Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Glosniki tyl w b7 sedan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Niedawno kupiłem b7 w sedanie z 2006r. tylko mam jeden problem, nie graja glosniki w tylnich drzwiach.

Radio to oryginalny concert zamontowany fabrycznie. Posiada w opcjach fade. Zdjalem zaslepki na gwizdki w tylnich drzwiacha,ale gwizdkow tam nie ma. Czy glosniki są nie mam pojęcia bo nie rozbieralem tapicerki. Jest to wersja kupiona w PL, czy aż takie biedne auta szły na polske, ze z zamontowanym radyjkiem concert dawano jedynie glosniki na przod? A może jest gdzieś wzmacniacz napedzajacy glosniki tyl i znim coś jest nie tak? Gdzie taki wzmacniacz się znajduje?

Jest jeszcze jedna sprawa, na FIS nie są wyświetlane informacje RDS, czy mozna to jakoś odpalic?

Z gory wielkie dzięki i pozdrawiam

Opublikowano

Sa i takie ubogie wersje bez tlnych głosników :wink:

Przy takiej opcji radia nie masz wyswietlanych info na zegarach, masz pelen FIS ?

Opublikowano

Pełen FIS mam od wczoraj (zamiana manetek wg procedury):D

Opublikowano

Pasuje sprawdzić czy masz kable (cany) miedzy radiem a licznikiem .

Opublikowano

A działa ci podswietlenie w radiu. Jesteś na 100 % pewny ze auto wyjechało z fabryki z concertem? Wydaje mi sie ze concert był zawsze z aktywnym tyłem. Sprawdź czy masz wzmacniacz w tyłek półce. Tak jak Grzesiek pisał sprawdź czy masz CANy do zegarów podpięte.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Opublikowano

Podswietlenie działa normalnie. Mam pełna dokumentację do tego auta (instrukcja samochodu + instrukcja radia z kodem + książka serwisowa itd.) wszystko PL także wydaje mi się ze na 100% wyjechał z concertem z fabryki.

A gdzie dokładnie ten wzmacniacz jest umieszczony w półce, bo suba nie ma na 100%, są tylko dziury do montażu.

Can sprawdze wponiedzialek bo po wczorajszych przebojach z FISem nie chce mi się już dzisiaj zegarow wyciągać.

A działa ci podswietlenie w radiu. Jesteś na 100 % pewny ze auto wyjechało z fabryki z concertem? Wydaje mi sie ze concert był zawsze z aktywnym tyłem. Sprawdź czy masz wzmacniacz w tyłek półce. Tak jak Grzesiek pisał sprawdź czy masz CANy do zegarów podpięte.

Opublikowano

Pełny fis to komputer pokładowy. Wyswietla średnie spalanie i prędkość. Chwilowe spalanie itp. Nie pełny pokazuje tylko ile kilometrów przejedziesz na paliwie

Opublikowano

Koledzy i jak tam podrzuci ktoś gdzie w sedanie b7 szukać tego wzmacniacza seryjnego?

Opublikowano

W tylnej półce pod kratką.

A żeby sprawdzić czy masz głośniki nie musisz zdejmować tapicerki. Wystarczy latarka poświecić w maskownicę, jak jest ciemno na zewnątrz i zobaczysz czy jest głośnik, czy tylko zaklejony otwór.

Opublikowano

Jest też taka opcja, że autko jest wyposażone w instalację pod niefabryczne radio, nie ma wzmacniacza i głośniki tylne są podłączone bezpośrednio z radia (ja tak miałem). Wystarczy wyciągnąć radio i sprawdzić ile przewodów wchodzi do kostki głośnikowej. Jeżeli jest ich 8 to wystarczy podłączyć jakiekolwiek radio niefabryczne i tyły zaczną grać .

iso2.gif

1. Złącze sterujące - funkcja zależy od modelu odbiornika5 - masa sygnałowa

7 - wyjście prawy przód

8 - wyjście prawy tył

9 - wyjście lewy przód

10 - wyjście lewy tył

2. Złącze dla głośników1 - głośnik prawy tylny (+)

2 - głośnik prawy tylny (-)

