Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dolewka płynu wspomagania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. W zwiazku z tym ze dzisiaj sprawdzalem poziom plynu w zbiorniczku do wspomagania i byl ponizej minimum dolakem zielony plyn Febi do wspomagania i tu pytanie,

Plyn zrobil sie koloru brazowego przy ponownym sprawdzeniu czy mam sie tym przejmowac? Czy tez bie martwic sie i smigac dalej?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Opublikowano

Płyn zmienia kolor także nie przejmuj się. Sprawdź jeszcze poziom oleju w temperaturze roboczej (pojeździj autem żeby zagrzać silnik). Poziom oleju ma się znajdować 10mm powyżej oznaczenia "MAX". Jeżeli dolewałeś oleju byc może układ jest nieszczelny.

Opublikowano

Ostatnio też uciekał mi płyn w wspomaganiu.

Pooglądałem sobie samochód od spodu oraz od strony nadkola i okazało, że gdzieś jest wyciek bo osłona pod silnikiem jest mokra i wąż.

Na szczęście okazało się, że puścił cybant na wężu - zapewne podczas wymiany rozrządu. Wymiana załatwiła sprawę i płyn już nie ucieka.

Tak jak radzi Biszczan, zarknij czy nie ma wybieku, bo płyn zwykle nie znika tak sobie.

Opublikowano

W wolnej chwili podjade ba kanal i zajrze co i jak czy jest sucho.

Dzisiaj na zimnym silniki sprawdzalem to poziom jest ten sam co po wczorajszej dolewce.

Opublikowano

co do koloru brązowego to oznaka zabrudzenia układu wspomy i syfu w płynie czyli na pewno masz nieszczelność w układzie i kładą się uszczelnienia magla ja też tak miałem a po wymianie maglownicy (regeneracji) płyn w stanie zalania czyli klarowny czyściutki stan płynu na tym samym poziomie, nie chcę cię straszyć ale wydaje mi się że czeka Cie regeneracja maglownicy

Opublikowano

Od tygodnia plynu nie ubywa wiec co do nieszczelnosci wydaj sie byc ok.