Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Pytanie do budowlancow- gruntowanie scian...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, czym zagruntowac swiezo polozona gladz- zielonego sheetrocka, dotartego i odpylonego, bo slyszalem juz tyle koncepcji ze boli glowa(gladz polozona na tynk maszynowy gipsowy):

1. uni grunt plus farba 15:85 albo druga wersja 50:50 i na to farba finalna

2. najpierw rozcienczony grunt 50% na to podkladowa sniezka i na koniec finalna

3. sama sniezka grunt

4. uni grunt bez rozcienczania i na to dwa razy tania farba

Ogolnie kazdy fachowiec ma swoja opinie na ten temat, mowiac ze inne koncepcje sa bez sensu.

Z tego co slysze u domoroslych malarzy a pytalem juz wielu- gruntuja albo zwykla farba, albo unigrunt z farba, zas "profesjonalisci" szydza z tej metody...

Opublikowano

pracowalem wiele lat w budownictwie, ale nie trzeba byc fachowcem zeby zrozumiec ze grunt jest do gruntowania a farba do malowanie.owszem, roznie fachowcy robią.kombinacji jest wiele. moja rada sprawdzona przez wiele lat,

1.unigrunt, jesli jest koncentrat to rozcienczyc troche z wodą lub taki najtanszy bez rozcienczania.

2. farba, 1 warstwa, drobne poprawki gipsowe bo zawsze cos drobnego wyjdzie i na to 2 warstwa na gotowo.

Opublikowano

słuchaj, pod farbę zagruntować wypadałoby, tutaj użyj najtańszego gruntu, chociaż nie lubie castoramy to polece ci ten najtańszy w niej dostępny, ewentualnie atlas wprowadził grunt pod farby, taki niebieskawy kolor, tylko nie pomyl z tym białym atlasowskim unigruntem bo jest stanowczo pod farbe za mocny, ogólnie zasada prosta delikatny zwykły grunt i będzie dobrze

Opublikowano

co oznacza twierdzenie za mocny grunt pod farbe?

Opublikowano

a to oznacza, żeby sobie "szkła" z tej gładzi nie zrobić i nie ma co przesadzac jeśli chodzi o grunt pod farbe. Nie wychodzić z założenia że nie bd rozcieńczał jak piszą bo bd mocniejsze i lepsze - bo co za dużo to nie zdrowo

Opublikowano

Wg mnie to będzie optymalnie- 2. najpierw rozcienczony grunt 50% na to podkładowa śnieżka i na koniec finalna.

Chociaż sama śnieżka grunt + farba finalna też powinno wystarczyć jeśli tylko tą śnieżką będzie dokładnie pomalowane.

U mnie ekipa od gładzi zagruntowała samą śnieżką gruntującą w dodatku rozcieńczoną i niebardzo dokładnie i później miałem problemy z równym pomalowaniem.

Opublikowano

Ja budowlańcem nie jestem ale powiem Ci z mojego doświadczenia jak wyszło u mnie. Kładłem wszędzie karto-gipsy, wiadomo łączenia gładzią, wszystko przeleciałem uni-gruntem a potem z racji że całość jest biała to 3 warstwy Duluxa acryl matt i wyszło rewelacyjnie :wink: Próbowałem kilku rodzai farb i ten Dulux był najlepszy :decayed:

Opublikowano

jak będziesz malował duluxem kup sobie grunt duluxa trochę kosztuje ale bardzo dobrze się po nim maluje ,jeśli chodzi o tanie grunty to odradzam bo to woda zabarwiona na biało i gęste farby mogą się łuszczyć na ścianie

Opublikowano
pracowalem wiele lat w budownictwie, ale nie trzeba byc fachowcem zeby zrozumiec ze grunt jest do gruntowania a farba do malowanie.owszem, roznie fachowcy robią.kombinacji jest wiele. moja rada sprawdzona przez wiele lat,

1.unigrunt, jesli jest koncentrat to rozcienczyc troche z wodą lub taki najtanszy bez rozcienczania.

2. farba, 1 warstwa, drobne poprawki gipsowe bo zawsze cos drobnego wyjdzie i na to 2 warstwa na gotowo.

i ja się pod tym podpisze, choć nie twierdzę, ze inne metody są złe- są inne, stosowane przez innych ludzi, bo pracując w innych Krajach-spotkałem się z wieloma technikami, czy to malowanie, czy tynkowanie... dodam tylko, że warto zostawić grunt do całkowitego wyschnięcia, wtedy mocno zwiąże, choć w UK spotkałem się z metodą malowania i tynkowania na mokry grunt, ale tylko na "świeże" tynki- tworzy się jednolita struktura pomiędzy ścianą, a warstwą farby- coś, jakby do farby dodany grunt...:wink4: