Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Po naprawie chłodnicy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ponownie.

Całkiem niedawno temu ni z tego ni z owego podczas jazdy dała o sobie znać kontrolka poziomu płynu chłodniczego. Szybka diagnoza - brak płynu w zbiorniku. Po uzupełnieniu i kolejnych kilku dniach ostrożnej jazdy zaobserwowałem wolny acz systematyczny ubytek płynu gdzieś z przodu auta.

Wreszcie po wejściu do kanału i oględzinach podejrzenie padło na chłodnicę. Po wymontowaniu i zawiezieniu do majstrów, co to naprawiają a i nowe sprzedają diagnoza się potwierdziła - znaleźli dziurę w dolnej części. Ponieważ wg nich stan ogólny chłodnicy usprawiedliwiał celowość jej naprawy, na tę sugestię przystałem i chłodnica została wskrzeszona (na marginesie - rzeczywiście miałem wrażenie że w innej części zakładu regenerują i sprzedają jednostki w duuużo gorszym stanie).

Chłodnica po odbioru od majstrów wskoczyła na swoje miejsce, nastąpiło zalanie układu i... jeździ do dziś (jakiś miesiąc). Układ jest szczelny.

Niestety, jednocześnie zauważyłem co innego - otóż od tego czasu silnik ani razu nie zagrzał mi się powyżej 85 st. C. Jak było przed naprawą - szczerze mówiąc, nie wiem - ostatnio zaglądałem na wskazanie klimatronika jakieś 3 lata temu - po wymianie termostatu - wtedy można bylo zobaczyć tam 88-89 st. C.

No i teraz pytanie - czy obserwowane niedogrzanie może być następstwem naprawy chłodnicy, czy też wina leży gdzie indziej. Sprawa jest o tyle pilna, że pod koniec miesiąca będę wymieniał rozrząd, wraz z nim termostat a więc i płyn chłodniczy. Jeżeli po tej wymianie nadal będę widział tyle co w tej chwili, perspektywa ponownego rozłączania obiegu i zlewania (ew. kolejnej wymiany) płynu nie jawi mi się zbyt kolorowo. Z drugiej strony - pochopny wydatek paru stówek na nową chłodnicę też nie wiem czy byłby zasadny.

W związku z tym poproszę o wszelkie sugestie / domniemania, etc.

Z góry dzięki.

Pozdrawiam /M

Opublikowano

jak dla mnie naprawa chłodnicy nie mogła wpłynąć na nie dogrzewanie się samochodu, może termostat klęka

Opublikowano

A po co za każdym razem wymieniasz płyn ??

co nie można zalać ponownie tym samym, ja spuszczałem płyn (jest nawet kranik z przodu za kratką gdzieś) i po wymianie zalewałem ponownie

odstawiłem na na bok żeby się ustal paproki opadły na spód (płyn wymieniałem pół roku wcześniej po zakupie auta przy wymianie rozrządu)i wszystko gra .

No mnie czeka wymiana chłodnicy bo też ubywa mi płynu a z czaiłem że chłodnica poci się na dole po obu stronach, nie wiem czy da się to naprawić czy szykowac pare stówek

nie ubywa dużo bo 1,5 l na 10 000

Opublikowano
  • Autor

Witam. Dzięki za odpowiedzi.

Nie wymieniam za każdym razu płynu, jeno tak... co rozrząd.

A skoro będę miał wszystko raz rozpięte, dla higieny nie chciałbym wracać do tego za kilka dni.

I między innymi z tego względu chciałbym wierzyć że to tylko termostat bruździ.

Pozdrawiam /M

Opublikowano
Witam. Dzięki za odpowiedzi.

Nie wymieniam za każdym razu płynu, jeno tak... co rozrząd.

A skoro będę miał wszystko raz rozpięte, dla higieny nie chciałbym wracać do tego za kilka dni.

I między innymi z tego względu chciałbym wierzyć że to tylko termostat bruździ.

Pozdrawiam /M

Płynu nie trzeba wymieniać za każdym,a co do ceny chłodnicy to za 150 zł dostaniesz

Opublikowano

Na nadmierne wychładzanie silnika nie ma wpływu sama chłodnica . Gdyby tak było to fabrycznie nowa -więc zupełnie czysta- musiała by powodować "zamarzanie silnika" . Winnym w tej sprawie jest tylko i wyłącznie termostat. On jest odpowiedzialny za właściwą regulację temperatury.Koniecznie wymień na nowy. Plyn w/g zaleceń wymieniamy 1 raz na 2 lata.

Opublikowano

Jakby chlodnica byla zle naprawiona/niedrozna to by sie gotowal. Na 99% termostat.

Ile taka naprawa kosztuje?

Opublikowano
  • Autor

Za naprawę dałem 50zł (Wrocław), choć cena była chyba i tak wygórowana. A co do zakładania chłodnicy za 150zł jakoś nie mam przekonania.

/Pozdrawiam i dziękuję za odzew.

Opublikowano

na moje termostat przyslon sobie troche kartonikiem chlodnice i zobaczysz czy wejdzie na 90 stopni