta?

Opublikowano

tego niestety ci nie powiem jedni producenci montują zimeringi wbijane od środka inni z zewnątrz nie miałem jeszcze okazji tego sprawdzać :wink4:

Opublikowano
  • Autor

hm... szkoda, od kiedy dokręciłem tą śrubę leje się jabby trochę bardziej i już nie po śrubie tylko prosto z uszczelki po skrzynce

Opublikowano

przypuszczalnie jak dokręcałeś ta śrube regulacji drążek w skrzyni się ruszył i spowodował jeszcze większy wyciek no nic w takim przypadku czeka cie wymiana tego zimera :hi:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

OK - wymiana oringu 50zł (stary zdeformowany zapewne od temperatury i pracy wybieraka) - nowy oring 13zł w ASO - więc razem 63zł. Jak to nie pomoże to się odezwę ale sądząc po starym oringu musiało ciec właśnie z niego.

• 2 lata później...
Opublikowano

Odgrzeję kotleta, ponieważ mam taki sam problem z cieknącym oringiem. Wymiana przyniosła oczekiwany efekt?

A w aso dostałeś też tą śrubę czy założyłes starą?

Opublikowano
  • Autor

Mechanik kupił śrubę w ASO. Wycieku brak ;-)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

witam, mam podobny problem lekko mi sie saczy w tym miejscu jak u kolegi. duzo z tym roboty? a ten uszczelniacz to tylko w serwisie audi mozna kupic? i co z olejem trzeba bylo dolac i jaki powinien byc?

Opublikowano
  • Autor

Mój kupiony w serwisie VW. Wszystko zrobił mechanik. Dolał oleju. 63zł to nie tragedia więc nie drążyłem tematu.