Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Uszkodzony EGR?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, Panowie proszę o radę co może być przyczyną-uszkodzony EGR czy zaworek N18.

silnik chodzi strasznie nierówno na wolnych obrotach, szarpie jakby przygasał. Towarzyszy temu mocne dymienie z tłumika i zapach spalin w kabinie.

Po zdjęciu wężyka od podciśnienia, tego z EGR i zaślepieniu go silnik pracuje ładnie i nie kopci. Oczywiście EGR puszcza olej.

Pytanie: Czy wymiana zaworu EGR rozwiąże sprawę, czy może winny jest za to N18?

uprzedzam odp. -logów nie jestem teraz w stanie wykonać, gdzieś mam stare, zrobione wcześniej, jak znajdę to wrzucę (chyba, że obejdzie się bez).

Ogólnie samochód ładnie przyśpiesza, spalanie w normie. Zauważyłem tylko, że po wciśnięciu gazu do deski nie zbiera się tak mocno, muszę lekko odpuścić, wtedy idzie ładnie.

znalazłem jakiś stary log Log (2 - 005,003,001)

sprawdziłem przed chwilą zaworek N18 i wygląda chyba na sprawny tj. odpaliłem silnik i zdjąłem wężyk z EGR-a, czuć podciśnienie na końcówce przez jakieś 2min potem ustaje, po dodaniu gazu ciągnie znowu

klapa gasząca też chodzi w pełnym zakresie czyli pozostaje wymiana EGR-a

chyba, że macie "jeszcze" jakieś sugestie?

Opublikowano

Więc tak : odłącz całkowicie wężyk podciśnienia sterujący zaworem EGR (jego końcówkę zaślep zaraz za N18) a sam zawór EGR sprawdź czy się nie podwiesza w pozycji nie w pełni zamkniętej gdyż wskazania w 003 dynamicznej nie są odpowiednie - trzonek zaworu EGR wewnątrz jego obudowy ma całkowicie dociskać i zamykać gniazdo dopływu spalin z kolektora wydechowego).

Opublikowano
  • Autor

trzonek zaworu EGR wewnątrz jego obudowy ma całkowicie dociskać i zamykać gniazdo dopływu spalin z kolektora wydechowego

? żeby to stwierdzić wystarczy, że ściągnę rurę intercoolera czy muszę odkręcać EGR od kolektora?

rozumiem, że zawór w tej pozycji powienienem zaobserwować na niepracującym silniku.

Opublikowano

Nie wiem czy wystarczy ściągnąć tą rurę, żeby tam zajrzeć ale na pewno warto spróbować bo roboty niewiele. A jak uda Ci się tam zajrzeć i zobaczysz tam taki obrazek:

jaksprawdzicegr.th.jpg

to na pewno trzonek zaworu reaguje na podciśnienie i otwiera zawór oraz zamyka gdy podciśnienie znika, ale czy działa w 100% poprawnie, tego nie wiem.

Czysty egr z dociśniętym trzonem wygląda tak:

czystyegr3plus.th.jpg

w miejscu gdzie wskazuje strzałka widać, że zawór jest elegancko zamknięty.

Opublikowano
  • Autor

dzisiaj wyciągnąłem EGR, wygląda nieźle, dodatkowo zrobiłem BS 003

co Wy na to? EGR do wywalenia cz N18?

Log (14 - 003,003,003)

9c63a8a54f865a35m.jpg

z tego co zaobserwowałem trzon zaworu jest domknięty, ładnie chodzi i słychać, że robi podciśnienie.

Jak sprawdzić zawór N18? podłączałem go do samochodu i słychać, że działa

Opublikowano

Skoro EGR działa prawidłowo i się nie przywiesza to podmień na próbę od kogoś N18 chyba, że wygodniej będzie Ci podmienić N18 na swój N75 i wtedy zlogować ponownie. Wygląda jednak, że N18 ma zwiechy.

Opublikowano
  • Autor

......i kupa!

wszystko ładnie wyczyszczone, N18 przeszedł regenerację tj. czyszczenie i dalej to samo...

chciałem podmienić go z N75 -ale tego to w życiu nie dam rady wyciągnąć (tak mało miejsca tam jest)

ktoś zna jakiś dobry sposób?

w razie jakbym kupił takie coś ZAWÓR CIŚNIENIA EGR N75 1J0906627A AUDI VW ORYG (2414844135) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

to co mam zrobić z tym trzecim końcem?