Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Sprężyny Eibach Pro-Kit 35/30mm

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nic nie będzie, też będzie jeździć ale lepsze efekty uzyskasz mając amorki z 1BE lub 1BV ( chyba w B8 jest tak samo jak w poprzednich wersjach ) Odnośnie stabilizatorów też nie wiem czy są jakieś różnice w B8. Pewnie z modelu S4 byłyby sztywniejsze, trzeba doczytać. Bardziej chodzi o sztywność układu kierowniczego i bardziej precyzyjne kierowanie autkiem oraz oczywiście jeszcze mniejsze przechyły nadwozia.

Opublikowano

kurde bo patrze i patrze z tyłu w bagazniku na naklejke i nie moge znajsc oznaczenia jakie mam zawieszenie w ktorej linijce sie to znajduje ?

Opublikowano
kurde bo patrze i patrze z tyłu w bagazniku na naklejke i nie moge znaleźć oznaczenia jakie mam zawieszenie w ktorej linijce sie to znajduje ?

wlepka.jpg

Tu masz oznaczenie zamontowanego zawieszenia. Ogólnie od siebie tylko dodam to, przy czym z uporem maniaka trwam od samego początku - nie zakładaj pro-kit'u, czy innych sprężyn progresywnych do zwykłych amortyzatorów - lepiej kupić najtańsze amory przystosowane do krótkich sprężyn, niż męczyć siebie i samochód druciarstwem, bo tak nazywać się powinno takie rozwiązanie.

Opublikowano

Dlaczego tak uwazasz ja znalazlem i mam 1ba czyli co nie oplaca sie zakladac bo w pon jestem umuwiony na zakladanie

Opublikowano

Tak uważam i inżynierowie, którzy projektują zawieszenia również :wink: Jak może zwykły chu...y amor, przeznaczony do zwykłego kulania się, współpracować poprawnie ze sprężyną progresywną, w dodatku krótką. Taki amortyzator najzwyczajniej w świecie nie nadąża pracować podczas hopek, wybojów i wszelkich nierówności.

Ludzie montują i jeżdżą - ludzie, którzy narzekają na taki setup są w mniejszości, zapewne z racji dobrego marketingu firm tuningowych (Eibach np. dopuszcza Pr-Kit do zwykłych amorów, ale jako kit wypuszcza je z amorami B8 - nawet ie z B6, które nie są przeznaczone do zestawu z progresywną sprężyną), własnej nieświadomości, lub zadowolenia z efektu wizualnego po założeniu. Ja zauważyłem kolosalną różnicę dopiero, jak w A4 założyłem sportowe, krótsze amory z progresywną sprężyną - w porównaniu do chociażby 1BE to był kosmos a nie zawieszenie:thumbup1: Nie wyobrażam sobie jednak założenia samych sprężyn do 1BA.

Nie wiem natomiast jak by np Pro-Kit pracował z amorami 1BE, które są dopasowane do krótszych sprężyn. W A6C6 zawieszenie S-Line jest obniżone o 30mm, więc powinno być bardzo ok :wink:

Opublikowano

mi wlasnie montuja te sprezyny wiec zobaczymy jak to bedzie jesli nie bede zadowolony poszukam jakis amortyzatorow bilstein

---------- Post dopisany at 17:32 ---------- Poprzedni post napisany at 11:07 ----------

a mam jeszcze pytanie gdzie moge kupic same amortyzatory do b8 z blistein tak zeby pasowały do tych sprezyn ? bo skoro spezyny mam a nie bede zadowolony z tych amortyzatorow to chcial bym kupic same blistein amory

Opublikowano

Kuba słuchaj Mariusza, powiem tak, ja miałem Eibacha założonego z 1BA i to była tragedia ale Ty masz nowsze autko i pewnie mniej nalatane km ode mnie. Następnie założyłem nowe Bilstein B4 ale do zawieszenia sportowego ( są 2 rodzaje do 1BA i do 1BE ) tanie rozwiązanie ale jakoś dawało radę. Ja lubię szybciej pojeździć w zakrętach i tak mniej więcej od 180km/h w łukach czuć było że amorki już nie dają rady. Jeździłem też autkiem z Pro Kitem ale założone właśnie w B8 do amorków 1BE i na prawdę daje to radę, zdecydowanie lepsze rozwiązanie. Oczywiście polecam amorki o krótkim skoku i to nie z firm typu TA i MTS ale lepszych tylko zawsze rozchodzi się o cenę, jeśli Cię stać bierz jak najlepsze rozwiązanie a będziesz zadowolony jeszcze bardziej :wink:

