Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Dziwny dźwięk z okolicy przednich kół

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy od zeszłego roku mam problem z autem, który nasilił się jak wzrosła temperatura na zewnątrz.

W tamtym roku wymieniałem prawy przegub na ruville (ori padł przez uszkodzona osłonę) oraz łożysko na skf (ori piszczało podczas dużych mrozów) i ok dwa miesiące po wymianach zaczął pojawiać się dziwny dźwięk z przodu auta (nie wiem z której strony) podczas ruszania, zatrzymywania się z lekkim użyciem hamulca jak i bez hamowania np. podczas parkowania , podczas manewrów na parkingu etc. i występuję zarówno na prostych jak i skręconych kołach przy czym zmienia się bądź znika gdy kręcę kierownicą oraz znika gdy nacisnę na hamulec. Brzmi to jakby obcieranie metalu o metal i wprawia pedały oraz podłogę w takie szybkie wibracje aż ciarki przechodzą. Dźwięk znika gdy nacisnę mocniej hamulec bądź skręcę kierownica w drugą stronę.

Z rzeczy które sprawdziłem: tarcze nie obcierają o zaciski, przeguby dokręcone, żadna śruba od osłony tarczy nie ociera o tarczę.

Próbowałem również przytrzeć klocki na papierze ściernym, i to dawało jakby lekką poprawę do momentu przejechania 50 km.

Tarcze brembo, klocki bosch, wymieniane dwa lata temu komplet i jeszcze w bardzo dobrym stanie są. Łożyska nie hałasują i brak luzów na zawieszeniu.

Czy macie może jakieś pomysły co to może być? Mam już dość zdejmowania zacisków i tarcz bezskutecznie szukając źródła tego dźwięku.

Opublikowano

może Ci sie tłoczek w zacisku blokuje??

Opublikowano
  • Autor

Już to sprawdzałem, i to nie to. Sam już nie wiem wydaje mi się że jedyny sposób na znalezienie usterki to wymiana kompletnych hamulców z przodu i jak to nie przyniesie rezultatu to drugiego łożyska oraz przegubu ale to nie mały wydatek :(

---------- Post dopisany 16-04-2012 at 14:55 ---------- Poprzedni post napisany 15-04-2012 at 15:31 ----------

Nikt nie miał takiego przypadku?

---------- Post dopisany 20-04-2012 at 08:09 ---------- Poprzedni post napisany 16-04-2012 at 14:55 ----------

W dniu wczorajszym ten dziwny dźwięk pojawił się podczas jazdy z prędkością ok 80 km/h w momencie próby wyjechania z koleiny i występował przy lekkim skręcaniu kierownicą przy tej prędkości. Ustąpił po przyhamowaniu. Kurcze może to jednak drugie łożysko? Macie może jakieś pomysły:eusathink:

Opublikowano

przesmarowales bolce na ktorych pracuje zacisk???

Opublikowano
  • Autor
przesmarowales bolce na ktorych pracuje zacisk???

Tak, najpierw wypolerowałem je na błysk, nic nie dało. Potem posmarowałem smarem miedziowym i również lipa. Pojęcia nie mam o co kaman.