Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Problem z "pływaniem mocy" przy max bucie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pacjent to Passat AFN, problem jest z moca przy mocnym,pełnym przyspieszaniu. Auto przyspiesza normalnie do około 2,2 tys obr a potem zaczyna sie falowanie mocy ( przyspiesza,lekko zwalnia i znowu przyspiesza) najbardziej jest to obczuwalne na 4 i 5 biegu. Na poczatku turbo było zabrudzone (puźno sie załączało, notlaufy) ale nie było takiego falowania. Po rozruszaniu sztangi to zaczeło sie dziać co było zrobione:

- N-75 wyczyszczony

- dawka na wolnych skacze ( lekko przybrudzony nastawnik) 3,5-4,5mg

- zrobiona cała głowica ( zawory,prowadnice popychacze + planowanie)

- kont ustawiony na 55

- reszta parametrów w normie ( przepływka, korekty na cylindrach od 0 do 0,65)

Niestety na chwile obecna nie moge zrobic logów padła bateria w laptopie. Silnik ma przebieg około 850tys rano odpala normalnie jedynie musiałem na max podnieśc dawke rozruchowa bo były problemy z odpalaniem po rozgrzaniu. Jak mysle czego moze to byc wina N-75 czy moze kata bo pompe raczej wykluczam.

Opublikowano

Przerabiałem ostatnio taki problem.N75 owszem można wyczyścić ale co to da jak np.jest wyrobiona membrana.Na samym początku zdejmij wężyk idący do gruszki i dołóż do niego palca oczywiście jak silnik będzie pracował na biegu jałowym.Powinno Ci zassać palca dość konkretnie.Ja miałem zepsuty N75 to w ogóle nie czułem na palcu podcienia. Jeździłem tak jakieś 2 miesiące i mi turbo zabrudziło w takim stopniu że ręka za żadne skarby nie ruszyłem tej dźwigienki.Po drugie wężyki podciśnienia sprawdź. Jeśli podciśnienie będzie prawidłowe i wężyki tez to jak zdejmiesz i założysz wężyk na sztangę ona ma momentalnie skoczyć do góry. Jeśli będzie powoli się podnosić to musisz rozruszać sztangę ręką a jak to nie pomoże to turbo do czyszczenia.

Opublikowano

u mnie to akurat przeplywomierz objawy identyko

Opublikowano

Oczywiscie jest taka opcja ale niech kolega Wojtek na początek sprwdzi to co napisałem u góry.

Opublikowano
  • Autor

Sztanga od turbo działa płynnie bez zacięć robiac w BS jak i zdejmująć przewód, musze naprawic laptopa i zrobic logi dynamiczne, spróbuje jeszcze wymienic filtr paliwa bo nie wiem kiedy był ruszany.