Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Zawór EGR-co radzicie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Przecieka mi zawór EGR,wymieniac na nowy czy czyscic?

Do domu mam jeszcze 1000km i nie zaszkodzi jak przejade tyle km na takim zaworze?

Opublikowano

EGR ciekły, ciekną i będą cieknąć :decayed: możesz próbować wyczyścić, wymienić uszczelki a i tak za "chwilkę" zacznie lecieć :kwasny:

Opublikowano
  • Autor
EGR ciekły, ciekną i będą cieknąć :decayed: możesz próbować wyczyścić, wymienić uszczelki a i tak za "chwilkę" zacznie lecieć :kwasny:

to pewnie wymienie na nowy..tylko czy spokojnie moge przejechac te 1000km do domu?

Opublikowano

Spokojnie dojedziesz. Można czyścić, można wymienić na nowy, ale nic to nie zmieni, dopóki nie zlikwidujesz oleju w dolocie. Było dużo na temat czyszczenia-poszukaj.

Opublikowano

to pewnie wymienie na nowy..tylko czy spokojnie moge przejechac te 1000km do domu?

jak wymienisz na nowy to też zacznie lecieć :grin: u mnie cieknie już bardzo długo - uwierz mi, że nie jest to 1000 km :wink: - tak jak tomyx1307 pisze, poszukaj na forum - jest o tym sporo :decayed: łącznie z ewentualnym wywaleniem tego ustrojstwa :wink:

Opublikowano
  • Autor

jak wymienisz na nowy to też zacznie lecieć :grin: u mnie cieknie już bardzo długo - uwierz mi, że nie jest to 1000 km :wink: - tak jak tomyx1307 pisze, poszukaj na forum - jest o tym sporo :decayed: łącznie z ewentualnym wywaleniem tego ustrojstwa :wink:

a jak to wywale to komputer nie bedzie pokazywac zadnych bledow? nie zaszkodzi to dla silnika?

Opublikowano

:szukaj::wink: ale zdania są podzielone czy szkodzi czy nie - ja osobiście bym nie wywalał :kwasny: tylko powinno się mieć oko na tego egr-a, jak cieknie to np. leci na plecionkę co powoduje jej przepalenie więc dodatkowe koszty :kwasny:

:szukaj: wszystko znajdziesz :wink:

Opublikowano

kolego jezeli mieszkasz za granica np. niemcy ( nie wiem jak jest w innych krajach) i wywalisz EGR to nie przejdziesz TUV jezeli auto masz zarejestrowane tam albo dostaniesz naklejke czerwona i nie bedizesz mogl nawet do miasta wjechac tak przynajmniej tutaj jest.

Opublikowano

W Niemczech są podzielone strefy i nawet z zieloną naklejką 3 nie wjedziesz do niektórych centrum większych miast. A co do problemu kolegi z EGREM zacznij naprawę od źródła problemu a więc tego nieszczęsnego oleju w dolocie a później możesz spróbować wymienić uszczelki w egrze.

Opublikowano

moze jeszcze by kolega, napisal jakiego silnika i jakiego auta problem dotyczy :facepalm:

problem cieknacego egr-a to niszczenie plecionki, olej kapie wprost na nia, ulega zwegleniu i powoduje jej przecieranie.

mozna albo wymienic na nowy - Pierburga albo wymienic oring prowadnicy.

usuwanie EGRa powoduje wzrost spalania, chyba ze zostanie wykonana korekcja softu.

Opublikowano
  • Autor
moze jeszcze by kolega, napisal jakiego silnika i jakiego auta problem dotyczy :facepalm:

problem cieknacego egr-a to niszczenie plecionki, olej kapie wprost na nia, ulega zwegleniu i powoduje jej przecieranie.

mozna albo wymienic na nowy - Pierburga albo wymienic oring prowadnicy.

usuwanie EGRa powoduje wzrost spalania, chyba ze zostanie wykonana korekcja softu.

silnik 1.9TDI 131KM AVF 6 biegów...za tydzien wracam do PL to odrazu sie z tym uporam..

Opublikowano

silnik 1.9TDI 131KM AVF 6 biegów... za tydzien wracam do PL to odrazu sie z tym uporam..

No moze nie tak odrazu i nie tak szybko, ale zycze powodzenia...