Jump to content
IGNORED

Centralny zamek - problem z otwieraniem

Recommended Posts

Posted

Witam.

Dzisiaj coś posypało się w centralnym zamku. Auto mam kilka miesięcy. Od początku nie działało podświetlanie wnętrza przy otwieraniu drzwi ale reszta działała ok. Dzisiaj przy otwieraniu auta z pilota alarm (dokładany) się zdeaktywował ale drzwi pozostały zamknięte. Po kilku próbach zauważyłem takie oznaki:

- kluczykiem otwiera tylko poszczególne drzwi ale przy zamykaniu zamyka wszystkie

- przy otwieraniu bagażnika kluczykiem otwiera i zamyka wszystkie drzwi (czyli działa normalnie)

- zamykanie z pilota działa normalnie

- zamykanie od wnętrza przyciskiem znajdującym się na boczku kierowcy działa ale otwieranie już nie

Czyli pompka raczej jest ok bo przy zamykaniu/otwieraniu bagażnika wszystko działa.

Wie ktoś może w czym tkwi problem, że zamykanie działa ale otwieranie już nie?

Posted

najprawdopodobniej elektronika pompki siadła

Posted

Przy przekręcaniu kluczyka w drzwiach przednich na otwórz na zacisku pompki C/9 kabel szaro-biały ma pojawić się masa. Jak jest masa to problem (np. zimne luty) w pompce jak nie ma to kable.

Posted

Dzisiaj podłączyłem auto pod kompa i pojawił się taki błąd:

01360 - Switch for Anti-Theft Alarm: Open
29-00 - Short to Ground 

Z tego co wyczytałem dotyczy to tylnej klapy, w której jednak otwieranie i zamykanie z kluczyka działa ok. Z braku czasu nie otwierałem pompki ale przysłuchałem się jej działaniu. Zarówno przy otwieraniu i zamykaniu pracuje krótko bo ok. 2-3 sek, nie jak w innych tego typu tematach od 10 do 15 sek. więc raczej jest sprawna. Zauważyłem też że przy uruchomionym samochodzie zamykanie i otwieranie z przycisku w drzwiach działa normalnie.