Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Temperatura płynu na blacie i kanale 49 klimatronika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Drugi dzień nowego auta, pierwsze pytanie :)

Zauważyłem że temperatura cieczy na blacie rośnie bardzo wolno - dopiero po około 30 minutach jazdy po mieście dochodzi w pobliże 90 stopni (prawie je osiąga, nie jest równe 90).

Nie mając chwilowo vaga, sprawdziłem wskazania kanału 51 klimatronika (temperatura silnika - pokazywał równe 90 stopni po ok 10 minutach jazdy do samego końca). Kanał 49 (temp. płynu chłodzącego) pokazywał 77-78 stopni pod koniec przejażdżki.

Co może być nie tak - termostat, czujnik temperatury, sam licznik - rozumiem że bez vaga to zgadywanka ale może na podstawie tych objawów można coś przynajmniej wykluczyć?

Opublikowano

Najprawdopodobniej termostat lub czujnik. Temperatura na blacie pojawia się 90 stopni w momencie jak silnik osiągnie min 80 stopni.

Wyleć na trasę, zapnij 110 km/h i zobacz jaki będzie efekt na blacie i kanale 49. Jeżeli na klimatroniku będzie w granicach 70 - 78 stopni i pokryje się to z blatem to na 100% termostat. Też miałem walnięty termostat i maxymalnie rozgrzewałem silnik do 75 stopni

Opublikowano
  • Autor

Sprawdziłem jeszcze raz, tym razem od początku patrząc na kanał 49 - pokrywa się z blatem i przy umiarkowanej jeździe ~20 min (praktycznie bez zatrzymywania się) temperatura doszła zaledwie do 73 stopni - na postoju w czasie studzenia turbiny zaczęła rosnąć i doszła do 75. Jutro mam wymieniany kompletny rozrząd, więc skoro płyn chłodniczy i tak będzie spuszczony powiem mechanikowi żeby wymienił też termostat - dzięki za podpowiedź :)

Opublikowano

Twój AJM powinien się rozgrzać do 80 stopni po ok 6 - 8 km w obecnych warunkach, jeżeli piszesz że max 73 -75 to na bank termostat

Kup termostat Wahlera - mam go od 2 lat i dobrze trzyma temperaturę (87 - 88 stopni)

Opublikowano
  • Autor

Kończąc wątek - wymiana termostatu załatwiła sprawę, po kilku kilometrach temperatura płynu wchodzi na równe 90 stopni i je trzyma.

Wahlera sam im kazałem założyć, w poprzednim aucie dawał radę :)

Opublikowano

A jak sprawa wygląda na kanale 49 klimatrona?

Opublikowano
  • Autor

Również 90 - przy czym wskazówka blatu pokazała 90 jak klimatronik miał około 85, i stała już potem w miejscu.

Opublikowano
Również 90 - przy czym wskazówka blatu pokazała 90 jak klimatronik miał około 85, i stała już potem w miejscu.

I tak ma być , nie wiem po co tak inżynierowie wymyslil:facepalm:

Opublikowano

Mam identyczny problem jak kolega. Temp. dochodzi na maks ok 70-73 stopnie podczas jazdy na kanale 49 climatronica i +- pokrywa się to ze wskazówką. Chciałbym wymienić termostat. Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć gdzie się on znajduje w b5 1.8T AEB? Czy trzeba to wymienić od dołu? I jeszcze jedna sprawa, mam zalany różowy płyn, mogę dolać niebieski czy w grę wchodzi tylko wymiana? Dzięki :)

Opublikowano
  • Autor

Gdzie jest to ci niestety nie podpowiem, sam tego nie wymieniałem - ale wiem że róznych typów cieczy chłodniczej nie powinno się mieszać; albo jeden, albo drugi.

Opublikowano

Godlech dolny waz od chłodnicy zlokalizuj i po nim idź do bloku, na końcu napewno będzie kruciec a w nim termostat, jak już znajdziesz to sam obadasz jak najlepiej wymienic

Opublikowano

Czyli zrzucamy podłogę spod spodu i do dzieła... Bo od góry tam ręki nie da się włożyć :) Dzięki za pomoc.

Opublikowano

Panowie a u mnie na kanale 49 pokazuje caly czas 0 ... na 51 dochodzi do maks 93 czyli temp silnika dziala dobrze. Czy na 49 powinienem jednak cos miec ?

Opublikowano
  • Autor

Coś powinieneś mieć - albo śmieciowe wartości (w przypadku walniętego czujnika) albo prawidłową wartość. 0 może oznaczać że czujnik temperatury jest odpięty.

Opublikowano

Witam,

Również mam 0 na kanale 49, za to na kanale 48 mam rózne wartosci np 110 i zmieniajace sie.

Rozumiem ze 0 na kanale 49 moze oznaczac odpiety czujnik, a wartosc na kanale 48 co oznacza?

Temperatura na zegarach 90 - na pewno płyn nie jest gotowany - przy nagrzanym silniku nie ma "twardych" węzy

Pozdrro

Opublikowano
  • Autor

Peterka, 48 to tzw. ECOR (czymkolwiek by nie był..) - tu masz wszystkie: http://a4-klub.pl/uklad-elektryczny-16/all-b5-kody-klimatronica-ii-2459/#post44903

Generalnie będą Cię interesować wartości na kanale 49 i 51 :)

Opublikowano

Mike_D , a jezeli chodzi o ten czujnik to który u mnie w silniku to jest ?? Bo wymieniałem już czujnik G62, to u mnie jest ten wyżej w tym trójniku za chłodnicą, czy to ten odpowiada za to ?? Dodam ze po wymianie dalej jest 0 ...

Opublikowano
  • Autor

Nie jestem ekspertem ale w tematach z chłodzeniem często pojawia się para czujników G2/G62 - szukajka na forum powie Ci więcej niż ja :)

Opublikowano

Koledzy mam takie pytanie na kanale 51 temperatura krazy w granicach 90-93 a na liczniku nie całe 90 do tak musi byc czy cos jest nie teges??

Opublikowano
Koledzy mam takie pytanie na kanale 51 temperatura krazy w granicach 90-93 a na liczniku nie całe 90 do tak musi byc czy cos jest nie teges??

u mnie na kanale 51 temp sie nie zmienia jak złapie 90 to tak trzyma, natomiast zmienia sie na kanale 49 90-94, a na blacie jak zlapie 90 to tak trzyma