Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

2 sprawy, dymienie i wymiana turbiny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiem, że temat przerabiany pierdylion razy ale mam pytanie odnosnie tego dymienia.

Samochód kopci przy odpaleniu, nagłym przyspieszeniu jak i przy wrzuceniu wyzszego biegu tzn. jak jadę powolutku i wrzucę juz 3 bieg i przy obrotach 1600 RPM wciskam gaz na 3 biegu. Tak samo jest z 4 biegiem.

Co moze byc tego powodem??

Dodam, ze autko ma nalatane 273 kkm i ma chipa na 170 koni i przed wjechaniem na hamownie rok temu w maju kopciło tak jak teraz. Po remapie było zero dymu. Problem powrócił jakies 2 miesiące temu.

Myślicie, że powinienem podjechać na korekte softu??

Druga sprawa to chciałbym wymienić turbo na wydajniejsze jak już bym jechał na korekte softu. Jakie w takim razie proponujecie??

Czekam na podpowiedzi

Opublikowano

No i teraz sie zacznie ( SOOOOORY ) :grin:

Opublikowano

Dieselki lubią przy odpaleniu lekko zakopcić. Jeżeli na czarno to nie ma co się bardzo martwić (chyba że bierze olej) U mnie po chipie jak na 3 biegu przycisnę to za mną czarna chmura dymu zostaje ;D ale oleju ani troche nie bierze i spalanie jest na poziomie 5,5 l w cyklu mieszanym więc się zbytnio nie martwię, gorzej jak by kopciło na biało lub niebiesko....

Opublikowano
  • Autor
No i teraz sie zacznie ( SOOOOORY ) :grin:

Co masz na myśli Pixi??

---------- Post dopisany at 15:54 ---------- Poprzedni post napisany at 15:51 ----------

Dieselki lubią przy odpaleniu lekko zakopcić. Jeżeli na czarno to nie ma co się bardzo martwić (chyba że bierze olej) U mnie po chipie jak na 3 biegu przycisnę to za mną czarna chmura dymu zostaje ;D ale oleju ani troche nie bierze i spalanie jest na poziomie 5,5 l w cyklu mieszanym więc się zbytnio nie martwię, gorzej jak by kopciło na biało lub niebiesko....

Kopci czarnym dymem a spalanie w miescie to 8,5 litra.

Opublikowano

A olejek bierze? Ja zauważyłem że mi bierze 900ml/10000km i tez kopci. Kupiłem BRD teraz moim zdaniem to turbo wcina ten olej dlatego kopci.

Opublikowano

u mnie jest tak samo jak u Ciebie Paweł mam przebieg 280 i oleju mi nic nie bierze wydaje mi się że turbina będzie się kończyć

Opublikowano
  • Autor
A olejek bierze? Ja zauważyłem że mi bierze 900ml/10000km i tez kopci. Kupiłem BRD teraz moim zdaniem to turbo wcina ten olej dlatego kopci.

Oleju nie bierze ani grama a dodam, że nieraz mu wygarniam bo co jakis czas jadę do PL więc 16 godzin ciągłej jazdy po 160km/h na autostradzie

---------- Post dopisany at 20:22 ---------- Poprzedni post napisany at 20:20 ----------

u mnie jest tak samo jak u Ciebie Paweł mam przebieg 280 i oleju mi nic nie bierze wydaje mi się że turbina będzie się kończyć

U mnie od przebiegu 260 kkm słychac takie szuranie jak po przygazowaniu auto schodzi z obrotów. Wydaje mi sie, że turbo wydaje właśnie taki dzwięk

Opublikowano

moze kwetia regulacji pompek... podepnij to pod kompa i zrób logi trzeba zobaczyc parametry czy odpowiednia jest dawka powietrza do dawki paliwa jak przepływka liczy itd...

co do turbo bardziej wydajnego to 2.0TDI 170km- BRD i pompki od 150tki

Opublikowano

mi dymi jak kazdy diesel nie ma sie co przejmowac mozesz sobie porobic logi dynamiczne i bedziesz mial pewnosc

Opublikowano
i spalanie jest na poziomie 5,5 l w cyklu mieszanym

a świstak siedzi i ....takie spalanie to chyba z kasprowego przy rozłożonym żaglu - sorki za ot, ale w trasie i przy wyłączonej klimie to ok. ale nie przy mieszanym :facepalm: (mi jakoś nie chce zejść niżej niż 6,5l mieszany + klima ale co to za jazda :wallbash:)