Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Luzy na przegubach?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie odnośnie przegubów, a mianowicie jak jest wrzucony bieg to ruszając pół osią to czy ona powinna ruszać się w każdą stronę tak na około 1-2cm. Nie wiem czy tak ma być? czy może są to objawy zużycia przegubów wewnętrznych bądź satelitów w mechanizmie różnicowym?

Opublikowano

Ja również w moim 1,8 mam tak samo i zużycia przegubów nie czuję, może tak powinno być. Po wymianie jak i przed wymianą zewnętrznych przegubów na biegu delikatny luz był i został. Może tak powinno być, aczkolwiek czekaj na wypowiedz kogoś kto ogarnia bardziej w tym temacie.

Opublikowano

nie wiem jak ma być, ale jak miałem wyciągniętą połoś z auta i sprawdzałem łapiąc jedną ręką za jeden przegub a drugą za drugi i próbując przekręcić, to nie było żadnych luzów . Auto miało 93 tyś. mil.

Opublikowano

Mechanizm różnicowy jest w skrzyni.

Opublikowano

nie doczytałem że koledze chodzi oprócz luzów na przegubach też o luz w skrzyni biegów... :wink:

nawet jeśli elementy skrzyni biegów nie mają luzów z powodu zużycia, na skrzyni będzie i tak minimalny luz ponieważ jest koło 2 masowe które pozwala w niewielkim stopniu na obrót wałka sprzęgłowego w skrzyni.

Opublikowano

Witam,podłączam się pod temat gdyż mam luz ma lewej i prawym przegubie. Ruszając półosią w lewo lub w prawo słychać wyraźnie stuknięcie w przegubie.Słychać puknięcie również w skrzyni jakby mechanizm różnicowy.

Problem jest tego typu że jak ruszam to słychać głośne stuknięcie i jak hamuję z małej prędkości to również to słychać.

Pytanie do znawców tematy czy można z tym jeździć?Co wymienić przeguby może coś w skrzyni?

Dzięki za wszelkie sugestie.

Tak sobie myślę jeszcze że to może to przegub wewnętrzny puka a nie mechanizm różnicowy.