elpippo Opublikowano 16 Stycznia 2012 Opublikowano 16 Stycznia 2012 Witam, mam mały problem z PZU , otóż jak to zapewne wszystkim wiadomo ubezpieczalnia wyliczyła koszt robocizny po zaniżonych cenach, a części, które należy wymienić są zamiennikami (ich ceny są podane bez podatku VAT). Cała wycena jest bzdurą, bo nie wiem gdzie naprawie zderzak tylni, wymienię spojler tylni, nową lampę i polakieruję błotnik za 1.000 zł... Czy jest sens się odwoływać od tego kosztorysu? Jeśli tak, to na co w odwołaniu mogę się powołać? czy do tego odwołania mam załączać wycenę naprawy, np. z ASO? Czy w odwołaniu mogę żądać kwoty, która jest podana w kalkulacji ASO i czy w tym przypadku mogę dostać gotówkę i naprawić tam gdzie chcę? Z góry dzięki za pomoc
elpippo Opublikowano 17 Stycznia 2012 Autor Opublikowano 17 Stycznia 2012 Faktycznie, najważniejszego nie napisałem. Z OC
hubipl9 Opublikowano 17 Stycznia 2012 Opublikowano 17 Stycznia 2012 Możesz przedstawić kosztorys z ASO do weryfikacji. Odwołania nie pisz bo się wtedy sam skazujesz na czekanie na odpowiedź a termin mają 30 dni i wcale się z odpowiedziami nie śpieszą. Przedstawienie kosztorysu do weryfikacji to standardowa procedura. W teorii niby powinni wypłacić gotówką kwotę z tego kosztorysu ASO ale w praktyce będą pewnie chcieli fakturę potwierdzającą, że rzeczywiście naprawiłeś właśnie w tym warsztacie a nie u pana Mietka w garażu na zamiennikach. Na kosztorysie powinno być jakie zastosowali potrącenia oprócz zaniżenia rbg do ok 50 zł pewnie.
arielka Opublikowano 17 Stycznia 2012 Opublikowano 17 Stycznia 2012 Witaj, Załącz kosztorys, uda nam się przeanalizować na jakiej podstawie i z czego wynika proponowana kwota. Pozdrawiam arielka
arielka Opublikowano 18 Stycznia 2012 Opublikowano 18 Stycznia 2012 Stawka 70zł - Audi, Warszawa Zamienniki i urealnienie na części audi 55% Jak uszkodzony jest zderzak tylny, bo nie jest zadany ani do naprawy ani do wymiany. Pozdrawiam arielka
elpippo Opublikowano 18 Stycznia 2012 Autor Opublikowano 18 Stycznia 2012 Lewy tylni bok zderzaka jest porysowany włącznie z listwą[br]Dopisany: 18 Styczeń 2012, 11:08_________________________________________________Jutro jadę do ASO, żeby sporządzili kosztorys. Ciekawe na ile oni wycenia...
hubipl9 Opublikowano 18 Stycznia 2012 Opublikowano 18 Stycznia 2012 Włącznie z listwą? Tą ozdobną pod klapą. Tego chyba nie uwzględnił.
elpippo Opublikowano 18 Stycznia 2012 Autor Opublikowano 18 Stycznia 2012 Przepraszam, miałem na myśli dokładkę do zderzaka czyli spojler tylnego zderzaka
Rekomendowane odpowiedzi