Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Poduszki powietrzne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od niedawna mam A4 1998r., samochód posiada 4 poduszki. Wiem że przy włączaniu zapłonu kontrolka Air Bagów powinna się zaświecić na parę sekund. W moim aucie nie świeci się wcale. Po dokładniejszym obejrzeniu samochodu zauważyłem, że fotel kierowcy jest zszyty inną nicią w miejscu gdzie powinna być poduszka. W jaki sposób mogę sprawdzić czy samochód posiada wszystkie poduszki i czy ewentualnie gdy nie ma jednej to czy pozostałe zadziałają w razie kolizji? Czy system poduszek może być odłączony?

Opublikowano

Sprawdź w liczniku czy jest żarówka od poduszek. Kontrolka poduszek jest na prędkościomierzu. Instrukcje ściągnięcia licznika znajdziesz w "naszej" książce :) i w dziale zrób to sam.

System pewnie nie zadziała bo już zadziałał i sprzedający nie aktywował go skoro wyciągnął żarówkę (no chyba że się przepaliła).

Opublikowano

podepnij pod vaga i sparwdz poduchy, prawdopodobnie auto po strzale i nie włożona nowa instalacja poduch (sensor, poduchy)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Dzisiaj byłem u mechanika podpiąć samochód pod VAGa. Okazało się, że mam błędy w poduszkach powietrznych fotela kierowcy i pasażera (nie działają sensory). Prawdopodobnie są wystrzelone. Jakie są możliwości ich naprawy i co trzeba wymienić aby system poduszek był aktywny? Co muszę kupić i ile to może kosztować? Czy mogę uruchomić tylko system przednich poduszek?

Opublikowano
Dzisiaj byłem u mechanika podpiąć samochód pod VAGa. Okazało się, że mam błędy w poduszkach powietrznych fotela kierowcy i pasażera (nie działają sensory). Prawdopodobnie są wystrzelone. Jakie są możliwości ich naprawy i co trzeba wymienić aby system poduszek był aktywny? Co muszę kupić i ile to może kosztować? Czy mogę uruchomić tylko system przednich poduszek?

W fotelu nie ma napinaczy, są w słupku. Zacznij od sprawdzenia czy kostki nie pokorodowały, niewielka zmiana rezystancji przewodów powoduje wyrzucenie błędu poduszek lub napinaczy. Trzeba je wymienić na sprawne. Naprawianie systemów bezpieczeństwa w sposób inny niż wymiana na sprawne jest nielegalny. Nie da rady uruchomic poduszek jeśli napinacze są niesprawne.

Opublikowano
jest zszyty inną nicią w miejscu gdzie powinna być poduszka

i wszystko juz wiadomo :twisted:

Opublikowano
  • Autor

Czy mogę uruchomić system dwóch przednich poduszek omijając pozostałe wystrzelone w fotelach? Co muszę wymienić?

Opublikowano
Czy mogę uruchomić system dwóch przednich poduszek omijając pozostałe wystrzelone w fotelach? Co muszę wymienić?

wydaje mi sie ze sa to dwa niezalezne systemy , ale nie jestem pewien ..... :roll:

Opublikowano

Wymienić sterownik AirBag na taki bez CrashData Stored, zakodować na wersję tylko z 2 poduszkami i napinaczami pasów, odłączyć wtyczki bocznych poduszek i już oszukałeś przyszłego kupującego.

Opublikowano

Tyle tylko że jest to nielegalne i niezgodne z prawem. Gdyby przyszły kupujący miał wypadek i doznał uszczerbku na zdrowiu ten kto dłubał w tych poduszkach idzie do więzienia. Z tego co wiem to WSZELKIE NAPRAWY poduszek można wykonywać TYLKO W AUTORYZOWANYM serwisie i tylko z adnotacją w książce serwisowej.

Przed kupnem swojego samochodu trafiłem parę takich "kwiatków". :evil:

Potem nie Wiesz czy jak się sam rozwalisz to poduszki się otworzą :???:

Własnego życia nie da się oszukać - jest tylko jedno...