Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AVG] Pokaszaniła sie elektryka...niby prosta sprawa ale...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Otóż - ostatnio zostawiłem samochód na ok tydzień na parkingu, stała sobie grzecznie. Po powrocie - nie mogę odpalić samochodu...wyglądało to na śmierć akumulatora. Tylko że ten ma dopiero niecały roczek...i wcześniej nie było z nim żadnych problemów...OK, podładowałem drania przez ok 1 godz - samochód odpalił, jest ok. Od kilku dni nie ma problemów, pojemnośc akumulatora na mierniku jest max

Ale po tym okazało się - że

1) Kilka wartości ustawienia FIS sie pozerowały- tzn. data, czas, termometr oszalał (no niby nieważne, ale to wskazywało by na całkowite odcięcie zasilania...)

2) Drzwi po otwieraniu samochodu sie blokują, tzn. trzeba czekać ok 2 sekund dłużej na otwarcie samochodu ( mechanizm wolniej działa)

3) I nowe radio (JVC) przestało działać - zero zasilania w radiu...

Sprawdziałem bezpieczniki - są ok...

Zapuściłem VAGa - auto scan - i wywaliło błędy - podane poniżej

Address 17 -------------------------------------------------------

Controller: 8D0 920 930 M

Component: KOMBI+WEGFAHRS. M73 D11

Coding: 00140

Shop #: WSC 00000

Ident.-Nr. Wegfahrs.:AUZ5Z0X8105164

1 Fault Found:

00668 - Supply Voltage Terminal 30

53-10 - Supply Voltage Too Low - Intermittent

Address 35 -------------------------------------------------------

Controller: 8D0 862 257

Component: ZV-Pumpe, DWA, Funk D12

Coding: 13131

Shop #: WSC 06325

4 Faults Found:

01367 - Central Locking Pump Run Time Exceeded (Likely Leak)

35-00 - -

01371 - Alarm triggered by Door Contact Switch: Driver's Side

35-00 - -

01370 - Alarm triggered by Interior Monitoring

35-00 - -

00956 - Key 2

09-00 - Adaptation Limit Surpassed

Co się mogło stać? Obecnie jestem na etapie identyfikacji kodów (może ktoś pomoże ? ... :kox: )

Jak to możliwe że w miarę nowy akumulator sam sie rozładował?Co prawda nie cały, ale na tyle by zablowowac rozruch ... Zwarcie jakieś było? Ale wtedy chyba jakiś bezpiecznik się powinien przetopić...Na 100% wszystko powyłączane było...I dlaczego akurat radio zostało odcięte??

Gadałem już wstępnie z elektrykiem - postraszył mnie wizją pozostawienia samochodu w warsztacie na wieeele dni, bo takie usterki trudno namierzyć...

Usunąłem posta w dziale diagnostyka VAG, nie ma sensu zakładania dwóch tematów / adamq

Opublikowano

00668 - Supply Voltage Terminal 30 - 00668 Napięcie baterii (terminal 30) Słabe napięcie z akumulatora.

Pierwsze co zrób to skasuj wszystkie błędy i zobacz czy sie nie powtarzają, i zobacz co zostanie,

Po słabym akumulatorze może ci wyskoczyć dużo błędów.

Sprawdź akumulator pod obciążeniem.

Opublikowano

00668 - Supply Voltage Terminal 30

53-10 - Supply Voltage Too Low - Intermittent

Ten błąd oznacza, że napięcie akumulatora było zbyt niskie, więc możesz go usunąć,

1) Kilka wartości ustawienia FIS sie pozerowały- tzn. data, czas, termometr oszalał (no niby nieważne, ale to wskazywało by na całkowite odcięcie zasilania...)

Wyskoczył błąd, napięcie akumulatora było zbyt niskie więc nic się nie dzieje,

01371 - Alarm triggered by Door Contact Switch: Driver's Side

35-00 - -

Alarm został wyzwolony przez czujnik w drzwiach kierowcy (informacja), można usunąć,

01370 - Alarm triggered by Interior Monitoring

35-00 - -

Alarm został wyzwolony przez czujniki nadzorowania wnętrza (też informacja), można usunąć,

00956 - Key 2

09-00 - Adaptation Limit Surpassed

Sterownik Immobilizera nie mógł odczytać kluczyka nr.2 (sprawdź czy immo czyta wszystkie kluczyki - lampka gaśnie, nie mruga), jeżeli silnik nie gaśnie po uruchomieniu, a lampka na desce nie mruga (tylko gaśnie) to też można zignorować.

2) Drzwi po otwieraniu samochodu sie blokują, tzn. trzeba czekać ok 2 sekund dłużej na otwarcie samochodu ( mechanizm wolniej działa)

Błąd:

01367 - Central Locking Pump Run Time Exceeded (Likely Leak)

35-00 - -

oznacza, że pompka zamka centralnego zbyt długo pompuje (albo pompka już siada, albo w układzie jest nieszczelność), ten błąd często widzę podczas diagnostyki Audi A4, skasuj błąd i sprawdź za kilka dni czy się pojawi,

3) I nowe radio (JVC) przestało działać - zero zasilania w radiu...

Multimetr w dłoń i sprawdzaj czy do radia dochodzi zasilanie. Jeżeli tak to możliwe, że radio ma swój bezpiecznik lub jest po prostu zakodowane (trzeba wpisać kod).

Opublikowano
  • Autor

OK, wielkie dzięki :notworthy: ! Pokasuję błędy i za kilka dni sprawdzę :)

A co do tego kodu do radia - jak to wpisać? I jaki to ma być kod? (jeśli sie okaże że to akurat to?)

Opublikowano

A co do tego kodu do radia - jak to wpisać? I jaki to ma być kod? (jeśli sie okaże że to akurat to?)

Wszystko zależy od modelu. Piszesz, że to nowe radio więc zapewne masz do niego instrukcję, a tam powinien być podany kod i opisane jak go wpisać.

Opublikowano
  • Autor

Tak, nowe (tzn. paromiesięczne :naughty: )...tylko że jak kupiłem samochód to nie dostałem instrukcji do tego radia...bo sie Pani właścicielce zapomniało poszukać :gwizdanie: , ale spox, dobrze że mam na nią namiary :decayed:

Dzięki raz jeszcze za pomoc :notworthy: