Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Problem z zamulaniem i kaszleniem 1.9 tdi afn

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem z A4 b5 1.9tdi 110 km AFN ,więc polega to na tym że ma małą moc i zamula i nie chce zbytnio przekroczyć 130 km/h , moc lekko czuc od ok 2700 rpm do 3500 rpm a przedtem było to od ok 2200 rpm . dalej ciężko pali jak odpala się go teraz to kręcę go pewnie 1 min zanim odpale ,przy odpalaniu mocno kaszle i szarpie zanim odpali i dymi także białym dymem no i odrazu błąd zaczyna piszczeć . .Dalej to przy szybkim ruszaniu to silnik jakby się zalał i pomimo wciśniętego pedału gazu ma obroty ok 1000 rpm a czasami zgaśnie i wtedy jak chce odpalić to jakbym odpalał silnik odrzutowy bo słychać tylko taki gwizd specyficzny , i kręcenie nic nie da ale jak odczekam gdzieś 5 min to odpali od strzała.

próbowałem zrobić bajpas zaworu n75 ale nic nie dało tylko błąd ucichł i też nie szło przekroczyć 130 km/h z tym że przy ok 70 ,100 i właśnie 120 miał takie przerwy w przyśpieszeniu ale chwile i dalej przyśpieszał jakoś.

przy gazowaniu nie daję dymu ,wyjąłem filtr powietrza aby obserwować sztangę i zauważyłem że się nie rusza, ale kierownice czyściłem 3 mies temu więc wątpie żeby to było to .

wyczyszczę przepływkę teraz

powiem czy to coś dało a moje podejrzenia to :

-n75

-zawór zwrotny turbiny

-nieszczelność układu ciśnieniowego

-zobaczę może przepływka

zamówiłem dziś kabel Vag i zobaczę potem co to za błąd wyskakuje

Opublikowano

błąd oleju piszczy??

wymień filtr paliwa, bo chyba dawno tego nie robiłeś

Opublikowano
  • Autor

nie znak wykrzyknika wewala odrazu po przekręceniu silnika jak jest zimny . Będę musiał zobaczyć w jakim stanie jest filtr .

A powiem że wyczyściłem przepływomierz i powiem jest lepiej lecz jednak zostają jeszcze momenty takiego chwilowego zamulenia przy przyśpieszaniu właśnie przy około 90 i 120 teraz .

Opublikowano

kąt wtrysku i świece do sprawdzenia jeśli chodzi o ciężkość odpalania

pozdro

Opublikowano

Piszczy przy odpalaniu bo aku rozjebane. A to niby co wydaje dzwiek jak silnik odrzutowy to rozrusznik. Nie wyrzuci a kreci...

A to niby zalewanie sie to jak zimny tylko?

Opublikowano
  • Autor

z aku to nie prawda bo mam kilka innych dobrych aku nawet 195 amperowych i tak samo się dzieje .

no że rozrusznik kręciu to wiem ale czemu on kręci ale jakby silnik wogóle nie miał kompresji ?

kupiłem dziś zaworek zwrotny i przewody podciśnieniowe założę i zobaczę co wtedy ,a no i sprawdzę świece oczywiście .

Opublikowano

U mnie wykrzyknik po rozruchu pojawiał się 2x i zawsze była to wina aku. Za pierwszym razem kupiłem nowy, za drugim naładowałem. Kontrolka zniknęła.

Opublikowano

z aku to nie prawda bo mam kilka innych dobrych aku nawet 195 amperowych i tak samo się dzieje .

no że rozrusznik kręciu to wiem ale czemu on kręci ale jakby silnik wogóle nie miał kompresji ?

kupiłem dziś zaworek zwrotny i przewody podciśnieniowe założę i zobaczę co wtedy ,a no i sprawdzę świece oczywiście .

Nie madruj jak dobrze mowia, bendix Ci nie wybija w rozruszniku skoro swiszczy i chocbys mial milion ah aku to i tak nie zakreci.

Opublikowano
  • Autor

no ale tylko jak dostanie takiego zadławienia i nie można go odpalić to tak robi teraz jakoś przy -20 tego nie robi a na rozgrzanym silniku akurat przepuszcza ?