PS: Wszystko też zależy jak kto jeździ i co chce uzyskać, dla jednego ważny komfort a dla drugiego prowadzenie, każdy musi znaleźć swój kompromis, cały czas mówimy o odczuciach każdego z osobna a to raczej trudno mierzyć i porównywać :decayed:

Opublikowano

no powiem tak założyłem te sprężyny i napewno autko fajnie siadło jest twardsze ale narazie nie zauwazylem zadnych wad w sumie nie wchodzilem zakrety wiecej narazie niz 100 km ale zastanawiam sie nad amorkami czyli jakie zalozyc amory bo na stronie eibach jest caly pro kit b12 znaczy amortyzatory bilstein i sprezyn eibach czy taki zestaw bedzie dobry i czy wystarczy ze teraz bym kupil same amorki takie jak tam w tym zestawie tylko gdzie je dorwac bo sprezyny mam nowe to wystarczy ze przeloze ? chyba ze jakies inne amory polecacie ?

Opublikowano

Nie ma najmniejszych szans, żebyś na samym juz początku odczuł znaczące różnice - tym bardziej te na "-" :wink: Auto ładnie usiądzie, efekt będzie jak najbardziej ok, będzie twardziej przy okazji i to na "zamydlenie" wystarczy.

Dopiero jak byś pojeździł na solidnym zestawie (jak chociażby B12) to zobaczysz różnicę pomiędzy nim, a setup'em, jaki masz teraz założony.

W B12 są montowane amory Bilstein B8 (czyli B6 skrócone, z przeznaczeniem do zastosowania krótszych sprężyn). Dostaniesz je na allegro chociażby - w chwili obecnej są tylne chyba wystawione, albo na stronie producenta:

Jeśli masz wersję 143KM:

katalog części

170KM:

katalog części

Tylko, że u producenta jak widziałem na szybko, koszt samych amorów to okolice 2700-2800PLN + VAT bez rabatów :facepalm: (chyba, że coś pokręciłem). Trzeba by poszukać, bo myślę, że w okolicy 2000PLN/kpl można je spokojnie kupić.

Godne polecenia są również żółte KONI Sport - na "+" fakt, że mają regulację siły odbicia, czego brakuje w Bil'u B8, ale za to zdecydowanie lepiej wygląda serwis Bilsteina (Zerkopol):wink:

Opublikowano

no właśnie szukam tych bilsteina samych amortyzatorow ale nie orientuje sie bo one maja rozne oznaczenia a najlepiej bym kupil same amortyzatory skoro sprezyny juz mam jak mam patrzec na oznaczenie ?

Opublikowano

Teraz dopiero zauważyłem, że nie odesłało w linku bezpośrednio do produktu, ale do strony głównej:

B8 Przód (wersja 143KM FWD sedan) - 24-145985

B8 Tył (wersja 143KM FWD sedan) - 24-145992

Do wersji 170KM są te same amorki :wink:

Opublikowano

kurde a gdzie tu jest jakas cena i jak mozna zamowic ;d ? bo nie orientuje sie ;d

Opublikowano

W oznaczeniu nie ma linku - musisz sprawdzić sobie na stronie Bilstein'a (link z postu #29) - ceny z tego co pamiętam 173Euro - przód, 150Euro - tył. Zadzwoń do Zerkopol'u i się dowiedz dokładnie, bo ceny w Euro z ich strony można sobie obić o kant :decayed:

A to informacja ze strony Bilstein'a, gdyby się ktoś upierał co do krótkich sprężyn i zwykłych amorków:

Bilstein B6 (w końcu amortyzator sportowy):

Bilstein - Oferta amortyzatorw

Bilstein B8 (max -35mm sprężyny, czyli np Pro-Kit):

Bilstein - Oferta amortyzatorw

Jak widać inżynierowie lepiej wiedzą, dlaczego fabryka rozdziela amory "zwykłe" sportowe od sportowych, przeznaczonych do krótszych sprężyn:wink: