Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

VW 1,4 TSI 140 KM cykanie/stuk sprzęgła - prośba o poradę

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nie koniecznie chodzi o Audi ale technicznie może ktoś się spotkał z podobnym problemem, czytał albo coś wie....

pacjent VAG VW Touran 2011 - 1,4 TSI 140 KM (turbo+kompresor) skrzynia manual nakulane 5 tyś km...

gdy stoję sobie i silnik pracuje na luzie z cały czas wcisniętym sprzęgłem i zwiększę gaz (tak do 2 tyś obr lub więcej) słychać taki "CYK".... występuje to również przy spadnięciu obrotów do 900... ponowny "CYK"

sytuacja występuje również gdy stoję + sprzęgło + np I bieg - również słychać jeden CYK - obroty spadają znów CYK....

wszystko się dzieję, gdy mam sprzęgło wciśnięte..... gdy sprzęgło nie pracuje przy dodawaniu gazu na postoju nic się nie dzieje...

nie dochodzi to z silnika ale raczej: krzynka lub sprzęgło...

macie jakieś pomysły???

ASO w I wersji twierdziło: normalne luzy na mechaniźmie różnicowym - ja pier...do.....le - myślałem że wybuchnę śmiechem

ASO w II wersji (najbardziej pradopodobnej dla mnie) twierdziło: sprzęgło i sprężynki na nim

ASO w III wersji twierdziło: cykanie kompresora przy dodawaniu gazu - i to mistrz serwisu powiedział.... dodał że to normalne

dla pkt 1 i 3 rozłożyłem ręce i uznałem, że traktują mnie za debila.... albo debilami są oni....

podrzućcie jakieś pomysły i sposób na ASO

dzięki

PS. może znacie jakieś "dobre" fora VW (jest ich tyle, że już nie wiem), bo obecnie bazuje na wiedzy A4-klub.... i nie narzekam oczywiście !!!!

Opublikowano

ciężko rzucić pomysłem, bo za bardzo nie wiadomo, jak głośne jest to "cyk":wink: i czy jeszcze coś temu towarzyszy...a czujesz coś podczas tego cykania na pedale?Skrzynia manualna-więc tego się nie zdiagnozuje VAGiem, sprzęgła też :eusathink:

jeżdżę Touranem :wink: i jestem zarejestrowany też na Forum Tourana Touran Klub Polska nie powiem Ci, jaki jest poziom wiedzy, bo gro czasu spędzam Tutaj, z pewnością są tam Chłopaki, którzy mają pojęcie o Touranach-spróbuj tam:wink4:

Opublikowano

Może to przekaźnik robi to CYK? Chociaż to mało prawdopodobne :whistling:

Opublikowano
  • Autor
Forum Tourana Touran Klub Polska .........

spróbuje może jednak tam... też jestem tam zarejestrowany...

tylko TU jest nas więcej..... i myślałem, że może ktoś się z tym spotkał np w 1,8 TSI, 2,0TSI czy pokrewnymi jednostkami :)

dzięki

PS. Cykanie przekaźnika jest ciche - ten mój CYK wydobywa się typowo spod auta i jest wyraźny i w miarę głośny na postoju

PSII. Cykaniu nie towarzyszy nic, sprzęło pracuje oki, lekko i sprawnie, pedał sprzęgła również... sprzęgło nie ciągnie i brak jakichkolwiek innych niepokojących uchybień...