Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Zawór EGR rozwalony , zaślepić czy kupić nowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam dwa błędy na kompie 19958 i 16618

okazało się że zawór EGR się zacina , nie zawsze odbija grzybek :) Teraz pytanie kupować nowy za prawie 700 zł czy zaślepiać , tylko co z błędami na kompie ?

Opublikowano

kup nowy jak zamierzasz użytkować ten samochód dłużej a błędy usuniesz po zainstalowaniu nowego pzdr

Opublikowano

Jest sporo o tym na forum! Można i tak jak kolega piotrekvka poleca,ale możesz też odkręcić parę łatwo dostępnych śrub i wyciągnąć EGR-a na zewnątrz,dokładnie w środku wyczyścić,zamontować ponownie,wykasować błędy i długo jeszcze hasać na nim z zadowoleniem... a i przy okazji parę setek zostaje w kieszeni :))

Pozdrawiam!

Opublikowano
  • Autor

już go wyczyściłem dobrze ,zaczął dużo lepiej już chodzić , ale i tak się zacina. Spróbuje go na części pierwsze rozkręcić :)

---------- Post dopisany 03-10-2012 at 18:28 ---------- Poprzedni post napisany 30-09-2012 at 22:31 ----------

po wymianie EGR dalej jest to samo :(

Opublikowano

Poszukaj przyczyny w zaworku lub przewodach podcisnien

w moim jak go kupilem mial lekkie przewod przetarcie i tez nie moglem dojsc a prosta przyczyna byla

Opublikowano

Z tego co widze kolega ma problem z EGR w B7. Czy oby nie jest to silnik z oznaczeniem BKE bo jezeli tak to nie podcisnienia steruja EGR'em - jest on całkowicie elektrycznie sterowany (silniczek)

Opublikowano
  • Autor

Tak jest to BKE :) kupiłem używany EGR 140 zł ,nie nowy. Ale raczej jednak nie jest sprawny tak myślę. Na początku nie działał , było to samo , ale dzisiaj jak jechałem z pracy , po 2 zgaszeniu silnika(przejście w tryb awaryjny) nagle wszystko wróciło do normy, obroty normalnie się kręciły do czerwonego pola na każdym biegu. Elastyczność silnika nie do poznania i brak ograniczenia prędkości do 120 xD Ale po jakimś czasie znowu to samo. Po ponownym odpaleniu istna bestia. Na starym Egr od 4 miesięcy muł nie miał takich jazd ,jak ten co teraz mam. Zaworek podciśnienia sprawdzałem , wygląda ok. :)

Rozebrałem stary EGR , kilka fotek, nic szczególnego tam nie ma :)

2012_10_04_160.jpg

2012_10_04_162.jpg

2012_10_04_163.jpg

2012_10_04_165.jpg

<br /><br />

---------- Post dopisany at 21:14 ---------- Poprzedni post napisany at 21:00 ----------

umieszczam filmik jak działa mój EGR. Po ręcznym wysunięciu grzybka nie zawsze się schowa sam , raz chodzi lekko raz ciężko , było czyszczone ,smarowane różnymi preparatami , chodzi jak chce. Może ktoś napisać jak wygląda jego prawidłowa praca :)

Opublikowano

a tak soorrry zgadza sie i moja pomylka

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Wyczyściłem jeszcze czujnik który jest zamontowany na rurze przed zaworem EGR i wszystko jest już ok :)