Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Po długiej trasie auto grzeje sie w korku.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rozchodzi sie o to ze przejechaniu około 1800km z czego auto miało z 20 min pauzy trafiłem na korek i temp nagle wzrosła do 100stopni.

Szybko zareagowałem dałem nawiew na HI i temperatura szybko ustawiła sie w tak jak powinna być.

Dodam ze robiąc krótsze trasy nie było tego problemu nawet przy dużo dłuższym korku.

Termostat wymieniłem nie cały rok temu na wahler,wiska też nie sprawdziłem jak pracuje przy takiej temperaturze.podejrzewam pompę wody bo nie zmieniłem jej teraz wraz z rozrządem.Pytałem znajomego mechanika i mówił mi że pompa raczej odpada dlatego ze jeżeli padłaby to działo by sie to zawsze.Co może być przyczynna???

Opublikowano

Najgorsze jest to że podczas 8 mcy jak mam auto zdarzyło sie to raz i nie powtórzyło sie.

Jak zdejmę przód wymieniając pompę to przepłukam chłodnicę,do tego profilaktycznie zmienię termostat.

Po tej operacji zostawię go podczas wysokiej temp na 40 minut i zobaczymy co to da jak jak nic to wezmę sie za wisko.

Widzisz u Ciebie jest inaczej bo auto zagrzalo sie,znalazłeś przyczynę tzn tą gumę i po kłopocie.Ja znowu co dnia stoje po 20 minut w korkach i nie spotkałem sie z takim niedomaganiem dopiera taka trasa to pokazała....

Opublikowano

Masz zapewne dwa wiatraki na chłodnicy, tak? To zobacz, czy ten mniejszy wiatrak się obraca? Jeśli nie, to puknij w obudowę, bo zapewne szczotki się zawieszają. U szwagra w A6 było to samo i wyszło, że był padnięty ten mniejszy wentylator.

Opublikowano

ja tam mialem jak mi sie termostat przestal otwierać.. był praktycznie nowy, wytrzymał mi okolo 6 miesięcy..

Opublikowano

Wiec wczoraj znów stanie w korku i znów auto grzeje się.

Sprawdziłem i ten mniejszy wentylator nie kręci sie w ogóle,nawet jak odpalę klimę.Nie jestem pewny ale zdaje sie że właśnie mniejszy wentylator powinien pracować w momencie załączenia klimy.

Damian ale u Ciebie cały czas tak się działo czy tylko podczas korków???

Wsio jest ok podczas jazdy,nawet z małymi prędkościami,zaś jeżeli tylko stanie w korku na 10minut to temperatura automatycznie wzrasta.Jak tylko dam ciepłe powietrze to zaraz wyrównuje sie....

Opublikowano

Skoro ten mały nie kręci, to włącz klimę i pierd...nij młotkiem w obidowę wentylatora. Powinien zaskoczyć. To oznacza, że szczotki powiedziały KAPUTT. No i wtedy kupujesz zamiennik - koszt około 160 zł. Czas wymiany - max godzina - jeśli nie masz zdolności manualnych :wink:

Opublikowano

Dzięki.

Dziś podjadę do elektro spróbujemy podpiąć go na krótko jak nie zagangla to w sobotę wymiana.

Powiedzcie jeszcze czy prócz tego że wspomaga on klimę ma on jeszcze jakieś zadanie tzn czy wspomaga układ chłodzenia???

Więc byłem u elektryka lipa bo napięcie dochodzi a wiatrak nie zagada,nawet po energicznym uderzeniu młotkiem.

Pytanie teraz czy da rady to zrobić bez zrzucania przodu,i jakiej firmy wiatrak polecacie???