Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ACK] Tiptronic 5HP19 DEX - szarpie przy zmianie z 2 na 3 i przeciąga zmianę 3 na 4

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Problem dotyczy A6 2.8Q. Olej w skrzyni i filtr wymieniłem z nadzieją, że to zażegna problem, jednak niestety - nic się nie zmieniło. Niezależnie od tego, czy jesteśmy na manualnej zmianie, czy na D, tip dokręca obroty (coś, jakby półsprzęgło) i wbija trójkę - jest wtedy pojedyncze, dość mocne szarpnięcie. Przy zmianie z 3 na 4 też przeciąga obroty, ale już bez szarpnięcia. Na magnesach było trochę opiłków, olej był w miarę czysty - nikt raczej go nie zmieniał sądząc po oznaczeniach filtra. Czy jest możliwa adaptacja skrzyni? Jak ją przeprowadzić? Błędów w sterowniku brak, teoretycznie jest wszystko w porządku. Tarczki cierne? Nie wiem...Padający konwerter chyba nie spowodowałby takiego problemu... Proszę o pomoc i poradę:)[br]Dopisany: 23 Luty 2012, 22:29_________________________________________________Jedna cenna uwaga - na rozgrzanym oleju jest lepiej - też przeciąga, ale nie szarpie tak.

Opublikowano

hej,

nie jestem specem, ale ostatnio też padł mi konwerter w skrzyni i tutaj mogę Ciebie pocieszyć bo miałem inne objawy:) Poczytałem trochę o tych skrzyniach i Twoje objawy wyglądają na problemy z zaworami elektromagnetycznymi lub po prostu masz za mało oleju, gdyż ten zwieksza swoją objętość pod wpływem ciepła. najpierw sprawdź stan oleju przy temp 35-40 stopni oleju. Wjedź na kanał, odkręć dużą śrubę w misce skrzyni, podepnij vaga (program vag-com->02 - Auto Trans -> Measure Block->007->go!) i czytaj temperaturę oleju aż osiągnie ok 40 stopni. Auto cały czas na chodzie na P. Jak zacznie przy tej temp sączyć się olej to jest OK- jak nie-to dolewka;)

Opublikowano
  • Autor

Jest mała zmiana w temacie - podejrzewam, że gdzieś może być syf w zaworkach, bo skrzynię przekodowałem na 00010 i zmienia biegi lepiej, ale szarpanie jeszcze czasem jest. Olej ma oczywiście prawidłowy stan.

Opublikowano
  • Autor

może jednak ktoś coś wymyśli?