3 - głośnik prawy przedni (+)

4 - głośnik prawy przedni (-)

5 - głośnik lewy przedni (+)

6 - głośnik lewy przedni (-)

7 - głośnik lewy tylny (+)

8 - głośnik lewy tylny (-)

3. Złącze zasilania5 - wyjście do sterowania anteny automatycznej (na tej końcówce pojawia sie +12V po włączeniu radia)

4 - zasilanie +12V bezpośrednio z akumulatora

6 - dodatkowe oświetlenie klawiszy (zwykle można nie podłączać)

7 - zasilanie +12V po stacyjce

8 - masa (minus zasilania, połączone z obudową)

W niektórych odbiornikach funkcja styków 4 i 7 jest zamieniona miejscami.

Pozostałe końcówki są niewykorzystane lub mają różne funkcje zależne od typu radia - sterowanie CD, wyciszanie z telefonu, czujnik dla siły głosu zależnej od prędkości jazdy i in.

Opublikowano

Koledzy wczoraj dopiero wyjąłem radyjko no i jednak okazało się, że prawdopodobnie moje auto nie wyszło z fabryki z concertem II.

Są tylko 2 wtyki (czarna od zasilania i brązowa z 4 pinami czyli głośniki przód), oproćz tego podpięte są 2 kabelki na żywca zaklejone taśmą klejącą do CAN-L i CAN-H, które lecą prawdopodobnie do licznika bo oświetlenie, stacyjka działają, a radio nie wyłącza się po 1h).

Tylko tak sobie myślę skoro radyjko podpięte jest do liczników, dlaczego nie działa RDS na FIS??? Czytałem, że trzeba conieco przeprogramować, ale czy tylko o to chodzi i to pomoże?

No i odrazu zapytam, jaki kabelek kupić który obsłuży moją A4, w Oplach byłem obcykany o VAG nie mam pojecia. Czy chiński VCDS sprzedawany po 200 będzie OK? Czy może rozejrzeć się za czymś innym oczywiście w rozsądnych pieniądzach? Jakich kabelków Wy koledzy używacie?

Nasuwa mi się jeszcze jedno pytanko, oczywiście przyszłościowe bo narazie funduszy brak po zakupie auta. Czy można jakoś rozsądnie podłączyć oryginalny zestaw głośników tył ze wzmakiem i subem. Trzeba kłaść na nowo całą instalacje? Bo kabli nie zauważyłem:(

Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedzi.

Opublikowano

Wujek Jarek pisał że Concert wychodził z aktywnym tyłem :grin:

Jak masz wszystko dobrze podpięte to pewnie tylko kwestia zakodowania zegarów pod ori radio.

STG 17 (Instrument cluster) -> Adaptation -> Function 10 -> Channel 62

+01 - Radio (Mehrausstattung)

+02 - Telefon (Mehrausstattung)

+04 - Navigation (Mehrausstattung)

+08 - Telematik (Mehrausstattung)

+16 - Kombiinstrument (nur codiert falls ein 2. Gerät verbaut wurde)

Co do dołożenia tyłu to jest trochę kabelkologi i jak już chcesz ją robić to najlepiej rezać od razu bosse. Temat jest w warsztacie. Ale ja bym raczej zastanowił się nad dokupieniem jakiejś aktywnej skrzynki do bagażnika. Porzucenie tylnych głośników. Taka opcja jest łatwiejsza do ogarnięcia.

Co do Kabla to najlepiej VCDS stabilny jest 10,6 ja z takiego korzystam. Szczegóły masz na PW.

Opublikowano

Kabelek zakupiony także mam nadzieję, że już jutro pobawie się tym kodowaniem i uda się wyświetlić RDS na FISie. Jarek jeszcze raz dzięki za pomoc.

Pozdro;)