Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Duży ubytek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich . Od jakiegoś czasu mam spore ubytki w zbiorniczku płynu chłodniczego. Dzisiaj sprawdzałem poziom oleju i na bagnecie zauważyłem kropelki wody. Pytanie - czy płyn przedostaje się do silnika? Dodam że w dynamice czy zachowaniu autka nic niepokojącego nie zauważyłem!

Opublikowano

Jesli by sie przedostawał do silnika to dymił by na biało, płyn byłby z olejem, pod korkiem byłby majonez, poziom oleju by wzrastał. Jesłi nie masz któregos z tych objawów co napisałem to zaczał bym najpierw szukać gdzie indziej. Może być kilka możliwości, a płyn w silniku to ostateczność

Opublikowano

Jest to wręcz niespotykane zjawisko by na bagnecie osadzały się czyste krople wody, co najwyżej to tworzyłaby się emulsja barwy beżowej a nie wierzę, że w Gołdapii jest taka różnica temperatur w nocy i za dnia by wilgoć skraplała się na bagnecie w czystej postaci. Sprawdź sobie najpierw dokładnie węże z układu chłodzenia bo kiedyś do mnie przyjechał kolega z problemem z turbodoładowaniem a jak spojrzałem mu pod maskę to woda sikała z węży wodnych wyraźnymi ciurkami w kilku miejscach na pracującym na wolnych obrotach silniku - kolega nigdy nie patrzył co się dzieje pod maską komory silnika dokładnie tylko dolewał płyn do zbiorniczka wyrównawczego ;) Jego auto było o kilka lat młodsze od mojego bo było to A4 B6 z 2004 czyli 5 lat młodsze od mojego a stan węży układu chłodzenia był w opłakanym stanie.

Pamiętaj też, że ewentualne uszkodzenie uszczelki pod głowicą nie zawsze powoduje dostawanie się oleju silnikowego do układu chłodzenia i odwrotnie. W większości przypadków przez uszkodzoną uszczelkę głowicy dostają się do układu chłodzenia tylko gazy spalinowe, które powodują wywalanie płynu przez korek zbiorniczka wyrównawczego układu chłodzenia przez spory wzrost temperatury i ciśnienia w tym układzie - zwłaszcza jak zatrzymasz samochód - więc warto się temu przypatrzeć zwłaszcza wtedy.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki panowie za odpowiedzi ufff troszkę się uspokoiłem.Będę musiał zrobić rewizję szczegółową !!!