Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Duzy problem po, czyszczeniu EGR A4B5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

Jestem szczęśliwym posiadaczem Audi A4B5 AJM AVANT 1.9TDI

Mam pytanie mianowicie:

Wczoraj po długich namysłach postanowiłem wziąć na stół swój zawór EGR ponieważ już bardzo mocno się pocił. Po wyciągnięciu go i wykąpaniu dość porządnie dzisiaj postanowiłem go założyć na swoje miejsce i wtedy się zaczęło...

Pierwsze uruchomienie normalnie ładnie cicho i równo silniczek sobie cykał, po odczekaniu aż silnik się nagrzeje ruszyłem się przejechać. Przy wolnej prędkości i powolnym rozpędzaniu było ok natomiast przy gwałtownym ruszeniu w okolicy 2000tys obrotów z rury wydechowej buchnęło czarnym dymemi coś zgrzytnęło . Dojechałem do garażu otwieram maskę a tam widać było delikatny dymek z okolic egr/turbo. Teraz przy rozpędzaniu zaczyna mi coś piszczeć (dźwięk jest taki jakby uchodziło powietrze z balona taki pisk, tak jakby było za duże ciśnienie i upuszczał je troche)a pod maską coś śmierdzi tylko nie wiem co. Dodam że na biegu jałowym bez obciążenia gdy dodaję gaz nawet do 3500tys obrotów to nic się nie dzieję!!!

Czy ktoś wie co mogło pójść nie tak??

Proszę o odpowiedz bo jestem załamany...

Pozdrawiam,

Opublikowano

nieszczelnosć w dolocie. szukaj nieszczelnosci na wezach grubych, gdzies jest dziura stad syk i czarny dym. na jalowym nie ma obciazenia stad nie zdolasz wytworzyc duzego cisnienia w dolocie, dlatego gazujesz i nic sie nie dzieje.

---------- Post dopisany at 22:53 ---------- Poprzedni post napisany at 22:53 ----------

dla pewnosci jak masz mozliwosc wrzuc log grupy 011.

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedz,

Sprawdziłem węzę i jest ok a logi bym zrobił ale boję się go katować do tych 4tys obrotów bo nie wiem co tam padło :) może jeszcze jakieś pomysły??