Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Różnice w turbinach montowanych w silniku ATJ i AJM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Jestem po regeneracji turbiny w firmie CARTUR. Po zamontowaniu spodziewałem się znacznej różnicy w działaniu. Przed naprawą turbinka załączała się jak jej czapka stała: 2500, 3000 obr. Po naprawie (odbudowie) wygląda to tak, że przy 2000 obr czuć wyraźnie doładowanie jednak dojście do tych obrotów trwa wieki :) Turbina działa tak jakby zwykła bez kierownic (mam porównanie z turbo w Peugeocie 406), a z tego co się orientuję to w turbinie z kierownicami utrzymywane jest pewne ciśnienie i turbina ładnie startuje od dołu. Tak jest w drugim moim audi (silnik AJM), Turbinka ładnie startuje od dołu. Jest jakaś różnica w budowie turbin przy silnikach AJM i ATJ (Quattro) ? CARTUR nie potrzebował żadnego kodu silnika tylko pojemność: 1.9 i na tej podstawie ustawili fabryczne ustawienia. Czyli powinno być jednakowe działanie, bo rodzaj napędu do działania turbiny tu raczej nie ma znaczenia ?

Pozdrawiam.

Opublikowano

zrob loga 011 i bedzie wiadomo.Dlatego ja nikomu nie polecam regeneracji.Lepiej uzywke dobra,a jak wstawala tobie od 2500 to moze winna byla zawalona geometria badz grucha.

Opublikowano
  • Autor

Sądziłem, że lepiej ją naprawić (to dłużej pochodzi) niż zakładać używaną nie wiedząc za dużo o jej przeszłości. No ale teraz to już za późno, kasa poszła. Firma polecana przez wielu, ma dobre opinie. Zobaczymy co pokażą logi. A dodam, że w turbinie rozpadł się wirnik po stronie powietrza.

Opublikowano

w przypadku ATJ/AJM,korzystniej wsadzic bylo turbo awx.Bo tam jednak maja ciezsze zycie(a jezeli jeszcze ciutke przeladowuje to juz wogole) niz w afn/ahh/avg

Opublikowano
  • Autor

Jeszcze jedno pytanko: czy olej zassany przez uszkodzoną turbinę może pójść na intercooler i go zatkać ? Może tu szukać winnego całej sytuacji ? IC wewnątrz ma za mały prześwit w rurkach i ciśnienie idzie z opóźnieniem ?

Opublikowano

Zatkać raczej nie zatka,ale wyczyścić kolektor dolotowy oraz egr nie zaszkodzi. Tam się często zapycha