Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX] Dziwny problem z elektryką w drzwiach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie dziwnie sie dzieje . Jak otwieram drzwi kierowcy gasnie podswietlenie w calych drzwiach ale jak zamknę drzwi to po pieciu sekundach oswietlenie wraca . A co najdziwniejsze gdy otworze drzwi np tak z 15 cm to swieci a jak juz otworze wiecej to nie swieci . I dzieje sie tak tylko w tych drzwiach . Tylne drzwi są ok .

Co to moze byc , jakaś przetarta wiązka w drzwiach czy cos innego?

Pozdrawiam

Opublikowano

dokładnie sprawdź wiązkę między drzwiami a słupkiem - tam najczęściej powstają uszkodzenia.

Opublikowano

Do sprawdzenia tak jak kolega wyżej napisał wiązka w drzwiach. Mile widziane podłaczenie VAGA i zczytanie błędów z MK. Kabelki w wiązce pomiędzy karoserią, a drzwiami mogą być uszkodzone w różnych miejscach, dlatego ważne jest abys sprawdził je dokładnie.

Opublikowano

Najczesciej przecieraja sie w tej gumce pod zawiasem drzwi.

Opublikowano
  • Autor

Panowie widzialem katem oka ze w tej gumce mi sie iskrzy i nie ma pojecia jak ja zdjac jak tam sie dostac by polutowac i zaizolowac?

Pomocy bo juz centralny w tych drzwiach nie dziala i drzwi otwarte

Opublikowano

Najlepiej to zdjąć boczek z drzwi a tą gumkę trzeba ścisnąć i pociągnąć, bodajże trzyma się to na 4 zaczepach.

Opublikowano
  • Autor

No ale co mi da sciągniecie boczku . kabel jest przerwany w tej gumce i a gumke fakt mozna nacisnąc i wychodzi ze slupka ale nic mi to nie daje poniewaz musze zdjąc tą gumkę calkowicie a za cholere nie wiem jak , nawet nie wiem jak odpiąc kostkę ze slupka , poniewaz jest tam bardzo ciasno

[br]Dopisany: 08 Luty 2012, 17:28_________________________________________________No chyba ze jak odepne boczek odepne kable i wyjme przez drzwi i tą gumę wtedy da rade zrobic ale czy wtyczki przejdą przez tą gumkę ?

Opublikowano

Miałem u siebie też przerwany kabelek w tej wiązce idącej do słupka i elektryk mi zdjął boczek i jakoś tam polutował kabel.

Opublikowano

wydaje mi się ze inaczej tego nie wyciągniesz jak nie rozbierzesz tapicerki. Swoją drogą ściągnięcie go to 5min.

Opublikowano
  • Autor

Dzieki chlopaki , myslałem ze jakos innaczej sie to da zrobic . Ale musze zdjąc tapicere jak piszecie . Dzieki

Opublikowano

Faktycznie po ściągnięciu boczka jest lepszy dostęp do kabelków. Wtedy odpinasz całkowicie kostke, wypinasz kumowy peszelek od wewnątrz drzwi (należy do tego zdemontowac głośnik średniotonowy) i wyciągasz całą wiązkę do środka drzwi a potem przez otwór od głośnika na zewnątrz i lutujesz co trzeba. Mi jak przerwał sie kabelek w tylnych drzwiach, to zlutowałem go na zamkniętych drzwiach - bo niemogłem ich otworzyć. Ale to wszystko zależy w którym miejscu Ci sie kabelek przetarł.

Opublikowano
  • Autor

a tą kostke przy slupku jak ją wypiąc , nie chce czegos ułamać a z mojego ogólnego przyjrzenia sie ona jakas dziwna jest .

Opublikowano

Noi tutaj jest pewien problem :confused4: Musisz odciagnąć tą fioletową zapinke - przesuwa się w poziomie. Generalnie musisz pokombinować z tym odpięciem. Nie jest to niestety proste, a ja dokładnie niepamiętam jak to się krok po kroku odpina. Na pocieszenie powiem Ci, że ja połamałem jedną z kostek :wink4:

Opublikowano
  • Autor

No to mnie pocieszyłes , teraz mroz jak cholera i tym bardziej mozna cos polamac , a jak znam siebie to na 100 % cos popsuję .

Ale spróbuje :mysli:

Opublikowano

Lepiej zrób to jak najszybcie, jak będzie zwarcie to Ci aku rozładuje i bedziesz mial zonka. Pakuj furaka do jakiegoś ciepłego garażu i działaj.

Opublikowano
  • Autor

zrobiłem ale pękła mi wtyczka i teraz nie chce siedziec na swoim miejscu . Ale jak zrobi sie cieplej to postaram sie wszystkie przewody wymienic , bo juz widac na nich ryski wiec za niedługo popękają . Lutowania bylo sporo ale jakos dalo radę. Dzieki

Opublikowano

zrobiłem ale pękła mi wtyczka i teraz nie chce siedziec na swoim miejscu . Ale jak zrobi sie cieplej to postaram sie wszystkie przewody wymienic , bo juz widac na nich ryski wiec za niedługo popękają . Lutowania bylo sporo ale jakos dalo radę. Dzieki

niestety z tymi wtyczkami tak jest tym bardziej ze jest tak zimno. no ale najważniejsze ze działa :good:

Opublikowano

oj Panowie... to różowe zabezpieczenie we wtyczce służy do zabezpieczenia pinów(nie należy ruszać przy wkładaniu/wyjmowaniu wtyczki), do wyciągnięcia wtyczki z gniazda służy na "prawym" boku zatrzask (tym boku pionowym bardziej dostępnym od kierowcy), natomiast gniazdko jest blokowane różowym zabezpieczeniem w karoserii słupka, różowa zawleczka ma swoje dwa położenia, (otwarte, zamknięte) przesuwa się w lewo i w prawo i nie należy jej wyciągać do przodu zupełnie.. bo się połamie..

http://www.dzsc.com/uploadfile/company/90634/b201182163521708.jpg

jak ktoś coś już ułamał to w ASO koszt gniazda/ wtyczki to ok 15 pln,

dostęp do gniazda jest bardzo dobry od środka auta, należy zdjąć stopkę lewej nogi, odkręcić półkę pod kierownicą (chyba ze trzy śrubki) oraz boczek plastikowy, z lewej strony pedałów, pod którym mamy wszystkie wiązki,

jeśli chodzi o wiązkę między drzwiami to tak jak koledzy pisali należy zdjąć boczek, porozpinać wtyczki i można całą wiązkę wyjąć, (zabrać do domu i na stole kabelki polutować/powymienać :)

oczywiście sam połamałem te różowe badziewka no i kupiłem nowe w ASO, dużo jest zabawy ale można samemu porobić, no tylko nie na mrozie....