Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Czujnik ciśnienia oleju - jaki kolor ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam do wymiany czujnik ciśnienia oleju (cieknie), w sklepie dostałem info że ma być siwy lub niebieski, z większym naciskiem na siewy - a ja mam obecnie biały. Czy ktoś wie jaki ma być faktycznie.

Opublikowano

:hi:

masz siwy , i taki ma być :>

pozdrawiam :hi:

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Koledzy wymieniłem dzisiaj czujnik ciśnienia oleju (chyba właściwy ) i odrazu opisuję moje spostrzeżenia. zakupiłem czujnik brązowy gdyż taki wynikał mi z opisu w "ETKA" a u mnie zamontowany był szary. różnią się one zakresami ciśnień. co prawda dodatkowa różnica to wtyczka w czujnikach ale to już nie był taki problem. po wymianie czujnika problem z żółtym napisem "sensor i kontrolka oleju" pozostał a dodatkowo po około 5-10 sekund po odpaleniu silnika pojawia się czerwona kontrolka z lejkiem oleju i potrójny sygnał akustyczny. nie sądzę aby oleju było za mało gdyż niedawno był wymieniany ( sprawdzę to jutro na zimnym silniku ) ale może tak jest ?

proszę o poradę czy po wymianie czujnika muszę wykasować błąd VAGiem aby nie wyświetlało mi go ponownie na wyświetlaczu? czy problem jest po innej stronie? może niewłaściwy czujnik ? już nie mam pomysłów co z tym fantem zrobić. Swich w zamku maski odłączyłem całkowicie więc już nie wiem co robić dalej ?

proszę o jakieś sugestie

806894fb8138b1c7m.jpg

to jest wykaz czujników z ETKI i jak widać do silnika AJM kolor brązowy, ale zastanawia mnie dlaczego wcześniej był oryginalny OOOO koloru szarego?

Opublikowano

Sygnał który pojawił ci sie oznacza informacje o niskim ciśnieniu oleju w silniku. Jak długo masz samochód? Może być to być jakiś problem elektroniczny ale i też mechaniczny może celowo ktoś zastosował inny czujnik aby nie pojawiał się komunikat o niskim ciśnieniu oleju :mysli:

Opublikowano

no właśnie bardzo mnie to martwi bo auto mam dopiero od dwóch miesięcy i dopiero poznaję jego bolączki :(

ponowię jeszcze swoje pytanie co do tego żółtego napisu Sensor z lejkiem - czy po wymianie czujnika muszę wykasować błąd VAGiem czy po wymianie sam powinien zgasnąć i nie pojawiać się przy kolejnych odpaleniach silnika ?

Opublikowano

W takim przypadku najpierw sprawdził bym ciśnienie oleju. Jak będzie ok to następnie szukał usterki w instalacji.

Opublikowano

chyba faktycznie muszę sprawdzić ciśnienie. poziom oleju mam na maximum wiec przyczyna siedzi gdzieś głębiej :( [br]Dopisany: 16 Listopad 2008, 14:20_________________________________________________problem częściowo rozwiązany, ciśnienie oleju 3atmosfery na rozgrzanym silniku do 80st.C., czujnik ciśnienia (brązowy,nowo zakupiony) okazał się wadliwy, wymieniłem na szary ori OOOO i kontrolka ciśnienia nie świeci :), dalej problem był z czujnikiem poziomu oleju ( na wyświetlaczu SENSOR z konewką i falą na dole :) ) i okazało się że wtyczka tzn. piny w niej były luźne i po prostu wypadły. widać że wcześniej ktoś coś przy niej kombinował. nigdzie nie mogę dostać tej wtyczki z wiązką aby nie kombinować z pinami i chyba pozostanie mi tylko ASO. no ale wreszcie wiem na czym stoję a raczej jeżdżę :) dziex koledzy za pomoc - pozdrawiam