Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 1Z] Problem z centralnym zamkiem.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich bardzo serdecznie :)

Mam ostatnimi czasy pewien problem z centralnym zamkiem w Audi A4 B5 z 1995 roku. Centralny jest oryginalny, nie dokładany. Problem jest chyba dość nieczęsty: otóż zamykanie drzwi z kluczyka powoduje czasem zamknięcie jednych drzwi, czasem wszystkich, podobnie przy otwieraniu. Sytuacja nigdy nie ma miejsca przy włączonym silniku - gdy zamykam wtedy drzwi od wewnątrz, centralny spisuje się bez zarzutu. Nie mam niestety pilota - poprzedni właściciel gdzieś go zawieruszył (moim zdaniem prawdopodobnie sprzedał go). I jeszcze jedna sprawa - sytuacja sprzed kilku dni: zamknąłem drzwi, po czym zauważyłem, że zamek po wyjęciu kluczyka sam zamyka i otwiera naprzemiennie wszystkie drzwi - działo się tak przez jakąś minutę, dopóki nie włożyłem ponownie kluczyka w zamek i nie otworzyłem go 'na siłę'. Wie ktoś, co może być powodem takiej usterki? Jak można to załatać? Orientuje się ktoś w kosztach takiej operacji? Od razu mówię, że nie mam możliwości podpięcia się pod VAG'a.

Z góry przepraszam, jeśli poruszam temat, który jest banalny (albo robię to w banalny sposóB), ale jestem totalnym laikiem, a wyszukiwanie podobnych usterek od kilku dni na forum niestety zakończyło się porażką.

PS Myślałem ostatnio o dołożeniu sobie sterowania pilotem (w sumie zależałoby mi na tym, żeby był to scyzoryk) - np za pomocą takiego sterownika: http://moto.allegro.pl/sterownik-audi-80-100-a2-a3-a4-a6-a8-tt-i2164643960.html . Co o tym myślicie?

Pozdrawiam!

Opublikowano

Problem może być związany ze stykami w zamku kierowcy, w b5 jest chyba zamek w drzwiach pasażera spróbuj nim zamknąć i zobaczysz ja będzie się zachowywał. Jak będzie dalej wariował pasowało by się przyjrzeć pompie centralnego zamka.

Opublikowano
  • Autor

Właśnie o tym zapomniałem dopisać :/ Tak, próbowałem już z drzwiami od pasażera i sytuacja wygląda podobnie. Czyli wychodziłoby, że najprawdopodobniej jest to związane z pompą od centralnego... coś innego wchodzi jeszcze w grę?

I jak sytuacja miałaby się do dokładania sterowania pilotem?

Opublikowano

Może byc jeszcze gdzieś przetarta wiązka i coś zwiera. Sterownik zawsze możesz dołożyć ale wpinasz się w przewody idące od zamków i nimi sterujesz pompką, ale to już zależy od typu sterownika.

Opublikowano

ja chyba jednak bym zaczął od sprawdzenia zamków w drzwiach potem kabli w gumowych przelotkach między drzwiami, jeśli wszystko ok zajrzał bym do pompki czy nie ma śniedzi/zimnych lutów, co do sterownika centralnego zamka jak najbardziej możesz taki zastosować

Opublikowano
  • Autor
ja chyba jednak bym zaczął od sprawdzenia zamków w drzwiach potem kabli w gumowych przelotkach między drzwiami, jeśli wszystko ok zajrzał bym do pompki czy nie ma śniedzi/zimnych lutów, co do sterownika centralnego zamka jak najbardziej możesz taki zastosować

Dzięki za radę. Mam jeszcze takie pytanko: jak sprawdzić zamki w drzwiach, tzn co zrobić?

Pozdrawiam i dzięki za każdą radę :)

I jeszcze jedna kwestia - bo zastanawia mnie, czy to, że centralny tak wariuje tylko na wyłączonym silniku ma jakieś znaczenie?

Opublikowano

obawiam się ze musisz rozebrać drzwi wyjąć zamki, i po prosty zobaczyć w jakim stanie są styczniki

Opublikowano

Pisałeś że zamykałeś na włączonym silniku poprze przyciski w środku. Spróbuj kluczykiem i zobaczysz jak będzie.

Opublikowano
  • Autor
Pisałeś że zamykałeś na włączonym silniku poprze przyciski w środku. Spróbuj kluczykiem i zobaczysz jak będzie.

No więc sytuacja wygląda tak, że na włączonym silniku jak próbuję zamknąć drzwi z zewnątrz kluczykiem - to centralny działa bez zarzutu...

Opublikowano

dziwne, szukaj śniedzi w pompce, klemy masz czyste?? bo gdyby styczniki padały to odpalenia auta nic by nie zmieniało.

Opublikowano
  • Autor
dziwne, szukaj śniedzi w pompce, klemy masz czyste?? bo gdyby styczniki padały to odpalenia auta nic by nie zmieniało.

Klemy czyściutkie - parę dni temu miałem robotę przy wyciąganiu licznika i wymianie żarówek, więc odłączałem aku - to i od razu sprawdziłem, w jakim stanie są klemy i przewody przy nim. W takim razie przy wolnej chwili zajrzę do pompki. Dzięki!

Opublikowano
  • Autor

Witam. Odgrzewam wątek, bo sytuacja wygląda tak: kilka dni temu wyciągnąłem pompkę: jej osłona (ta z gąbki) była nieco wilgotna, pompka zresztą z wierzchu też. Odłączyłem wszystko, zabrałem do domu i wysuszyłem w temperaturze pokojowej przez kilka dobrych godzin. Potem (po wyschnięciu) wystawiłem na zewnątrz, żeby wszystko wyrównało sobie temperaturę - i przez parę dni zamek działał idealnie. Natomiast dzisiaj wieczorem znów miałem opisaną wcześniej akcję z zamkiem zamykającym się i otwierającym na przemian przez dłuższy czas. Ma ktoś jakieś pomysły co do tego?

Opublikowano

zimne luty, musisz rozkręcić pompkę i lutownicą podgrzać luty powinno pomóc

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Witam ponownie po dłuższej przerwie!

Sytuacja wygląda tak: z zimnymi lutami się uporałem (co swoją drogą nie załatwiło tak naprawdę sprawy), posprawdzałem połączenia w drzwiach kierowcy i przez jakiś czas (jakieś 3 tygodnie) wszystko chodziło w miarę dobrze. Natomiast od paru dni problem wrócił i wygląda na to, że jest jeszcze gorzej :( Centralny działa czasem (bardzo rzadko), częściej jednak w ogóle nie reaguje, parę razy zdarzyła mi się wspomniana akcja z zamykaniem i otwieraniem. Nic z tych rzeczy nie dzieje się, gdy mam włączony zapłon lub włączony silnik - wtedy centralny działa idealnie. Teraz to jestem już zdesperowany :( Jakieś inne pomysły?