Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Awaria Kompresora klimatyzacji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

nie znam dokładnie przyczyny. Rozmawiałem z gościem który regeneruje sprężarki od wielu lat i naprawia klimatyzacje i powiedział ze auta po 2000r maja tak skonstruowana sprężarki że nie mogą pracować na sucho bo się zacierają oczywiście nie od razu. W układzie tak dla informacji tych którzy nie wiedzą podczas pracy układu klimy w jej zawartości nie jest tylko freon ale także olej a bez niego jak to większość urządzeń tego typu zaciera.

Ja jeździłem bez klimy i jestem autentycznym przykładem jakie jest skutek jazdy bez

Opublikowano

sprężarka pracuje w trybie ECON?

Opublikowano
  • Autor

Gdy ECON się świeci to znaczy ze klima nie działa jeżeli nie jest zapalona czerwona dioda to to znaczy że działa, jeśli masz jakieś pytania zadzwoń pod ten numer i podpytaj fachowca 605284535

Opublikowano

hi,

w B6 i B7 musisz mieć czynnik chłodzący&olej .. sprężarka pracuje cały czas

Opublikowano

Dowiedziałem sie w serwisie w audi iż jeżeli nawet czynnik ucieknie z układu wtedy kompresor w ogóle się nie załączy.

Więc jak sie ma zatrzeć. Nie wypisujcie bzdur.

Opublikowano
  • Autor

w servisie zazwyczaj pracują wymieniacze nie fachowcy. ja jestem żywym przykładem że można zajeździć i o tym fakcie powiedział mi gościu który od wielu lat naprawia tylko i wyłącznie klimatyzacje tj. regeneruje sprężarki itp i mówił mi też o baranach z servisów którzy nie maja zielonego pojęcia o klimie i wielokrotnie servis oddawał do niego auta aby on naprawiał klimę klienta których przyjechał do servisu.

Opublikowano
Dowiedziałem sie w serwisie w audi iż jeżeli nawet czynnik ucieknie z układu wtedy kompresor w ogóle się nie załączy.

Więc jak sie ma zatrzeć. Nie wypisujcie bzdur.

Czegoś się tam dowiedziałeś, ale sam nie wiesz czego. Zapoznaj się z budową sprężarki w B6 i B7. Co znaczy się nie załączy? Widziałeś w tych sprężarkach sprzęgło elektromagnetyczne które miałoby możliwość rozłączenia sprężarki od koła pasowego?

Opublikowano
  • Autor

znam budowę układu klimatyzacji mowa o przypadku gdy sprzęgło jest rozje... i niestety nie ma jak się rozłączyć i wtedy zaciera sprężarkę i po klimie

Opublikowano

Witam

Podepnę się pod temat. 3 miesiące temu zrobiłem w samochodzie klimatyzację. Kupiłem go z uszkodzoną sprężąrką. Wymieniliśmy sprężarke, czyszczenie filterka, nabicie, 2x ozonowanie - smierdziało mi capem. Ostatnio samochod byl u mechanika, robil mi blotnik. Po odebraniu jezdzilem okolo 20 minut i nagle przestała dzialac klima. VCDS niczego nie wykrywa. Mam jednak od samego początku błąd prawej poduszki silnika. Mimo, że kostka jest wpięta. Tzn kostka była wypięta i ją wpięliśmy.

Jak można rozpoznać prawidłową kostkę do sprężarki ?

Eco da się włączyć / wyłączyć. Gość który mi to robi stawia właśnie na sprzęgło sprężarki. Twierdzi, żeby to zdiagnozować musi znowu wyjąć sprężarkę.

Kolejne pytanie : Czy da się ją jakimś sposobem wyjąć bez demontażu przodu, zdejmowania lamp, zderzaka ? Mam u siebie pojemność 2.7TDi B7.

Czy ten zbierak widoczny na zdjęciu : ZABIERAK Metalowy SPRZĘGŁA PRZECIĄŻENIOWEGO do: Kompresor Klimatyzacji NIPPONDENSO 6SEU12C , 7SEU16C , 7SEU17C ? Części do Sprężarek Klimatyzacji Sklep Laser-Sinex jest konieczny przy sprężarce ? W mojej oryginalnej go nie było. W tej co kupiłem również.

