bor1904 Posted September 27, 2012 Posted September 27, 2012 Witam, Od kilku dni coś delikatnie huczy/buczy podczas jazdy (niestety nie mogę zlokalizować gdzie dokładnie). W każdym bądź razie z przodu. Zauważyłem że gdy jadę prosto słychać to cały czas .... gdy skręcam w lewo nic się nie zmienia, natomiast wystarczy że kierownice odchylam chociaż o 3 stopnie w prawo jak ręką odjął i tak aż do pełnego skrętu. Jak tylko wyprostuje kierownice huczenie powraca. Nie ma różnicy na jakim biegu i czy w górę czy na dół się jedzie. Jedyne co ma wpływ to układ kół/kierownicy. Pytam więc co podejrzewamy ? Łożyska jakieś ? Pompa wspomagania? (niestety jestem kompletnym laikiem) pozdrawiam i dziekuje z góry
disem Posted September 27, 2012 Posted September 27, 2012 Jak dla mnie to łożysko, tylko pytanie czy prawe czy lewe? Ja bym obstawiał lewe (przy skręcie w prawo jest odciążone, więc nie buczy, ale z drugiej strony to prawe jest bardziej dociążone, co może powodować, że przestaje buczeć. Podnieś auto i zakręć kołami być może będzie słychać buczenie w którymś. Miałem taką sytuacje i wymieniłem od razu 2.
bor1904 Posted September 27, 2012 Author Posted September 27, 2012 Oczywiście wymienie tak czy owak dwa o ile bedzie 100% wina łożyska Czy jest jakaś dobra praktyka przy wymianie łożysk ? Coś jeszcze zwykło się wymieniać ? pzdr
gregoor Posted September 27, 2012 Posted September 27, 2012 podnieś furę na lewarku i sprawdz czy nie ma luzów w pionie, mialem dokładnie to samo, dodatkowo przy mocnym skręcie i wolnej jeździe mialem wrazenie ze koło mi się kładzie... wymieniłem 1 łożysko i od 6 miesiecy spokój.
lutas Posted September 28, 2012 Posted September 28, 2012 podnieś furę na lewarku i sprawdz czy nie ma luzów w pionie, Jeśli mówimy o tylnych łożyskach, to lekki luz być powinien - nie może być ono skręcone na maxa - całkowicie bez luzu. Podkładka pod nakrętką powinna dawać się przesuwać pod pewnym naciskiem śrubokrętem.
Recommended Posts