Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX] Problem z pompowtryskami, a moze to co innego ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jakiś czas temu zdecydowałem sie na zawirusowanie samochodu w ramach ''grupowego chipowania u Rogala''. Na początek zrobiłem logi statyczne i dynamiczne żeby mieć pewność przed wyjazdem do W-wy ze wszystko jest w porządku. Po analizie okazało sie ze pompowtryski sa w nienajlepszym stanie.

Korekcja była następująca

Cyl1: 0,05 mg/str

Cyl2: -1,41 mg/str

Cyl3: -1,76 mg/str

Cyl 4: 2,99 mg/str

Dodam ze odpala normalnie, spalanie w normie, przyspieszenie moc ok. Na hamowni wyszło 137KM i 323 Nm.

Liczyłem na to ze to nie pomypki. Odwiedziłem kilka serwisów i w sumie głównie radzili nic nie robić, skoro nic się nie dzieje. Jedyny problem to te wartości na pompo wtryskach :wallbash:

Zdecydowałem wymienić jeden – używany,zakupiony na allegro od pewnego sprzedawcy. Niestety po wymianie okazało się ze wartość na 4 cylindrze dalej identyczna 2,99. To chyba raczej nie możliwe. Co może być przyczyna ?? Nie mam już pojęcia co robic :mysli: Proszę o pomoc

Opublikowano

Hej, miałem podobnie więc poczytaj posty które założyłem. jeden z nich nazywał się chyba POMOCY POMPOWTRYSKI!

u mnie też dawki na p-wtryskach nie grały ale po wyciągnięciu i ponownym założeniu wszystko powróciło do normy przyczyny są prawdopodobnie dwie (wierz mi czytałem sporo na ten temat):

-listwa elektryczna która zasila PD i styki pomiędzy nimi czasami szaleją. była kilka przypadków na forum że skończyło się na przeczyszczeniu, a inni wymieniali.

-oringi pod p-wtryskami czasami nie trzymają ciśnienia.

pytanko czy: telepie Ci czasami silnikiem na wolnych obrotach???? ja tak miałem.

Opublikowano

u mnie chyba to samo,na wolnych troszkę telepie,jak masz linka do podaj do wątku :mysli:

Opublikowano
  • Autor

pytanko czy: telepie Ci czasami silnikiem na wolnych obrotach???? ja tak miałem.

Najdziwniejsze właśnie to ze nie ma żadnych objawów poza dziwnymi wskazaniami w vag-u.

Wczoraj wyczyściłem pompke która wymienili mi w serwisie i zauważyłem ze powierzchnie które dotykają głowicy sa wytarte z jednej strony. Tak jakby miały luz podczas nacisku dźwigni na pompke. Moze rzeczywiście mam jakas nieszczelność stad wieksza dawka paliwa - troche wczoraj znalazlem na ten temat. Co mozna z tym zrobić.

Kolejna sprawa to dziwne wartości w kolumnie 2 w grupie 1 w vagu: dawki paliwa miedzy 36 a 50 mg/str gdzie zakres to chyba od 3 do 9 mg/str

Postaram sie wrzucić zdjęcia tego pompowrtysku ale za bardzo nie wiem jak dodac tu zdjecie :mysli:

Opublikowano

http://www.a4-klub.pl/smf/empty-t17685.0.html;highlight=pompowtryski

to link do mojego przypadku.

Bonzi44, nie jestem znawcą ale sporo czytałem na ten temat i rozmawiałem z wieloma mechanikami słyszałem opinie że zły odczyt na powiedzmy 4 cylindrze nie musi oznaczać że to właśnie 4 PD niedomaga. sterowanie pompkami jest tak zrobione że jeśli któryś pada to inny nadgania, więc możliwe że wymienili Ci całkiem dobry PD.

Ja jak pojechałem do mechanika to z Vagu wynikało że padł mi chyba 4 więc powiedzieli żebym zostawił i z rana się za to wezmą, rano przyjechałem i usłyszałem że dzisiaj odczyt jest ok na 4 i tym razem pierwszy ma złe wskazania..... finał tej historii masz w linku na górze, pozdrawiam

Opublikowano

http://www.a4-klub.pl/smf/empty-t17685.0.html;highlight=pompowtryski

to link do mojego przypadku.

Bonzi44, nie jestem znawcą ale sporo czytałem na ten temat i rozmawiałem z wieloma mechanikami słyszałem opinie że zły odczyt na powiedzmy 4 cylindrze nie musi oznaczać że to właśnie 4 PD niedomaga. sterowanie pompkami jest tak zrobione że jeśli któryś pada to inny nadgania, więc możliwe że wymienili Ci całkiem dobry PD.

Ja jak pojechałem do mechanika to z Vagu wynikało że padł mi chyba 4 więc powiedzieli żebym zostawił i z rana się za to wezmą, rano przyjechałem i usłyszałem że dzisiaj odczyt jest ok na 4 i tym razem pierwszy ma złe wskazania..... finał tej historii masz w linku na górze, pozdrawiam

Dziekuję :notworthy:

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za podpowiedzi. :notworthy: Jak tylko znajdę chwile postaram sie znaleźć jakiś serwis gdzie można by sprawdzić w czym rzeczywiście rzecz u mnie.MOze znacie coś dobrego w okolicach trójmiasta. Po wyglądzie wymienionego PD (wyraźnie wytarty z jednej strony) wydaje mi sie ze problemem jest to ze nie trzyma ciśnienia i stad zawyża dawkę paliwa alby wyrównać kompresje - tyle tez wyczytałem na innych forach. Faktem jest ze w żadnym z serwisów nikt tego nie wywnioskował.

Przy okazji chciałem zapytać o coś jeszcze - od ostatniej wymiany oleju na miarce nie ubyło ani mm oleju a przejechałem już 4000km. Czy to normalne ??

Opublikowano

Przy okazji chciałem zapytać o coś jeszcze - od ostatniej wymiany oleju na miarce nie ubyło ani mm oleju a przejechałem już 4000km. Czy to normalne ??

Jesli jezdzsz dosc spokojnie(do 3000obr/min), to jak najbardziej normalne. Zuzycie oleju wzrasta jesli auto dostaje po du..sku, natomiast przy spokojnej jezdzie jest dosc male.