Jump to content
IGNORED

Nowek klocki piszczą + huk przy predkosci 30-70km/h

Recommended Posts

Posted

Witam

Mam problem. Nie wiem czy to klocki blokują mi koło i coś zaczyna buczeć czy to łożysko. Przed wymianą klocków coś lekko huczało z przodu od pasażera. Auto w przeszłości było puknięte z tej strony w to koło. Samochód ma obecnie 100 tyś km. Przy wymianie klocków jedna strona klocka miała jeszcze 1/3 warstwy podczas gdy w drugiej ścierał się już czujnik. Nie wiem czy to normalne ? Silnik mam 2,7TDI, zaciski są dosyć duże. Auto przed wymianą klocków piszczało. Po wymianie to samo, przejadę 2km i zaczyna piszczeć. Mam jednak nadzieję, że się dotrą i przestaną. Klocki firmy Bosch.

Do czego zmierzam. Przy prędkości około 50km/h zazwyczaj na prostej drodze jak puszczę pedał gazu zaczyna coś buczeć, huczeć z prawej strony. Obstawiam, że to łożysko. Wczoraj po myciu auta strasznie wyło. Dzisiaj jechałem ze znajomym i było dużo ciszej.

Jak sprawdzić czy to łożysko czy cylinderek nie odbija ? Czy przy takim przebiegu mogą to być hamulce ?

Posted

to że klocki nie równo się zdzierają to normalne zawsze od strony tłoczka będą szybciej znikać co do sprawdzenia koła podnieś go i mocno przekręć powinno byś słyszalne szumienie jeśli to łożysko dla porównania możesz sprawdzić na drugim kole a jeśli będą to hamulce to będziesz słyszał że klocki obcierają i tarcza będzie:hi: się w czasie jazdy nagrzewać

Posted

Witam

Łożysko zostało wymienione. To co zaobserwowałem. Przestało buczeć na prostej drodze, zaobserwowałem pod rząd buczenie skręcając w lewo. Wcześniej miałem takie buczenie również przy skrętach i małych prędkościach. Podejrzewałem rolki i pasek od napinacza. Teraz już zupełnie nie wiem o co kaman..

Stare łożysko rozebraliśmy. Wyglądało w porządku. Auto 100 tyś i takie cuda eh...

Posted

mam małe krótkie pytanko czy przyczyna piszczenia przy hamowaniu moze byc przegzany przypalony klocek?

---------- Post dopisany at 18:56 ---------- Poprzedni post napisany at 18:55 ----------

tarcza trw klocek MS

Posted

Jeżeli masz nowe klocki a tarcze stare to możesz mieć wystające ranty przy tarczach i to będzie powodować piszczenie. U mnie klocek z jednej strony zdarł się do czujnika. Piszczały, mimo braku wyświetlenia komunikatu na FISie. Radzę zerknąć może się kończą. Mogą być i przypalone. Mam taki środek do czyszczenia tarcz. Kosztuje chyba z 30zł, możesz spróbować psiuknąć jak nie to wizyta u mechanika i demontaż jednego koła.

Posted

Nowe tarcze stare klocki szkoda było wyrzucac bo 20% zurzycia ale po załorzeniu troche sie podsmaliły z lewej strony za mało wkreciłem tłoczek i troche trzymały az dymek poszedł z koła :( teraz piszczą troche to denerwuje, da sie cos z tym zrobic czy tylko wymiana klocków? Pozdro

Posted

ja mam nowe komplety zmienione tarcze i klocki (ta sama firma) i też piszczą... denerwujące. Moze jak trochę pojeżdzę to objaw ten minie

Posted

Panowie u mnie po wymianie łożyska przestało huczeć (buczeć) ale huk jest przy skręcie (nie zawsze) zarówno w jedną i w drugą stronę. Takie coś było w sumie od momentu zakupu, ale wtedy sporadycznie mi się to zdarzało. Obstawiam luz na rolce + wymiana paska. Jakie są wasze opinie ? Co to może być ?