W jaki sposób następuje czyszczenie układu klimatyzacji ? Bo jak znowu mam założyć i znowu się coś zatrze.... Nie mam pojęcia co ktoś wcześniej z tym robił.

Opublikowano

hi,

w B6 i B7 musisz mieć czynnik chłodzący&olej .. sprężarka pracuje cały czas

Z tego co mi wiadomo, nasze auta nie mają sprężarek z regulowanym wydatkiem.Nie pracują więc cały czas. Dodatkowo przy takiej sprężarce przycisk ECON nie miałby sensu...

Opublikowano
  • Autor

kolego Rayban nie wiem jak rozpoznać w twoim aucie która kostak jest od klimy a która od poduszki ale gdybyś miał podpięta kostkę od poduszki w sprężarkę i mowa o działającej klimie VCSD pokazał by ci błąd czujnika w sprężarce a gdy klima nie działa to nic nie pokaże tak było w moim przypadku, żeby sprawdzić czy kompresor jest sprawny trzeba go zdemontować i fachowiec stwierdzi czy samo sprzęgło do wymiany czy cały sprężarka i mowa o kimś kto regeneruje sprężarki i naprawia klimatyzacje a nie mechaniku co jest od wszystkiego i do niczego a jak zauważyłem jest ich od h*ja a co do czyszczenia układu to robi się to specjalna maszyną która specjalnymi środkami puka układ.

Opublikowano

tomas2012 dzięki za odpowiedź

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Podepnę się pod temat. Czy ktoś wie co może być powodem, że w sprężarce (typ 7SEU16C) drugi raz w ciągu jednego roku odpadło mi sprzęgło?

ZABIERAK Metalowy SPRZĘGŁA PRZECIĄŻENIOWEGO do: Kompresor Klimatyzacji NIPPONDENSO 6SEU12C , 7SEU16C , 7SEU17C ? Części do Sprężarek Klimatyzacji Sklep Laser-Sinex

Układ był sprawdzany pod wzgledem zasilania i szczelności. Po roku od wymiany tego zabieraka z kompresora zaczęło dochodzić chrobotanie i wczoraj przy ruszaniu ze świateł usłyszałem strzał i zabierak zostawiłem na drodze szybkiego ruchu, a z kratek przestało lecieć schłodzone powietrze.

Opublikowano
Podepnę się pod temat. Czy ktoś wie co może być powodem, że w sprężarce (typ 7SEU16C) drugi raz w ciągu jednego roku odpadło mi sprzęgło?

ZABIERAK Metalowy SPRZĘGŁA PRZECIĄŻENIOWEGO do: Kompresor Klimatyzacji NIPPONDENSO 6SEU12C , 7SEU16C , 7SEU17C ? Części do Sprężarek Klimatyzacji Sklep Laser-Sinex

Układ był sprawdzany pod wzgledem zasilania i szczelności. Po roku od wymiany tego zabieraka z kompresora zaczęło dochodzić chrobotanie i wczoraj przy ruszaniu ze świateł usłyszałem strzał i zabierak zostawiłem na drodze szybkiego ruchu, a z kratek przestało lecieć schłodzone powietrze.

Kolego szanowny mi sie nasuwa tylko jedna mysl a mianowicie zly montaz , slabe dokrecenie sruby laczacej ten element "zbierak" z kompresorem.

Po wymianie sprzegla w Moim kompresorze Pan serwisant oddal mi Moj stary , poprzedni element gdyz powiedzial , ze czesto gesto zdaza sie , ze sruba , ktora to mocuje potrafi sie wykrecici i moge zgubic ten "zbierak" dlatego zebym zatrzymal sobie poprzedni jak by sie cos takiego stalo.

Ja zakladalem ori czesci DENSO i jak narazie po ponad poltora roku jazdy nic zlego sie nie dzieje.