Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX] Opony 17" lato

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Obecnie mam opony 16" 205/55/R16 z conti contact II razem z oryginalnymi felgami audi - i jest ok.

Ale chce kupić nowe felgi na wzór rs i teraz zastanawiam się:

- czy kupić pod opony które mam czyli 16ki czy raczej kupić cały kpl na 17".

Zdania są podzielone tzn. podobno na 17kach jest mniejszy komfort jazdy.

Proszę znawców o opinie i rady.

Pozdrawiam

Opublikowano

Siemka :) ja mialem 15 na lato :) we wrzesniu zalozylem 17 tez sie balem o komfort itd ale ci powiem ze ejst zajeb..iscie :D lepiej sie jezdzi niz na tych 17 :) auto bardziej sie trzyma i jest bardziej sztywniejszy jakby :) nie zastanaiwaj sie i zakldaj 17 :):hi:

Opublikowano

kwestia zasobności portfela :decayed: na 17' lepiej auto będzie wyglądać niestety komfort idzie na minus.

Opublikowano
  • Autor

no własnie ten komfort.

a jeszcze na lato obniżam autko na sprężynach i chcę dokupić dystanse żeby wyrównać w miarę oponę z błotnikiem - i tu jest dylemat

Opublikowano

Różnica w komforcie jest niewielka zato prowadzenie zupełnie inne. Ja mam na lato opony 225/45 R17 i mogę z czystym sumieniem polecić. Szersze opony wydają mi się bez sensu bo przy oponach 225 auto nie lubi kolein.

Opublikowano

225/45/17 + zawias 1BE pełny luz i prawie zero różnicy do 16" ... własciwie to optymalna jest 18" bo pomiedzy 17" a 18" nie żadnej różnicy w komforcie ( troche wyższe koszta -za to totalnie inny 'dezajn' )

Opublikowano
  • Autor

czyli 17 oki.

dajcie jeszcze info jaki profil oponki - 45 na nasze lekko dziurawe drogi wystarczy ?

Opublikowano

17" minimum :wink4: I nie słuchaj bajek, że będziesz odczuwał różnicę w komforcie między 16 a 17... Nie ma takiej opcji! Chyba, że kupisz/założysz krzywe felgi! :decayed:

Opublikowano

na wiosnę też chcę założyć koła 17 bo mam 16 i chciałem się zapytać czy macie koledzy jakąś fotkę Avanta na 17-tkach ze standardowym zawieszeniem i z obniżonym z S-lina z oponą 225x45x17 jaka różnica w wyglądzie auta :hi:

Opublikowano
no własnie ten komfort.

a jeszcze na lato obniżam autko na sprężynach i chcę dokupić dystanse żeby wyrównać w miarę oponę z błotnikiem - i tu jest dylemat

ja mam 18 225/40 + sprezyny H&R i amorki s-line i 100% wiecej komfortu niz u kolegów co maja ORI zawieche S-line + 17. potwierdzone przez kolegów ze spotów na 2 autach

na zime mam 15 195/65 i wielkiej róznicy nie czuc w porównaniu do 18

Opublikowano

Ja tam po zmianie z opony 225/45R17 na 195/65/R15 widzę zmianę ale niestety na minus, bo komfort się nie poprawił a prowadzenie to tragedia w porównaniu z 17"

Opublikowano
  • Autor

ok czyli 17" spokojnie można zamontować i nie będzie straszyć :wink4:

teraz jakie ? obecnie mam 205/50/16.

215/50/17, 225/50/17 profil 45 ?.

Tak żeby można było normalnie jeździć (wiadomo dziury i koleiny) i spalanie było normalne- nie jeźdżę sportowo - raczej rodzinnie :wink4:

Opublikowano

na wiosnę też chcę założyć koła 17 bo mam 16 i chciałem się zapytać czy macie koledzy jakąś fotkę Avanta na 17-tkach ze standardowym zawieszeniem i z obniżonym z S-lina z oponą 225x45x17 jaka różnica w wyglądzie auta :hi:

totalna wiocha ... niestety. Na 16" tego nie widac ale na 17" juz jest rzeźna ( w mojej ocenie ) wiec trzeba lekką glebe zrobić minimum na 1BE ( czyli 20 mm w dół ) i wtedy jest optymalnie - nic nie trze nawet jak auto mam zapakowane na wakacje i jade dziurawą "7"

Opublikowano
http://postimage.org/image/1ocbjhp38/ to jest na standart zawiezszeniu 225/45/17:)
Opublikowano

mówisz będzie wiocha bez obniżenia :disgust: na razie ponad pół roku jak kupiłem sprężyny tylnie od S-lina i nie mogę dobrać do nich przednich bo nie ma na allegro :wallbash[br]Dopisany: 17 Styczeń 2012, 15:07_________________________________________________

http://postimage.org/image/1ocbjhp38/ to jest na standart zawiezszeniue :)

hmm,no to nie S-line fakt

Opublikowano
  • Autor

wyglądają ok :)

a jak się jeździ na profilu 45 ?

Opublikowano

wyglądają ok :)

a jak się jeździ na profilu 45 ?

nawet na 40 jest spoko - nie stresuj się tym ale też nie licz że szybko i bezboleśnie będziesz atakował krawęźniki ... trochę rozsądku i zapomnisz że masz 17"

Opublikowano
  • Autor

przed zimą miałem założone niskie sprężyny i jeździło się super tylko tak jak piszesz uwaga na krawężniki - doświadczyłem kilka razy.

Opublikowano

jeżeli nie obniżę zawieszenia standardowego a włożę 17 felgi to odległość do nadkola się zwiększy czy będzie taka sama jak przy 16-tu calowych kołach bo 17 cali to felga większa ale i opona też, także powinno być to samo :mysli:

Opublikowano

17". ja w zimie jezdze na 15" w lecie na 17" i nie widze roznicy co do komfortu.a auto lepiej sie trzyma na 17".