marec-ki Opublikowano 27 Marca 2012 Opublikowano 27 Marca 2012 Panowie i Panie Jakiego ubezpieczyciela byście mi polecili do ubezpieczenia mojego mienia ruchomego od kradzieży i np. pożaru ? Ja wiem, że muszę poczytać OWU i wybrać mi najbardziej odpowiadający ale tych firm jest zatrzęsienie a OWU to same kruczki. Dlatego chciałbym abyście wyrazili swoje zdanie i opinie. Ja wybiorę 2-3 firmy i ich OWU poczytam. Na co zwrócić uwagę decydując się na podpisanie takowej umowy ? W jaki sposób można wpłynąć na obniżenie składki ? W jaki sposób nie dać wrobić na "okrojoną" gadkę agenta, który np powie, że muszą być trzy zamki w drzwiach, ale nie wspomni nic o ateście tychże zamków ? Za wszelkie rady i sugestie dziękuję PS. Nachalnym agentom wciskającym mi już umowę dziękuję
Marko42 Opublikowano 27 Marca 2012 Opublikowano 27 Marca 2012 ja mam ubezpieczone wszystko w ERGO HESTIA tzn mieszkanie i dwa samochody w tym roku likwidowałem szkodę zalania mieszkania wszystko załatwiłem przez neta potem telefonik od likwidatora i sprawa załatwiona , od momentu telefonu kasę wypłacili jeżeli dobrze pamiętam po trzech dniach na konto
zielony Opublikowano 28 Marca 2012 Opublikowano 28 Marca 2012 Witam Ja co prawda na ubezpieczeniach się nie znam ale moja żona pracuje w multiagencji i podpytałem ją trochę.Co do czytania OWU to się zgadza,ale mówiła żeby nie wałkować wszystkiego bo zanim przeczytasz drugą stronę to zapomnisz co było na pierwszej.Najważniejsze są wyłączenia odpowiedzialności towarzystwa i to od tego należy zacząć czytanie warunków.Musisz sam zastanowić się,które ryzyka są w Twoim przypadku najbardziej prawdopodobne i na tym się skoncentrować.Potem jak wybierasz zakres ubezpieczenia zwróć uwagę jaki procent deklarowanej przez ciebie sumy ubezpieczenia w razie szkody będzie wypłacony bo to nie jest tak,że dostajesz całą sumę ubezpieczenia.Fajnie jest wykupić sobie poszukiwanie przyczyny szkody bo to się często zdarza że nawali gdzieś instalacja i trzeba np. zrywać całą ścianę kafli w łazience.To tak ogólnie na co zwrócić uwagę.Jeśli chodzi o towarzystwa to zdecydowanie odradziła Wartę,Hestia jest wypłacalna ale droga i bardzo skrupulatnie wszystko sprawdza przy likwidacji szkód.Żona poleciła HDI,ponoć mają dobry zakres i nie są drodzy a przy tym wypłacalni.Jak chcesz tanio i dobry zakres to TUW TUZ ale tam trochę problematycznie likwidują szkody.PZU jest cholernie drogie więc odpuść. A jeszcze ważne,żeby sumę ubezpieczenia od kradzieży wpisać na pierwsze ryzyko,przecież nie wyniosą ci wszystkiego.....
marec-ki Opublikowano 29 Marca 2012 Autor Opublikowano 29 Marca 2012 Grzegorz a czy Twoja żona zgodziłaby się na krótką rozmowę telefoniczną ze mną ?? Bo widzisz w Twojej wypowiedzi znalazłem ciekawe rzeczy o których na innych forach nie było nic, bo tam podejrzewam to typowi nachalni agenci.
zielony Opublikowano 29 Marca 2012 Opublikowano 29 Marca 2012 Nie ma problemu, myślę że moja żona nie będzie miała nić przeciwko temu. Numer telefonu wysyłam na priva. Acha w rozmowie powołaj się na forum audi A4
Rekomendowane odpowiedzi