NexoPL Opublikowano 30 Stycznia 2012 Opublikowano 30 Stycznia 2012 Witam. Kupiłem dziś nowy aku VARTY BLACK. Problem jest taki, że przy wyłączonym silniku, przy zakładaniu klemy na + iskrzy (klema). Czy to jest normalne?
Gość Opublikowano 30 Stycznia 2012 Opublikowano 30 Stycznia 2012 raczej nie, dziś też wymieniałem aku na nowy i żadnego iskrzenia nie było, najpierw - , potem + pzdr.
Tedi35 Opublikowano 30 Stycznia 2012 Opublikowano 30 Stycznia 2012 Witam. Kupiłem dziś nowy aku VARTY BLACK. Problem jest taki, że przy wyłączonym silniku, przy zakładaniu klemy na + iskrzy (klema). Czy to jest normalne? Jak masz juz założony minus to będzie ci iskrzyć. Normalne zjawisko choc nie powinno jakos jak fajerwerki tylko lekkie iskrzenie.
NexoPL Opublikowano 30 Stycznia 2012 Autor Opublikowano 30 Stycznia 2012 Iskrzenie nie jest wielkie, nie widać go, a raczej słychać.
Tedi35 Opublikowano 30 Stycznia 2012 Opublikowano 30 Stycznia 2012 Iskrzenie nie jest wielkie, nie widać go, a raczej słychać. To raczej nie ma sie czym przejmowac.
pastaldo Opublikowano 30 Stycznia 2012 Opublikowano 30 Stycznia 2012 to norma. Widocznie masz jakiś spory pobód w trakcie podłaczania skoro iskrzy. A delikatnie to zawsze zaiskrzy. Nigdy mi się bez iskrzenia nie udało podlaczyć aku.
NexoPL Opublikowano 30 Stycznia 2012 Autor Opublikowano 30 Stycznia 2012 A może to przez regulator napięcia? Kiedyś jak kupowałem samochód to poprzedni właściciel mówił, że auto było u elektryka bo coś rozładowywalo aku. Nie pamiętam, ale chyba wspominał o przekaźniku regulatora napięcia?
kalik Opublikowano 30 Stycznia 2012 Opublikowano 30 Stycznia 2012 Regulator nie ma tu nic wspólnego. Delikatne iskrzenie przy zakładaniu drugiej klemy jest normalnym zjawiskiem. Dobrze świadczy to o aku - znaczy, że ma moc
NexoPL Opublikowano 30 Stycznia 2012 Autor Opublikowano 30 Stycznia 2012 Ojciec truje mi głowę z tym, że iskrzy. Dziękuję za wypowiedzi. Pozdrawiam serdecznie
pastaldo Opublikowano 30 Stycznia 2012 Opublikowano 30 Stycznia 2012 Ojciec truje mi głowę z tym, że iskrzy. Dziękuję za wypowiedzi. Pozdrawiam serdecznie To powiedz tacie że z AKU jest jak z facetem Jak iskrzy to jeszcze z niego coś będzie Pozdrawiam
bell23 Opublikowano 30 Stycznia 2012 Opublikowano 30 Stycznia 2012 zawsze lekko zaiskrzy , bo podłączasz zasilanie całej elektroniki auta , więc następuje chwilowy skok prądu a przy zakladaniu drugiej klemy zamykasz obwód
NexoPL Opublikowano 30 Stycznia 2012 Autor Opublikowano 30 Stycznia 2012 Jeszcze raz dziękuję za wypowiedzi )
bin85 Opublikowano 30 Stycznia 2012 Opublikowano 30 Stycznia 2012 Jest to normalne zjawisko, w samochodzie są odbiorniki które na zasilaniu ma filtry przeciw zakłóceniowe np radio, wzmacniacz, itp a co za tym idzie są tam kondensatory, w momencie podłączenie akumulatora płynie prąd ładowania tych kondensatorów dlatego iskrzy
NexoPL Opublikowano 30 Stycznia 2012 Autor Opublikowano 30 Stycznia 2012 Ja to zrozumiałem. Ale tata tego nie rozumie, bo w jego samochodzie nie "iskrzy", w związku z tym jutro wizyta u elektryka. "Starość nie radość..."
Cris Opublikowano 30 Stycznia 2012 Opublikowano 30 Stycznia 2012 Ja to zrozumiałem. Ale tata tego nie rozumie, bo w jego samochodzie nie "iskrzy", w związku z tym jutro wizyta u elektryka. "Starość nie radość..." upartego masz ojca. :gwizdanie: normalka z tym iskrzeniem.ale co chce niech jedzie.
kalik Opublikowano 31 Stycznia 2012 Opublikowano 31 Stycznia 2012 Ja to zrozumiałem. Ale tata tego nie rozumie, bo w jego samochodzie nie "iskrzy", w związku z tym jutro wizyta u elektryka. "Starość nie radość..." upartego masz ojca. :gwizdanie: normalka z tym iskrzeniem.ale co chce niech jedzie. Elektryk też musi z czegoś (kogoś) żyć....
Rekomendowane odpowiedzi