Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AJM] wymiana zawiasow przod strona kierowcy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak do tego sie zabrac co trzeba rozkrecic aby sie nie narobic.

Opublikowano

dzisiaj to wlasnie robilem i nie da sie tak zeby sie nie narobic :gwizdanie:

Opublikowano

Jak do tego sie zabrac co trzeba rozkrecic aby sie nie narobic.

:szukaj: było to już opisane na forum

Opublikowano

jest ale tylko o gornym zawiasie, gdzie i tak kazdy sobie radzi sam,

o dolnym nie ma prawie nic...

Opublikowano
  • Autor

MARIUSZ powiedz cos wiecej .bylo napisane tyle ze nic szukaŁem.

Opublikowano

opisze ci jak to robilem,

-na poczatku obrysowalem mazakiem zawiasy jak leza na drzwiach i na slupku.

-o gornym zawiasie tylko tyle ze rozkreca sie go na pol ta srubeczka na klucz 7 i wymienia tylko czesc od strony drzwi bo ta druga sie nie zuzywa. jak go zalozlem i wstepnie ustawilem wzialem sie za dolny zawias.

-najpierw odkrecilem srube od strony kabiny, przy pedalach trzeba zdjac plastik i odchylic na bok kostki elektryczne, trzeba uwazac zeby sruba nie wpadla w profil zamkniety, mi wpadla niestety a potem tez wpadla nasadka klucza nasadowego 13, ale dalem rade to wyciagnac magnesem na sztywnym drucie.

-potem odkrecilem drzwi od dolnego zawiasu( 2 srubki), otwarty zawias zawinalem szmata.

-zdjalem drzwi z gornego zawiasu( wystarczy zostawic poluzowana ta srubke na klucz 7 co laczy gorny zawias)

i drzwi nie trzymajace sie juz wcale na zawiasach( nadal trzymaja tylko kable w gumie)

odchylilem i przelozylem obok dolnego zawiasu(na ktorym jest szmata) do tylu co masz dobrze zobrazowane na rysunku ktory dla ciebie zrobilem. postawilem je na progu, z drugiej strony na podkladkach z klockow drewnianych i oparlem o blotnik podkladajac grubo szmaty.

mozna jeszcze podeprzec ramke drzwi np szczotka zeby nie polecialy jak robisz sam.

zmianazawiasudolnego.jpg

-wtedy jest dojscie do tej drugiej ,,trudniejszej sruby,,pod blotnikiem, juz ostatniej.

-wyciagnalem zawias, rzucilem nim za psem i wlozylem nowy zawias, zakrecilem ta trudna srubke ale narazie lekko zeby jeszcze moc regulowac zawias.

-natomiast srubke od strony pedalow zakrecilem mocniej zeby zawias mogl utrzymac drzwi.

-drzwi dalem spowrotem na swoje miejsce, zalozylem na gorny zawias(wyregulowany wczesniej), przykrecilem drzwi do dolnego zawiasu.

-wstepnie wyregulowalem odchylenie drzwi na dolnym zawiasie(2 srubki laczace drzwi z dolnym zawiasem) zeby byly rowno z blotnikiem.

-czas na regulacje wysokosci zeby drzwi nie wisialy ani nie byly za wysoko i ladnie trafialy w rygiel( jego sie nie da regulowac gora-dol). poluzowalem delikatnie srube od strony pedalow

(sruba tak zwana ,,trudniejsza,, pod blotnikiem jest luzna) cale drzwi moglem wtedy regulowac gora-dol razem zawiasem dolnym.

-kiedy znalazlem odpowwiednia pozycje ze drzwi ladnie sie zamykaly i wszystko pasowalo,

dokrecilem juz na stale srube przy pedalach.

odrysowalem mazakiem 2 sruby laczace drzwi z dolnym zawiasem zeby wiedziec potem jak byly.

-po upewnieniu sie ze wszystko gra zdjalem drzwi spowrotem, odchyliem tak jak to bylo wczesniej opisywane i dokrecilem mocno srube za blotnikiem.

-zalozylem drzwi na gorny zawias i dolny zawias ustawilem na drzwiach wedlug znakow ktore robilem mazakiem przed ostatnim zdjeciem drzwi.

-gra i buczy, drzwi teraz chodza lepiej niz prawe

[br]Dopisany: 22 Luty 2012, 13:37_________________________________________________mozna sie tez dostac do tej sruby pod blotnikiem zdejmujac nadkole i potem jeszcze taka zaslepke

jest to metoda bezpieczniejsza dla lakieru ale ja jej nie wybralem.

powodzenia :hi:

Opublikowano
  • Autor

DZIEKI ja rozpiolem calą instalke z drzwi, dolny to tak rozebrałem tylko chodzilo mi o gorny czy wymieniales ta druga czesc czy tylko jedna. teraz wiem .pozdro

• 1 rok później...
Opublikowano

Koledzy czy zawias od strony drzwi trzeba kontrować jak od strony słupka czy w drzwiach jest jakiś stały gwint i tylko się wkręca?