Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Stuki w silniku na ciepłym i zimnym, zawory??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam silnik 1,8T 150km i od paru miesięcy z silnika dochodzą dziwne stuki, które z czasem zaczeły sie nasilać.

Nie ma znaczenia czy silnik jest ciepły czy zimny klekocze jak disel.... ;) czy to mogą być zawory??

Chcę tym autem jeszcze parę lat pojeździć, doradzcie proszę co robić z silnikiem, chciałbym zrobić chipa na 180km ale nie w tym stanie.

Co mechanik powinien zrobić jeśli to zawory żeby to na 00% zdjagnozować? z czym to sie wiąże??

Pozdrawim!

Opublikowano

To nie zawory a zbyt niskie ciśnienie oleju. Mechanik powinien zdjąć miskę olejową i wyczyścić dokładnie smoka pompy olejowej (sprawdzić stan pompy). Radzę się tym zająć jak najszybciej puki gura się nie zatarła. Kontrolka od ciśnienia oleju nigdy Ci się nie zaświeciła na chwilkę? :naughty:

Opublikowano

U siebie też mam takie stukanie.Jak odpale to przez moment postuka,obroty się stabilizują i jest cichutko.Natomiast jak dostanie w palnik ostro to znowu zaczyna cykać,stukać.Kontrolka mi się nie zapala,ale już kiedyś przerabiałem temat z zapchanym smokiem i pompą oleju.Czy to mogło powrócić?Jak jest niskie ciśnienie to przy zejściu z obrotów może hałasować łańcuch na wałkach?Pytam bo swoje dolegliwości łączę z innymi usterkami :facepalm:

Opublikowano
U siebie też mam takie stukanie.Jak odpale to przez moment postuka,obroty się stabilizują i jest cichutko.Natomiast jak dostanie w palnik ostro to znowu zaczyna cykać,stukać.Kontrolka mi się nie zapala,ale już kiedyś przerabiałem temat z zapchanym smokiem i pompą oleju.Czy to mogło powrócić?Jak jest niskie ciśnienie to przy zejściu z obrotów może hałasować łańcuch na wałkach?Pytam bo swoje dolegliwości łączę z innymi usterkami :facepalm:

2-3 sek. po odpaleniu to normalne i nie ma co tego porównywać do klekotania jak diesel :whistling: Co do dźwięków przy zchodzeniu z obrotów to pewnie klapka w turbinie WG się odzywa ale do puki turbo ładuje to wszystko jest dobrze :wink:

Opublikowano

Co do 2-3 sek.po odpaleniu to się zgodzę że to norma,ale dlaczego tak jest jak go przybutuję trochę?Jesteś kolejnym co mówi że to klapka WG:facepalm: Niestety ciśnienia tak łatwo nie sprawdzę.