sysyl89 Opublikowano 2 Września 2012 Opublikowano 2 Września 2012 Witam mam pytanie odnośnie silniczków które sterują klapami nawiewów a chodzi mi o to ze mam silniczki 7v zepsute i czy dało by rade jakoś założyć cała obudowę nagrzewnicy z silniczkami 12v?? czy to są rzeczy nie możliwe??
wiktorsam Opublikowano 14 Września 2012 Opublikowano 14 Września 2012 A naprawić nie możesz? Obudowa nie podejdzie bo panel nie wysteruje Ci 12v silniczków, a oryginalna instalacja z 95 roku (bo chyba w tym roku były 7v silniczki) nie ma połowy czujników które są w późniejszych wersjach więc zmiana panelu też odpada nie wiem nawet czy wystartował by Ci kompresor po takiej podmianie. A same silniczki reanimowałem u siebie i nie jest to nic trudnego. Rozkręcasz, wyciągasz silniczek ze środka, zdejmujesz mu szczotki (uwaga na takie małe blaszki) ściągasz po odgięciu obudowy górę silniczka i masz komutator? na wierzchu. Szpilką wydłubujesz grafit z pomiędzy płytek komutatora. papierkiem ściernym 1000 polerujesz komutator, szczotki grafitowe szlifujesz na płasko i składasz wszystko do kupy. Warto jeszcze przepłukać potencjometr np wd40. Po tym silniczki hulają jak nowe.
Rekomendowane odpowiedzi