Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana skrzyni biegów hcf

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, potrzebuje schemat lub opis demontażu i montażu skrzyni biegów o symbolu hcf przy silniku avf 130 km. oczywiście chodzi o A4 B6. Skrzynia zaczeła strasznie zgrzytać podczas wrzucania 2 biegu mam zamówioną już używkę ale nie za bardzo wiem jak się do tego zabrać aby nie demontować zbyt dużo. Pilnie proszę o pomoc.

---------- Post dopisany 10-08-2012 at 07:42 ---------- Poprzedni post napisany 09-08-2012 at 17:52 ----------

widzę że nikt nie pomoże czy to aż tak skomplikowane ???

---------- Post dopisany at 14:19 ---------- Poprzedni post napisany at 07:42 ----------

Panowie nie wierze że nikt tutaj z was sam nie podjął się wymiany sprzęgła, czy wydech muszę demontować??? Ile waży taka skrzynia ???

Opublikowano

Ja mam w Boschu opisane montaż/demontaż skrzyń mech 6bieg 01X, 01E, 0A1. Pomóc?

Opublikowano
  • Autor

bardzo proszę

Opublikowano

sory za OT A44 a masz do multitronica GWX 1.9 Tdi AVF 2004 bo dwumas mi sie szukuje do wymiany :]

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam kolegów też przyłączam się do prośby kolegi A44 .Powoli przymierzam się do wymiany dwumasy bo już ją trochę słychać :kwasny:. Generalnie chodzi mi o te dolne trzy śruby bo do nich nie ma dostępu. I czy polecacie regenerować czy kupować nową dumasę.

---------- Post dopisany 19-11-2012 at 21:21 ---------- Poprzedni post napisany 16-10-2012 at 20:06 ----------

Widzę ze można liczyć na pomoc kolegów, no chyba że to jest tak względem nowych kolegów.

Opublikowano

*schematy do demontazu skrzyni?W multi odkrecasz polosie,poduche pod skrzynia,moze byc jeszcze przednia pod chlodnicą ,spuszczasz olej,odkrecasz przewody olejowe ,demontujesz polaczenie wybieraka ,wtyczke do sterownika i reszte srub laczacych skrzynie z silnikiem*

Tylko lepiej nawet nie probowac opuszczac tej skrzyni samemu*:wink:

Opublikowano
Tomi1605 Witam kolegów też przyłączam się do prośby kolegi A44 .Powoli przymierzam się do wymiany dwumasy bo już ją trochę słychać :kwasny:. Generalnie chodzi mi o te dolne trzy śruby bo do nich nie ma dostępu. I czy polecacie regenerować czy kupować nową dumasę.

Jeśli nie chcesz za pół roku sprzedać auta to kup nowy zestaw.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam kolegów mam pytanie, planuje wymianę koła dwumasowego, do mojego silnika 1,9 130 km AVF SKRZYNIA hcf 6-biegów sprzęgło 240 mm. Sam. 2004r. Avant. Dla mnie koło z Luka to nr. 415 0244 10 tylko są jeszcze oznaczenia takie jak

1) Max. kąt przyłożenia (stopień)

2) Liczba zębów (oznaczenie max kąta)

3) Max luz pochylenia

u mnie podobno ma być

1) 17

2) 7

3) 1,6 mm

a ja nie wiem o co chodzi nigdzie nie znalazłem informacji opisu na ten temat. A koło luk z tym nr. ma też inne dane.

Jak mam sprawdzić to w sklepie. Czy nowe koło powinno mieć jakiś luz. Zużyte mniej więcej wiem peło tego na you tube. Poza tym wyjmowałem rozrusznik żeby rękom sprawdzić luz i na 100% odgłosy i luz pochodzi z koła dumasowego.

Opublikowano

Nowy dwumas będzie miał luz promieniowy 5-8mm lecz jak będziesz naciskał na krawędź gdzie przylega tarczą sprzęgła nie powinno być luzu.

Wysyłane z mojego MT27i za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

Dzięki kolego coś się już wyjaśniło i coś już wiem więcej. Zanim zabiorę się do wymiany muszę wyjaśnić wszystkie kwestie.