Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jaka nagrzewnica?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Niedawno zakupilem a4 z oficjalna usterka a mianowicie poprzedni kierowca mowi ze jest uszkodzona nagrzewnica, obiawy to : mokro na dywaniku pasazera i podobno podczas jazdy leci para z nawiewow ( podczas uzytkowania przezemnie nie doswiadczylem zadnej pary:P)

I szukam nagrzewniy i znajduje jedna tania za jakies 100 zł i druga za 400 - 600 zl podobno sa dwie i teraz pytanie jaka to ?

i czy sa jakies zamienniki ? i jesli sa to czy sie oplaca je kupic itp

Klima ladnie chlodzi moze ta para zacznie leciec na wlaczonym ogrzewaniu ?

Opublikowano
  • Autor

oby to to :) dzieki

Opublikowano

spwawdziłbym dokładnie czy to nagrzewnica bo roboty przy tym...

Opublikowano
  • Autor

No własnie słyszalem ze jest co rozbierac. no ja jak jade to klima ladnie chlodzi nagrzewanie chyba daje ładnie

Dodam jeszcze ze pewnego razu wcisnalem bardziej pedal gazu i z wydechu wylecialo duzo bialego dymu nie wiem czy byla klima wlaczona i czy to ma cos wpsolnego, ale teraz wciskam gazuje i nic.

Opublikowano

nie ma to nic wspólnego

Opublikowano
  • Autor

aha, najlepiej bedzie do mechaniora oddac i niech diagnozuje

Opublikowano
aha, najlepiej bedzie do mechaniora oddac i niech diagnozuje

oddaj lepiej, upewnij się czy to na pewno to, bo mam już za sobą jedną wymiane nagrzewnicy i powiem ci że jak chcesz sam to robić to lepiej zarezerwuj sobie calutki piękny dzionek na to

Opublikowano
  • Autor

Takiej wiedzy to ja nie mam:P ale ucze sie powoli. Mechanik nie unikniony :( oby nie naciagal. Dzieki za rady :)

Opublikowano

chyba ze woda leje sie do środka i jakoś tam spływa. Objawy były by podobne.

Opublikowano
  • Autor

ahaa, czyli np pompa wody ?, bo dywanik jest mokry od strony pasazera tylko i szyby robia sie takie jak za mgla od tej pary

Opublikowano

dywanik to może byc mokry od tego że masz zatkany odpływ wody od parownika i woda skroplona na klimie się poprostu leje na dywanik. Ja bym to pierwsze sprawdził. Zawsze to pół godz roboty a nie cały samochód do rozbiórki ;) Jak nie ubywa płynu chłodzącego to ja ten scenariusz obstawiam.:hi:

Opublikowano
ahaa, czyli np pompa wody ?, bo dywanik jest mokry od strony pasazera tylko i szyby robia sie takie jak za mgla od tej pary

pompa wody nie ma nic do tego

Opublikowano

para na szybach nie musi byc z układu ogrzewania czyli powiedzmy goracej wody. Jak jest mokro w środku to zawsze będą zaparowane szyby. Wiec tak jak pisałem nie spodziewałbym się pary z nawiewów a nagrzewnice zostaw w spokoju. Sprawdź odpływ z klimy, wysusz samochód i tyle

Opublikowano
  • Autor

oki tak zrobie, ale widzialem jak z wywiewo taki dymek leci i szyba cala nagle sie robi za mgla (staram sie opisac dokladnie:P)

Dziekuje wszystkim za rady

Opublikowano

jeśli to płyn chłodzący to mówią że jak sie palcem po szybie przejedzie i posmakuje to lekko słony smak powinien być :)

to raz a dwa raczej bardzo paruje szyba jak jest walnieta nagrzewnica do tego stopnia ze mgła na szybach wcale nie znika nie ważne jaka siła nawiewu..

no a roboty co niemiara wiec niezdziw sie jak mechanik za wymiane nagrzewnicy za 50 zł krzyknie 400 za robocizne..

Opublikowano
  • Autor

no tak taka wlasnie jest szyba nawet jak palcem przeciagne to dalej ta mgla zostaje.

A czy to prawda, ze podczas wymiany nagrzewnicy trzeba rozszczelnic klime i potem nabic ponownie?

Opublikowano

Tak to prawda. Przed tą robotą trzeba podjechać do fachowca od klimy, żeby ściągnął czynnik z układu i za ponowne nabicie będzie sporo taniej. A nie czujesz jakiegoś dziwnego zapachu? Ja przy dziurawej nagrzewnicy czułem ostry taki jakby gorzki zapach. Przy włączonej klimie leciał dymek z nawiewu :decayed:. Tak jak kolega wyżej napisał wystarczy woda na dywanie i szyby będą na potęgę parowały.