Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Głuchy stuk przy wrzucaniu wstecznego i pierwszego biegu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jako że miałem problemy z wrzucaniem biegu na odpalonym silniku plus ciężko chodzący pedał sprzęgła, postanowiłem rozebrac bestie, i teraz nie wiem co dalej bo zastanawiam sie co z dwumasem, niżej filmik, sprzęgło raczej juz u swojego kresu została jakieś 0,5 mm do nitów docisk niby dobrze wygląda delikatnie przegrzany chyba:

DSC00171.jpg

<br /><br />

DSC00172.jpg

<br /><br />

DSC00173.jpg

<br /><br />

Kupiłem łożysko igiełkowe ale raczej nie będe wymieniał bo stare wygląda bdb, a z wyjęciem troche trzeba się namęczyć, tak samo nie widać żadnego wycieku z pod uszczelniacza także to chyba odpuszcze, tylko teraz jak z tym kołem jest luz przy obracaniu, wygląda to tak że luz ok 1cm jest bez oporów moża dalej obrócić ale z oporem, jest też luz ok 1mm naciskając na krawędzie koła, ogólnie tak żle to nie wygląda, nie uśmiecha mi sie kupywac nowego koła, chyba wrzuce nowe sprzęgło i do przodu:decayed: Co o tym myslicie, ewentualnie zukup używki ale tylko ze sprawdzeniem osobistym co by gorszego nie kupic.

---------- Post dopisany 12-07-2012 at 11:47 ---------- Poprzedni post napisany 07-07-2012 at 17:39 ----------

Ok widze że nikt nic nie wie więc sam sobie odpowiem:wink: nowy komplet sachs na 390 z przesyłka założony, pedał chodzi z 3 razy lżej, sprzegło łapie juz od połowy, brak problemów z wbijaniem biegów.

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano
  • Autor

Panowie odświeżam wątek....

Wymieniłem poduchy pod skrzynią, olej w skrzyni, uszczelkę wybieraka, drążek zmiany biegów również. Stuk jest jakby trochę mniejszy i nie zawsze występuje, jest pewna poprawa, ale to jeszcze nie to.

Do tego zauważyłem, że drugi bieg podczas jazdy na zimnym silniku wchodzi z oporem a jak się rozgrzeje powraca problem ze stukiem na 1 i R.

Sprawdziłem również co się dzieje podczas zmiany biegów z 1 na R i odwrotnie będąc w kanale.

Prawy wewnętrzny przegub w zależności od zmiany biegów próbuje się kręcić w przód lub w tył. Na lewym przegubie jest to prawie niezauważalnie. Raz zdarzyło mi się , że pomimo wbicia pierwszego biegu autko nie chciało ruszyć - skakało jak żaba ( było to tylko raz na 20 st. mrozie i dawno temu )

Podpowiedzcie coś jeszcze bo już mi ręce opadają.

Pozdrawiam.

KKKC

Opublikowano

Post wyżej masz odpowiedz co trzeba zrobić:decayed:

Opublikowano
  • Autor

Tyle, że u mnie się nie ślizga, łapie u dołu. Pedał sprzęgła chodzi normalnie.

Ile wynosi robocizna wymiany sprzęgła, wybrać luk czy sachs ?

Możecie zaproponować kogoś z okolic Wałbrzycha ?

Opublikowano

Dobra nie chce Cie namawiać na wymianę sprzęgła żeby nie było, ale na to wygląda, u mnie też sie nie ślizgało, po prostu słabo rozłancza i tyle może to powodować jeszcze zapowietrzona pompka lub wysprzęglik ale raczej to mało prawdopodobne, szczególnie że jak piszesz problem jest po rozgrzaniu.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

Zapomniałem dodać, że pojawił się jeszcze jeden problem, mianowicie jak się nagrzewa silnik podczas jazdy, w czasie jak dodaje gaz pojawia się pojedynczy stuk. To samo występuje jak odpuszczam gaz - znowu stuk. Trwa to do momentu pełnego zagrzania autka. Później zaczynają się pojedyncze stuki na postoju w trakcie zmiany biegu 1-R. Zawiecha sprawdzona na szarpakach - wykluczone wahacze.

Łukasz13, chyba zdecyduję się na wymianę sprzęgła. Bo już mi raczej tylko to zostało, ew. ten wewnętrzny przegub.

Pozdr.

---------- Post dopisany 11-05-2013 at 15:45 ---------- Poprzedni post napisany 09-02-2013 at 21:30 ----------

Witam...

Autko po wymianie sprzęgła, docisku i łożyska. Pedał sprzęgła pracuje lżej, sprzęgło łapie niżej, lewarek zmiany biegów chodzi płynnie. Na razie brak zastrzeżeń.

Poobserwuję trochę i dam później znać, czy stuki, które wcześniej opisywałem ustały, na razie jest gitara.

Stare klamoty wyciągnięte z audi wyglądają następująco:

Docisk :

IMG_0800.jpgIMG_0801.jpg

Tarcza sprzęgła :

IMG_0796.jpg IMG_0797.jpg

Łożysko:

IMG_0798.jpg IMG_0799.jpg

Pozdrawiam

KKKC