Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pompa wody i wymiana rozrządu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niebawem czeka mnie wymiana rozrządu. Po przejrzeniu w internecie informacji o wymianie rozrządu byłem przekonany, że wymienię od razu pompę wody. Napisałem więc do sprzedawcy o skompletowanie rozrządu, a ten na temat pompy napisał tak:

w tym modelu (rocznik) pompa jest poza układem rozrządu (napędzana jest przez pasek wieloklinowy-ten od alternatora)

Czy mam rozumieć, że w przypadku A4 z IV.1999 roku z silnikiem 1.8T 150KM o symbolu ANB pompa jest oddzielnie i nie wymienia się jej wraz z rozrządem?

"Złożyłem" sobie taki zestaw (koszt łączny 500zł):

Pasek rozrządu Contitech CT 919 OES 058109119B

Rolka napinacza INA 531049920 OES 058109243C

Rolka kierunkowa INA 532016110 OES 058109244

Tłumik drgań INA 533003220 OES 058109479

Czy ktoś potrafiłby sprawdzić czy numery części pasują do mojego modelu?

Opublikowano

Zgadza się, pompa jest na oddzielnym pasku ale nie o to tu chodzi. Dostęp do niej jest tak badziewny, że konieczne jest rozebranie przodu auta. ,a że będzie rozbierany na potrzeby wymiany rozrządu to za jednym zamachem można ja wymienić. Tym bardziej, że pompa nie jest długowieczna - wymieniałem ją przy okazji wymiany rozrządu (ówczesny przebieg 160 tys. km) i jej wirnik był już mocno popękany.Działała prawidłowo ale jestem pewien,że nie dotrwałaby do następnej wymiany rozrządu,a wolałbym żeby coś takiego nie sypnęło mi się gdzieś w trasie. Zrób jak uważasz.

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź.